(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a možná jsme už úplně vyčerpali obecnou rozpravu, takže bychom ji mohli zřejmě ukončit. Takže mi dovolte, abych ji ukončil. Nevím, jestli chce ještě vystoupit zpravodaj nebo ministr? Není třeba. Takže v tom případě už jediné, co můžeme udělat, je navrhnout to, co organizační výbor navrhl - přikázat tento návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. A teď jde o to, jestli ještě někdo chcete nějaký další výbor do toho zapojit, tak to můžete nyní navrhnout. Pokud tomu tak není, tak se tím bude zabývat ústavněprávní výbor, pokud to nyní odhlasujeme. Budeme hlasovat o přikázání ústavně právnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání ústavněprávnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 37 přihlášeno 181, pro hlasovalo 146, proti 1. Rozhodli jsme tedy, že přikážeme prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta ústavněprávnímu výboru. Tím jsme se tedy zhostili bodu číslo 33.

 

Ministr Kubice je připraven předložit další návrh, je to tisk 619.

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění volební zákony a zákon č. 326/1999 Sb.,
o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 619/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych stručně uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění volební zákony a zákon o pobytu cizinců, který máte k dispozici jako sněmovní tisk číslo 619.

Předložený návrh představuje dílčí technickou novelu, kterou se reaguje jednak na plánované zahájení provozu základních registrů, novelou se umožňuje i volebním orgánům využívat v zákonem stanoveném rozsahu údaje vedené v základních registrech, a jednak na změnu v počtu obyvatel ve volebních obvodech do Senátu, v nichž počet obyvatel překročil odchylku povolenou v zákoně o volbách do parlamentu plus minus 15 % oproti průměrnému počtu obyvatel připadajícímu na jeden mandát v České republice. V důsledku změny vymezení shora uvedených volebních obvodů je třeba upravit i vymezení sousedících volebních obvodů. Změnu je přitom možné provést pouze v letech, kdy jsou vyhlášeny volby do Senátu.

V novele jsou zahrnuty také změny těch technických ustanovení, která se jeví významná z pohledu voleb, které by měly proběhnout na podzim roku 2012. Mění se nevyhovující ustanovení volebních zákonů týkající se zajištění telefonního spojení do volebních místností, dále ustanovení, která se týkají vyhlašování výsledků voleb, a zavádí se možnost i ve volbách do zastupitelstev krajů využít při hlasování voličského průkazu.

S ohledem na to, že je nutné, aby předložená novela nabyla účinnosti před vyhlášením voleb do Senátu, které se uskuteční ve druhém pololetí letošního roku, navrhla vláda, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvém čtení.

Závěrem bych si dovolil poprosit o vstřícnost při projednávání tohoto návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji za uvedení. Teď by se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já v podstatě jenom krátce zopakuji to, co tady přednesl a představil pan ministr.

Tento zákon uvádí několik novinek. Vládní návrh zákona, kterým se mění volební zákony a zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR a o změně některých zákonů, v podstatě řeší jenom technické věci. Tyto technické záležitosti jsou vyvolány zahájením provozu základních registrů a změnou v počtu obyvatel v některých volebních obvodech pro volby do Senátu. Dále se navrhují změny technického charakteru těch ustanovení volebních zákonů, které se jeví pro volby konané na podzim roku 2012 jako nezbytné. Jde o zajištění telekomunikačního spojení, které se z úkolů ministra vnitra převádí na obce. Nově je touto novelou také navrhováno, aby státní volební komise vyhlašovala výsledky všech druhů voleb sdělením ve Sbírce zákonů na rozdíl od dosavadní praxe zveřejňování v celostátním tisku. V případě voleb do zastupitelstev krajů jde nově o zavedení možnosti hlasovat na voličský průkaz.

My zde máme návrh na to, aby tento tisk byl projednán ve zrychleném prvním čtení, ale já mám avizováno, že bude veto. Nevím, jestli je tomu opravdu tak.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se k tomu potom vyjádřím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Dobře. A to je v podstatě všechno, co jsem mohl a chtěl říci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji tedy zpravodaji. Já v té otázce poslední, co jste řekl, jsem byl osloven představiteli dvou poslaneckých klubů - panem poslancem Jeronýmem Tejcem a Pavlem Kováčikem, kteří mi sdělili, že dávají veto k projednávání podle § 90 odst. 2. Takže to je k tomu, co tady zmínil zpravodaj.

V této chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které nevidím ještě písemné ani jiné přihlášky. Dívám se, jestli se to nezmění, ale vypadá to, že ne, že se do obecné rozpravy nehlásí nikdo. Můžeme tedy obecnou rozpravu ukončit a budeme tedy postupovat tak, jako že byla podána námitka. Pak tedy zahajujeme rozpravu podrobnou. Do ní se hlásí pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl navrhnout zkrácení lhůty na projednání ve výborech na pět dní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, kdo dál do podrobné rozpravy. (Nikdo se nehlásí.) To je asi vše, co tu zaznělo v podrobné, takže rozpravu můžeme také ukončit.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Na konci bych tedy nechal hlasovat návrh na zkrácení lhůty k projednávání na pět dní. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Ptám se, jestli někdo navrhuje nějaký další výbor. Ne, tak budeme hlasovat návrh organizačního výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání výboru ústavněprávnímu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 38 přihlášeno 183, pro hlasovalo 137, proti nula, takže přikázání bylo provedeno. Přikázali jsme to výboru ústavněprávnímu.

 

Pak tady byl návrh pana poslance Stanjury zkrátit lhůtu k projednávání ve výborech na pět dní. Takže to budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zkrátit lhůtu k projednávání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 39, přihlášeno je 183, pro zkrácení lhůty hlasovalo 78, proti 32, takže to zkrácení bylo zamítnuto.

 

Ale ještě to zkontrolujeme. Kontrola probíhá... Hlásí se pan poslanec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP