(15.30 hodin)
(pokračuje Koskuba)

Chápu touhu kolegů, zvláště zde zastoupených ve straně TOP 09 - Starostové, pomoci malým obcím. Já jsem poslední, kdo by jim v tom bránil. Ale je-li někdo chudý, tak to s veškerou úctou neznamená, že se obohatí tím, že sebere tomu bohatšímu. Dámy a pánové, ostatně je to rétorika právě kolegů předkladatelů, kteří při jiných příležitostech tvrdí, že nemohou nikoho trestat za to, že je úspěšný. Je zvláštní, že náhle v tomto případě to neplatí.

Dále jsme zde od nich slyšeli a zvedali ruku pro zákony, které právě menším městům a obcím braly důležité úřady. My jsme proti tomu protestovali, v tu chvíli jste se svých obcí nezastali. A ono to pokračuje. Já chápu, že existuje jistá centralizace, ale budete se divit, i já mluvím se starosty a i já se dozvídám, že jim to zcela nevyhovuje. Takže byste si v tomto směru měli též udělat jasno. Ano, pomozme menším obcím, ale je vaším úkolem, abyste ty peníze našli jinde, a ne tam, kde podle vašeho zcela neoprávněně leží.

Děkuji za komplexní pohled panu kolegovi Bémovi. Ostatně tento jeho přístup ho vynesl do této Sněmovny. Zdůrazňuji - ho vynesl, ne mu vynesl - za to je vděčen Praze a Praha nyní slyšela, co slyšela. Ale zdůrazňuji, zcela jste zapomněli na Brno. Já se musím kuriózně zastat Brna, i když přijedu do Brna, tak jsem pro ně - a doufám, že to nebude oceněno pokutou - ten blbej Pražák. Naštěstí ne pro všechny. Nicméně týká se to i Brna, týká se to, jak jsem řekl, i Ostravy a týká se to i Plzně. Tato velká města, jak řekl pan bývalý primátor, dávají mnohým lidem práci. Mnozí z vás do těchto měst posíláte studovat své děti. Upřímně řečeno, takřka všichni VIP lidé - ve slovníku pana ředitele Motola kuliši - hledají pomoc právě ve zdravotnictví těchto velkých měst.

To všechno vám připadá normální. Ale vy se domníváte, že tato města nepotřebují své finance? Ano, potřebují, protože jejich údržba je velice drahá.

Chtěl bych předkladatelům říci jinou věc. Nikdo vám nebrání v tom, abyste předložili zákon a šli příkladem, že vše, co zde funguje, z Prahy odejde. A vážení, proč bychom jako vy musíte pravidelně dojíždět do tohoto hlavního města, tak proč i my Pražané, Brňané, Ostraváci a Plzeňáci bychom nemohli jezdit do nějaké malé vísky, kde vyklidíte hotely - bohužel většina se jich už rozkradla, co třeba zbyla po SSM a podobných institucích - a tam můžete zřídit Parlament a centrální orgány. Vznikne po problému s parkováním, vznikne po problému s drahým ubytováním a najednou možná zlevníme chod těchto institucí.

Ano, sami moc dobře víte, jak vám byly sníženy různé a zdaněny náhrady, že na život v Praze je třeba poněkud více peněz, protože to město prostě i více stojí. To prostě nikdo neoddiskutuje. Vy najednou jako byste chtěli v rámci hledání úspor, majíce fiátka pětistovku, donutit kamiony, aby taky jezdily za pět litrů nafty. Vážení, je to jistě záslužné, ale bohužel nikdo takový motor zatím nevymyslel. Já snad jinak vám to již vysvětlit nemohu.

Když jsem studoval, tak jsem studoval zde nedaleko v Nemocnici pod Petřínem, nyní Nemocnici svatého Karla Boromejského. Mohu vám říci, že Praha by se se ztrátou centrálních institucí jistě vypořádala. Protože já si ještě pamatuji Malou Stranu, která i když skončí zasedání Sněmovny, Senátu či vlády, žila. Byly tu obchůdky, byli tu lidé. Nyní, když se kouknete kolem a trousíte se eventuálně z ještě otevřených restauračních zařízení, zjistíte, že je tu mrtvo. Ano, když se odstěhujete a odstěhujeme, já patřím k vám, možná Malá Strana a Kampa ožije a budeme zde více moci prodávat vzpomínky na Jana Nerudu a podobně. Pro město by to tragédie nebyla.

Řeknu ovšem jednu důležitou věc. Kdyby někdo hanobil vlajku, státní znak nebo hymnu, tak se obávám, že to bude považováno nejen za překročení zvyklostí a morálky. Dámy a pánové, vy si uvědomte, že toto město je i hlavním městem republiky. A jakékoliv hlavní město, ať chcete, nebo ne, je i dalším symbolem státnosti. A ani na to nemusíme přijímat žádný zákon, i když ono to v zákonných normách uvedeno je. Já si myslím, že si toto město zaslouží, aby mělo své postavení, ale zaslouží si to nejen Praha, zaslouží si to i Brno, protože je centrem Moravy jižní, i Ostrava, která je centrem, a teď ať se na mě severní Moraváci nevrhnou, já furt přesně nevím, kudyma tam jde hranice mezi severní Moravou a Slezskem, a jako Plzeň je, ať chceme, nebo ne, centrem západních Čech.

Proč zrovna při hledání peněz okrádat tato velká města? Proč je nehledáte jinde?

Dovolím si malé odbočení: Sdělovací prostředky mi sdělily pro mě poměrně šokující věc. Náhle při hledání peněz jistým ministrem do státní kasy padl zrak na naše vinaře. Přestože severně od Prahy máme své vinařské oblasti a víno se začíná pěstovat i u Kutné Hory, i v Praze, samozřejmě, děkuji za upozornění (ze sálu), týká se to hlavně vinařů a vinohradníků z jižní Moravy. Dámy a pánové, přestože já jako rodilý Pražák můžu tvrdit, co je mi do toho, jestli zaplatím za víno o trošku více, nebo méně, momentálně na to zatím ještě mám, já se přesto budu těchto lidí zastávat, protože i je považuji za naprostou součást naší země a též si nemyslím, že je dobré ty peníze zrovna hledat u nich.

A na závěr mi dovolte ještě jednu věc. Je kuriózní, že jsem dostal jeden z prvních, asi tak jako vy všichni, dopisů svého nového pana primátora, ve kterém mě vlastně nepřímo vyzývá, abych mluvil tak, jak mluvím. Je to dost smutné, že tu musím mluvit i za svého primátora, který právě členy vaší strany si vybral jako své nové koaliční partnery, a dokonce je kuriózní, že váš prst míří i na finance hlavního města Prahy, ačkoliv právě v tomto městě velmi a velmi k mé značné nelibosti posilujete. Pevně věřím, že si Pražané všimnou i této maličkosti.

Omlouvám se, že jsem takto musel mluvit jako v tomto městě pouhý sociální opoziční demokrat, ale i já jsem Pražan, jsem na to hrdý, ale já jsem hrdý na všechna města této republiky a já prostě pro tento zákon hlasovat nebudu a připojuji se minimálně k návrhu pana poslance Béma.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Koskubovi. Nyní zde mám několik přihlášek a musím si udělat jasno, zda šlo o faktické, nebo řádné přihlášky. Faktická poznámka pan kolega Foldyna? Pan kolega Novotný ještě byl předtím s řádnou přihláškou? Řádná přihláška. Pan kolega Vilímec, řádná přihláška. Pan kolega Chlad? Řádná. Takže faktická poznámka pan kolega Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Chtěl bych jenom poznámku, že vždycky rád čtu a poslouchám, co můj kolega poslanec a doktor říká. Ale dneska si myslím, protože jsem poslanec chudého severu, že jeho vystoupení bylo tak přesvědčivé, že všichni ti, co nejsou z Prahy, budou určitě pro rozpočtové určení daní a pro tu změnu hlasovat. Díky mu, děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za tuto faktickou poznámku. Slovo má - pan kolega Vilímec byl prvním přihlášeným ještě před panem kolegou Novotným. Pan kolega Vilímec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP