(12.10 hodin)
(pokračuje Jílek)

Po dlouhé diskusi, kterou už dlouho nepamatuji, protože na výbory přišli kromě lobbistů ještě spousty dalších zástupců, kteří si mysleli, že jedině přes loterijní společnosti se dostanou k penězům, tak přesto Senát přijal pozměňovací návrhy, kde základ je, že vrací možnost, nebo vrací rozhodovací pravomoc voleným zastupitelům, to znamená jak vám poslancům, tak zastupitelům na obcích. Rozdělení toho poměru vycházelo z toho, že více než dvě třetiny odvodů nebo té loterijní daně jsou daně z výherních přístrojů a videoterminálů, to je více než dvě třetiny, a to jsou věci, které nejvíc obce zatěžují. Proto ta část, která je na obce, je daleko vyšší. A jestli někdo má strach, že zastupitelstva neumějí rozdělovat tyto prostředky, tak se běžte zeptat, kdo financuje jejich mladé sportovce, kdo financuje jejich hasiče, sociální oblast, kulturu. Zatím je to většinou z jejich rozpočtu. Jestliže bude navýšen a dostanou peníze z loterijní daně, s chutí a radostí je použití.

Jediný návrh, který přišel potom na plénu, tedy který byl přijat na plénu navíc, byla otázka změny účinnosti, přechodné ustanovení. Vzhledem k tomu, že dnes už máme třetí dekádu prosince, kdyby ten zákon nevyšel ve sbírce do 31. 12., tak by na rok 2012 byly loterijní prázdniny. Takže tomu jsme se snažili zabránit, to je ten pozměňovací návrh, který tam je další přidaný.

Poslední věcí bylo prodloužení účinnosti některých částí zákona většinou až o dva roky, ale s tím většina lidí neměla problémy.

Takže vás prosím, abyste se na to podívali z pohledu, kterým se na to díval Senát - nikoli politicky, ale zcela věcně.

A možná na závěr jednu poznámku. Opravdu to, co se událo při projednávání tohoto zákona, jsem ještě za jedenáct let v Senátu nezažil, protože kromě spousty dalších lidí na výbor, kde přednášel náměstek ministra financí tento návrh zákona, přišel i ministr školství, a i když se vláda dohodla jinak, tak lobboval za senátní verzi. A to jsem opravdu neviděl. Viděl jsem spoustu naštvaných ministrů, kteří v těchto případech, jak já říkám, skousli pysk, ale víc nevystupovali.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi Adolfu Jílkovi a dále v rozpravě je přihlášen pan poslanec Alfréd Michalík, po něm vystoupí pan poslanec Josef Novotný starší. Prosím pana poslance Michalíka o slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, už jsem trošku, jak se říká, ztratil teplotu, ale když domluvil pan ministr, tak jsem nevěděl, jestli mám plakat, nebo se naštvat. To, jak se rozplynul nad tím, jak je třeba předat kompetence a právo rozhodovat o loteriích demokraticky zvoleným starostům a zastupitelstvům - kladl jsem si otázku, zda my jsme zvoleni nějak nedemokraticky, protože přece jak zastupitelstva, tak my jsme voleni na stejných principech. Takže to už je první pochybnost.

Ale co mě úplně vytočilo, je farizejství nejvyššího stupně, protože se zeptám - bartolomějská noc 2008, schválení, nevím, desetitisíců videoloterijních terminálů na ministerstvu přes noc, kdy jeden den ministerští úředníci říkali nepustíme nic, a druhý den bylo podepsáno na deset let tisíce, tisíce povolení.

Kdo byl tehdy ministrem financí? Kdo řídil tento proces? Pane ministře, byl jste to vy! (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Michalík. Prosím pana poslance Josefa Novotného staršího, dále se hlásí... Zeptám se ještě, zda jde o faktickou poznámku, pan poslanec Paroubek. Faktická ne, žádná přihláška. Takže nyní má slovo pan poslanec Josef Novotný starší.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Vážená paní předsedkyně, páni ministři, kolegové a kolegyně, já se ptám, co jsme dělali dva roky - dva roky, naše vláda, protože to, co se tady udělá, tak do těch dvou let moc chybět nebude - v oblasti hazardu, když je to naše koaliční téma, že s tím něco uděláme. Já říkám, neudělali jsme nic, jenom jsme přijali tzv. Farského novelu, která v podstatě zakrývá povolovací podvody na Ministerstvu financí, definuje velice neuměle nové technické hry a stanovuje obcím, lépe řečeno zabraňuje obcím, aby tyto nové technické hry bylo možné regulovat vyhláškami. Vnesli jsme ještě víc zmatků do možnosti obcí regulovat hazard. To jsou teď ta zastupitelstva, která probíhají na základě stávajícího zákona teď koncem roku. A do budoucna jsme navodili jenom spoustu dalších sporů. Takže do teď jsme neudělali nic.

A co děláme teď, teď za chvilku. No, neděláme zase nic, jenom to děláme jinou formou. Jiná forma je základ nového zdanění, která v jistých věcech je přijatelná, zejména v tom, že odděluje hazard od financování sportu a veřejných činností. Nicméně to základní a ten požadavek, který Věci veřejné se snažily prosadit na koalici, byl, že to standardní zdanění, to znamená 8 mld. korun ročně, bude navýšeno a bude to potlačení hazardu formou transparentního zdanění do veřejných rozpočtů, nejlépe do státního rozpočtu.

Za chvilku schválíme něco, co se tomuhle vzdaluje. Těch 8 mld. nebude vybráno, budou tady o tom mluvit kolegové, zejména proto, že si v Senátu prosadily loterijní společnosti společně s ministrem Kalouskem další úlevu, která se nazývá nikoliv 20 tisíc částečný odvod neboli náhradu těch místních poplatků, ale jakýchsi 55 korun za den provozu bedny, což znamená, že bedny budou. protože nikdo on-line nekontroluje, i centrální systémy nikdo nekontroluje, prosím vás, já jsem si to ověřoval např. na Finančním úřadu Praha 1 a dalších, jsou to náhodné vstupy do systému, nikoli systematická kontrola ze strany státu, takže se vykáže těch beden mnohem míň. Čili nikoli přínos 2,2 mld., o které se teď bojuje mezi Sněmovnou a Senátem, ale ve skutečnosti nějakých 600 mil. korun, takže hazard se zase směje. Už v této chvíli se směje, protože trojské koně, které se podařily už ve Sněmovně a v celém tom procesu teď v Senátu do zákona dostat, tak zafungují. To nemluvím ještě o roli prezidenta, který je samozřejmě další pojistkou hazardu ve schvalovacím procesu, a to nemluvím o tom, kdy tato norma vyjde - podívejte se, jaké máme datum - ve Sbírce. V okamžiku, kdy vyjde 1. ledna, tak zdanění se odsouvá, není splněna koaliční dohoda atd. To jsou věci, které jsou pro mě katastrofální z pohledu Sněmovny.

Proč se Sněmovna stává takovouhle lobbistickou žumpou, která takto s hazardem neustále licituje a neustále není schopna překonat pupeční šňůru s hazardem? Je to proto, že se nešetří příčiny stavu, který tady je. Před časem, před několika lety, už policie šetřila povolovací proces na Ministerstvu financí. Tehdy obvinila náměstka ministra financí Kalouska Prouzu, ale po zásahu státního zastupitelství byla tato věc stažena, policisté naštvaně odešli od policie, dostal to jiný policista, který se vůbec s nikým nebavil, věc odložil, státní zástupce to pokryl a bylo to vyřešeno.

Čili tento povolovací proces a maskování tohoto stavu se prolíná i v dnešní normě, kterou máte před sebou, protože vlastně dohoda ministrů financí Sobotky a Kalouska se senátory vedla k tomu, že se tam vpravil ten trojský kůň 55 korun za den a že v podstatě se to nazývá, to, co se zde stalo, že se přijala norma, která nebyla koaličně dohodnuta, jakousi hlasovací havárií. Prosím vás, druhou hlasovací havárii budeme mít za chvíli, kdy se skřípěním zubů Věci veřejné budou muset říct, jestli překousnou tu hrůzu tří norem, která jedna je špatnější než druhá, anebo půjdou od toho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP