(11.10 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, myslím, že věci, které zajímají občany, jsou možná trošku jiné než ty, o kterých teď budu hovořit. A mrzí mě, že tak musím učinit. Ale myslím, že i způsob, jakým se chová vládní většina a předsedkyně Sněmovny v této sněmovně, patří do diskuse k tomuto místu.

Já bych vás chtěl informovat, že klub sociální demokracie, který na rozdíl od ostatních klubů nesídlí v přilehlé budově, ale v budově, která je skutečně vzdálena nejméně deset minut chůze do sídla sekretariátu, tady zhruba deset let v prostoru v přiléhajících prostorách měl vyhrazeno své místo. Byli tam zaměstnanci aparátu k dispozici poslancům sociální demokracie, protože, jak říkám, na rozdíl od ostatních klubů, zejména klubu ODS, KSČM a TOP 09, mají svůj sekretariát velmi, velmi daleko od tohoto jednacího sálu.

Musím říct, že jsem byl velmi nemile překvapen, když z minuty na minutu byl tento prostor vyklizen, doslova odnesen stůl a znemožněna práce zaměstnancům klubu sociální demokracie, a to po vystoupení paní předsedkyně Němcové, která v této věci vyslovila názor, že takový prostor by neměl být obýván klubem sociální demokracie.

Já skutečně vnímám to, že sociální demokracie není oblíbená, vnímám to, že možná nejste rádi, že se bude příští týden hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, ale neodpustím si, aby tady nezaznělo to, že klub sociální demokracie je tímto způsobem šikanován opravdu úplně zbytečně. My si zajistíme nějakým způsobem jiným práci našich poslanců, ale skutečně to považuji za nedůstojné paní předsedkyně Sněmovny. Považuji to za nevhodné. A myslím, že pokud tady je jakýkoliv problém s organizačním uspořádáním míst, tak se dá, pokud to tady funguje deset let, vyřešit na organizačním či jiném výboru nebo na komisi pro práci Sněmovny.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Slovo má paní předsedkyně Mirka Němcová.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, je nepříjemné, že tuto otázku řešíme, ale otevřel ji pan předseda poslaneckého klubu ČSSD uprostřed projednávaného bodu. Nezbývá tedy, než zareagovat.

Škoda, že jste se mě, pane předsedo prostřednictvím paní řídící, nepřišel zeptat, jak se celá ta věc odehrála, protože potom tady říkáte něco, stejně jako včera na tiskové konferenci, co vůbec není pravda. Já jsem zaregistrovala, že v předsálí u stolku sedí nějací lidé. Šla jsem se zeptat, zda jsou organizačními pracovníky Sněmovny, tedy přispívají k tomu, aby se organizovala práce Sněmovny. Oni se na mě chvíli usmívali a neříkali nic. Říkali něco o semináři, který tam byl minulý týden. Já jsem říkala: To tady sedíte od minulého týdne u tohoto stolku? A oni říkali: No, to jistě ne. My tady sedíme pravidelně. Já jsem říkala: No, ale, co děláte, když tady pravidelně sedíte? Vy jste zaměstnanci Sněmovny a vy tady organizujete nějak průběh poslanecké schůze? No a oni mě na to nebyli schopni odpovědět. Tak jsem šla zjišťovat, co to vlastně je za stolek a kdo tam u něj sedí. Potom jsem se dozvěděla, že jsou to - znovu jsem se k nim vrátila a říkala jsem: Tak mi, prosím vás, řekněte, koho tady zastupujete a co tady děláte. Oni mi řekli, že jsou pracovníci vašeho poslaneckého klubu a sedí tam proto, protože to máte daleko. A jedinou mojí reakcí bylo, že jsem řekla: To není jediný klub, který to má daleko, protože jsou ostatní kluby, mohla bych je jmenovat, které to mají podobně daleko.

A to bylo všechno, co jsem udělala. Žádné rozhodnutí, žádný krok jsem neučinila. A vy tady z toho děláte něco, co se vůbec nestalo. Jestli máte zájem hřešit na to, že tady nemáte dostatečný prostor, abyste si organizovali práci vašeho klubu... Je vaším úkolem, abyste přišli na organizační výbor nebo za mnou a pokoušeli se to řešit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dámy a pánové, skutečně si myslím, že tato debata nemá valný smysl. (Smích z poslaneckých lavic ODS.) Nicméně chtěl bych znovu upozornit na to, že paní předsedkyně si protiřečí. Myslím, že pokud tady řekla to, co řekla, tedy že upozornila na to, že tam sedí lidé, kteří tam sedět nemají, vyhodnotila si to. Nevydala žádný pokyn a deset minut nato byl ten stůl fyzicky odnesen... Tak to o něčem svědčí.

Prostě tady se dějí věci, které se tady nikdy nestávaly. Já to považuji skutečně za nedůstojné paní předsedkyně řešit tady, kde má být jaký stůl. Je to její rozhodnutí a my se s tím určitým způsobem vypořádáme, ale neodpustil jsem si to - aby tady bylo vidět, jaké zde panují poměry, jakým způsobem tady paní předsedkyně podle mého názoru zneužívá své postavení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak opakujte si to stokrát, pane kolego. Vy máte své pracoviště také ve Státních aktech. Já jsem žádné rozhodnutí neučinila. A pokud vy o nějakém víte, budete mi to muset říci.

Nyní pokračujeme v jednání. Pan ministr je připraven, prosím, k úvodnímu slovu k tomuto bodu. Prosím vás o to.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dámy a pánové, předkládám ve druhém čtení novelu zákona o bankách, která připravuje legislativní prostředí pro pobočky mimo Evropu. Děkuji za projednání.

Uvědomuji si, že pravděpodobně nejkontroverznějším bodem v této předloze je prolomení bankovního tajemství pro Bezpečnostní informační službu. Je to ona křehká hranice, kterou prostě politici musí zvažovat, kdy na jedné straně je oprávněná ochrana individuálních svobod a bankovního tajemství, na druhé straně nezbytné nástroje zejména k boji proti terorismu, financování terorismu. Já se tady necítím být odborníkem a případné pozměňující návrhy ponechám na vůli Sněmovny. Pouze si dovolím říct, že vláda tak učinila, že zařadila tento bod na základě explicitní žádosti Bezpečnostní informační služby a jejích argumentů zejména v oblasti boje proti terorismu a jeho financování. Rozhodne Sněmovna a já to budu respektovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za toto úvodní slovo. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru rozpočtovému. Iniciativně tento tisk projednal také výbor pro bezpečnost. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 536/1-4.

Nyní dostane slovo zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Suchánek. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Rozpočtový výbor projednal tento tisk dne 13. března a ve svém usnesení doporučuje Sněmovně, aby tento zákon schválila bez připomínek. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Dále pan zpravodaj výboru pro bezpečnost pan poslanec David Kádner. Místo něj? Pan Kádner je omluven, a proto jej zastoupí jako zpravodaj pan poslanec Radek John. Prosím.

 

Poslanec Radek John: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, bezpečnostní výbor projednal daný zákon dokonce na dvou zasedáních a doporučuje Poslanecké sněmovně daný zákon přijmout. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou přihlášku, proto se ptám, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí? Pavel Bém. Prosím. Pan poslanec Pavel Bém má slovo.

 

Poslanec Pavel Bém: Hezké dopoledne, paní předsedající, dámy a pánové. Dovolte, abych se stručně vyjádřil k zákonu o bankách.

V žádném případě se neodvažuji ani já, stejně jako pan ministr financí, pasovat do role nějakého odborníka. V žádném případě boje proti mezinárodnímu terorismu. V žádném případě nechci zpochybnit první část novely, která je zaměřena především hlavně na postavení poboček zahraničních bank z třetích zemí a na nivelizaci nebo srovnání českých zákonů se zákony a předpisy, které předpokládá a požaduje po nás Evropská unie. Na druhou stranu dovolte, abych se vyjádřil k části číslo 4i, kde je přidaná změna zákona o zpravodajských službách, a svým způsobem si myslím, že otevíráme další kapitolu tématu, kterého jsme se dotkli v poměrně obsáhlé debatě, která byla věnována zákonu nebo novele zákona o elektronických komunikacích.

Diskutovali jsme v té první kapitole o tématu zásahu do individuálních svobod pod samozřejmě argumenty legitimními, kterým asi všichni rozumíme, jako je boj proti mezinárodnímu terorismu v našem případě, v tom předchozím případě to byla otázka bezpečnosti občanů České republiky, vyhledávání, usnadnění práce Policie České republiky a orgánů činných v trestním řízení při odhalování kriminality, závažné trestné činnosti atd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP