(12.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Poznámka druhá, související s mou výhradou, že snad mělo být jednáno o něčem úplně jiném. Víte, je docela unikátní sledovat, jak sociální demokracie dovolí jednomu svému senátoru, aby se stal prominentem manévru, pro který hazard má být opraven a jiná část zákona má být upozaděna. A já stále budu opakovat, že ta upozaděná část zákona je ta v mnohém nejdůležitější. To jsou systémové změny, pro které jsme se tady bili, pro které odboráři vyhrožovali stávkami a zastavením ekonomického života České republiky, a teď, světe, div se, je ticho po pěšině. Přitom já tedy sdílím názor, že s odboráři by měli oslavovat, velebit Poslaneckou sněmovnu, protože to, co jsme tu schválili, to nemá obdoby a na to bych rád obrátil vaši pozornost.

Tady se totiž hlasováním stalo to, že zůstaly vedle sebe stravenky a jiné zaměstnanecké výhody a v součtu, co nikdo nečekal a také nechtěl, a to zdůrazňuji, byly nově zavedeny zaměstnanecké výdajové paušály - a pan ministr tají v tuto chvíli to, čím nás častoval hned druhý den po hlasování a schválení předmětné věci. Přes Mladou frontu nám bylo napsáno, že jsme banda takových hlupáků, že zřejmě v zatmění mysli jsme tu odhlasovali 30miliardovou díru v příštích státních rozpočtech. To přece napsala Mladá fronta a ten údaj, jakkoliv je maximalizovaný, je ve svém závěru pravdivý. To, co si nikdo nedovedl představit, že zůstanou stravenky, kvůli kterým do nás bušili odboráři, a já jsem je častoval přívlastky, které budu opakovat znovu, tady bylo doplněno o zaměstnanecké výdajové paušály. Odboráři ten den museli mít velkou party a Poslaneckou sněmovnu oslavovat. To si ani ve své největší fantazii a v nejtajnějších představách nedokázali představit.

My jsme tu v jednom jediném hlasování vyrobili 30miliardovou díru v soustavě veřejných rozpočtů, která, ano, díky Senátu, se posune z roku 2014 do roku 2015 ve smyslu platného zákona. Já protestuji proti tomu, že jsem vynakládal jako poslanec pravice sílu k obhajobě něčeho, co na základě dohody s jedním panem senátorem sociální demokracie na půdě Senátu je z hlediska účinku posunuto do roku 2015. Chápu, že se to líbí sociální demokracii. Připouštím, že může považovat za praktické jednak věcně odložit účinky těch věcí, které odmítala, a jednak také to, že se jí v podstatě obratným způsobem podařilo dosáhnout toho, že JIM se stane součástí volební kampaně. Já si dokážu představit, jak předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka veškeré věci, které jsou tady navrženy k odsunutí, zakompletuje do volební kampaně sociální demokracie a bude ukazovat na stravenky, bude ukazovat na každý ten jednotlivý komponent a říkat: tohle všechno já zruším. A někteří napravo budou postaveni do role těch, kterým nezbývá nic jiného, než to bránit. Nicméně z této věci, tak jak je připravena k hlasování, se stává volební kampaň. A tomu jsme přece chtěli zabránit. Snad je JIM z hlediska toho systémové hlediska daleko cennější věcí, tím spíše, když jsme se na jeho zavedení shodli napříč Poslaneckou sněmovnou těsně před závěrem volebního období, které končilo v květnu roku 2006, a teď svým vlastním hlasováním odložíme některé jeho velmi důležité a technické části z hlediska účinnosti, ano, až na rok 2015.

Dovolte poznámku závěrečnou. Vyjdu-li z podkladů, které mám k dispozici, vyslovuji obavu, že i zavedení korporátní daně, daně z příjmu týkající se loterijních společností, je v té části, která z hlediska svých účinků bude odsunuta do roku 2015, a vyjadřuji, pane ministře financí, protože teď už jste přítomen, obavu z toho, že veškeré komponenty týkající se daně z příjmu z tohoto pohledu jsou samozřejmě posunuty až do tohoto roku. Nedovedu si představit, že nám levice potichu dovolí, abychom tady někde podsunuli změnu účinnosti této části zákona, a to, čím nás mučily odbory, a pohrůžky, kterými nás častovaly, se nebudou opakovat. Ta debata bude znovu stejně vypjatá, o to vypjatější, že ty komponenty a účinnost těch věcí bude blíže voleb.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou je přihlášen ministr Kalousek a pan poslanec Jiří Dolejš. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Jenom velmi krátkou, stručnou reakci. Myslím, že již ve svém entrée jsem zdůraznil, že jednotné inkasní místo je tisíckrát důležitější než systémová změna toho, že loterijní společnosti se stanou řádnými daňovými subjekty. O tom se nechci přít. To zdůrazňuji také.

Nicméně k tomu rozhořčení pana poslance Doktora, že přijetím senátního návrhu tu mnohem důležitější část o rok odsouváme, chci zcela jasně říct jednu věc. Díky tomu zmatku při hlasování, který tady byl způsoben, bůhví že ne mou vinou, se nestalo, že byla účinnost z 1. 1. 2013 posunuta na zamýšlenou účinnost 1. 1. 2014. To znamená, sněmovní verze je 1. 1. 2013 a víme, že to nekoliduje s občanským zákoníkem, že bychom na jaře museli opravovat tuto účinnost z 1. 1. 2013 na 1. 1. 2014. Senát, aby se distancoval od té důležitější části, ze symbolických důvodů dal účinnost od 1. 1. 2015 a byl si dobře vědom a nevyžádal si jako závazný slib, že na jaře Sněmovna se stejnou energií, jako by měnila rok 13 za 14, změní rok 15 za 14. Toto se prostě stane.

Já pevně doufám, pane poslanče Doktore, že pak budete hlasovat s námi a vaše svědomí tím bude ukojeno. Je to prostě holý fakt, zůstane-li tato koalice a nestane se vůbec nic jiného. Jediný závazný slib, který Senát požadoval, a to napříč spektrem, nebyl to jenom jeden senátor, bylo ono posílení položek při státním rozpočtu na sport, sociální služby a kulturu a Sněmovna při hlasování o státním rozpočtu tento slib splnila a já za to Sněmovně děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Další faktická poznámka pan poslanec Jiří Dolejš.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo, paní předsedající. V posledních dvou vystoupeních jsme se dotkli podstaty, která, žel, u tohoto tisku málokdy byla splňována. Skutečně tento tisk měl představovat druhý pilíř daňové reformy a také kromě - pan ministr dokonce říká třetí, zřejmě do toho zařazuje i zvýšení DPH. V každém případě je to podstatná věc pro vládní daňovou reformu a nejedná se pouze o úpravu tzv. jednotného inkasního místa a některých procesních norem. To je přesně ten důvod, proč opozice s tímto tiskem měla problém, a protože charakter tohoto tisku, když pominu hrátky kolem zdanění hazardu, zůstává stejný, tak přesně důvod, proč je vůči němu kritická. A pan ministr to tady řekl jasně. To, co se vyjednalo v Senátu, je pouze symbolické, platit to bude maximálně do jara. A já bych se ani vůbec nedivil, a pan ministr mi to určitě vyvracet nebude, kdyby přitom jarním termínu, kdy přijde drobná novelička, která se proválcuje drtivou vládní většinou v dolní komoře, k ní bude přiřazeno i zrušení zaměstnaneckých paušálů, které tady dělá tolik zlé krve a které vlastně jenom částečně eliminuje ten dopad na normální lidi. To je přesně ten důvod, proč ta norma není k přijetí, ať už je v té pro někoho hezčí a pro někoho v ošklivější podobě, a to je ta podoba senátní.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S řádnou přihláškou jako další přihlášený vystoupí pan poslanec Pavel Bém. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bém: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já děkuji vaším prostřednictvím svému předřečníkovi, a tím nemám na mysli pana poslance Dolejše ani pana poslance Kalouska, ale pana poslance Doktora, že nás upozornil na to, že projednáváme vlastně vrácenku ze Senátu, která představuje asi klíčový, nebo jeden z klíčových reformních zákonů, a bohužel, tak se to někdy stává, jsme se dostali k problematice zdanění hazardu a vlastně tady diskutujeme o něčem, co je absolutně pod nějakou čarou ponoru a mělo by být pod naší rozlišovací schopností v této chvíli.

Na druhé straně musím říci, že když už tady o tom hazardu mluvíme a bavíme se o zdanění hazardu a o regulaci hazardu a když si uvědomím a vrátím se k předkládací zprávě pana ministra Kalouska, tak i jemu chci vaším prostřednictvím poděkovat, protože jeho slova pro mne byla labutí písní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP