(11.00 hodin)

 

Poslanec Jan Bureš: Pan poslanec Bureš, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Já to samozřejmě chápu. Mačkal jsem tlačítko ano a mám na sjetině křížek, takže si dovolím požádat o zpochybnění hlasování, resp. zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Slyšeli jsme námitku pana poslance Bureše. Nejdříve vás všechny odhlásím. Odhlašuji všechny, to znamená, že se musíme znovu přihlásit.

 

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Bureše.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí námitky pana poslance Bureše, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 40, přihlášeno 153, pro hlasovalo 136, proti 3. Námitka byla přijata.

 

Nyní vlastní hlasování. Připomenu, že to se týká návrhu pana poslance Stanjury, který navrhoval zkrátit lhůtu k projednávání ve výborech na pět dní. To je tedy hlasování, které opakujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty na pět dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 41, přihlášeno je 158, pro hlasovalo 99, proti 32, takže došlo k zásadní změně v postoji poslanců a zkrácení bylo přijato.

 

Myslím, že tím můžeme ukončit projednávání tohoto bodu. Je to bod 21. Končí tedy série pana ministra Kubiceho.

Nyní požádám paní předsedkyni Němcovou a na další pana ministra Kalouska. Takže já odcházím a pan Kalousek přichází. (Smích v sále a potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, zahajuji projednávání bodu

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání
na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 97/1963 Sb.,
o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 531/ - druhé čtení

Pana ministra Miroslava Kalouska prosím, aby z pověření vlády tento návrh uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já nepřicházím, pane místopředsedo Zaorálku, já jsem doopravdy totiž nikdy neodešel. Pravda, mnohé to mrzí.

Dovolte mi, abych předložil ve své sérii první bod. Tím je novela zákona o dluhopisech, druhé čtení. Jenom připomenu, že tato novela přibližuje právní úpravu dluhopisů více soukromému právu.

Děkuji rozpočtovému výboru za projednání a jsem vám ve druhém čtení k dispozici v otázce připomínek či dotazů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru rozpočtovému. Jeho usnesení nám bylo doručeno jako sněmovní tisk 531/1. Zpravodajem rozpočtového výboru je pan poslanec Radim Fiala. Prosím o vaši zprávu, pane kolego.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením číslo 221 rozpočtového výboru z 23. schůze konané dne 18. ledna 2012.

Rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona na vydání zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 531, schválila bez připomínek.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu ve druhém čtení. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se, zda někdo chce vystoupit v obecné rozpravě. Nechce. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Paní poslankyně Langšádlová se do ní hlásí jako první. Prosím.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si předložit pozměňovací návrh, který získal číslo sněmovního dokumentu 1401. Předmětem tohoto pozměňovacího návrhu je úprava vydávání hypotečních zástavních listů a drobná legislativně technická změna. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a ptám se na další případnou přihlášku do podrobné rozpravy. Neregistruji žádnou, proto končím podrobnou rozpravu. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. Tím jsme vyřešili bod 4, sněmovní tisk 531, ve druhém čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících
zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 523/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo pana ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, pouze připomenu, že se jedná o protikorupční novelu, která se snaží zprůhlednit a veřejnosti zpřístupnit veškeré informace o dotacích či transferech veřejných prostředků.

Rozpočtovému výboru děkuji za projednání. Přijímám všechny jeho úpravy, pouze prosím o zvážení, že nemá smysl nahrazovat slovo "došly" slovy "byly doručeny". Nechal jsem si schválně vygooglovat, v kolika případech v našem právním řádu se slovo "došly" běžně používá. Dovolím si říci, že se vyskytuje například v paragrafech 12, 37, 44, 133, 146, 163, 164 a 167 správního řádu a v paragrafech 43a, 43a, 43a, 45 a 539 občanského zákoníku. Tedy je to v našem právním řádu běžně používaný termín a já se za něj přimlouvám. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za toto úvodní slovo. Návrh jsme v prvém čtení přikázali rozpočtovému výboru. Jeho usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 523/1. Zpravodajem rozpočtového výboru je pan poslanec Pavel Suchánek. Prosím vás o vaši zprávu.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Jen bych pro stručnost seznámil Sněmovnu s tím, že usnesení z 23. schůze dne 18. ledna tento tisk doporučilo ke schválení ve znění pozměňujících návrhů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Opět vás žádám o případné přihlášky. Pan kolega Pavel Suchánek. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Chtěl bych se jen přihlásit k legislativně technickým úpravám, které jsou jako sněmovní dokument číslo 1539. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, bodu 11, sněmovního tisku 523 ve druhém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 536/ - druhé čtení

Slovo má ještě pan kolega Jeroným Tejc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP