(11.20 hodin)
(pokračuje Putnová)

Dovolte mi, abych shrnula to, co tady řečeno jednak mými předřečnicemi, které velmi důkladným analytickým způsobem podrobily tuto novelu svému výkladu.

Domnívám se, že verze senátní novely připravuje řadu otázek, které bychom museli v budoucnosti řešit. Víte, že jsem dlouhodobým kritikem nesystémových začleňování novel zákonů do školské politiky. Ředitelé základních a středních škol byli zcela mimo školský systém. Nikdo z nich neobhajoval svoje místa po určitém období. Funkční období nebylo stanovené. Máme snahu uvést jejich pozici do řádu a nezatěžovat dalším nesystémovým opatřením, to znamená odstupným, tuto novelu.

Chtěla bych se také vyjádřit k tomu, co tady řekl pan senátor Juránek o tom, že končí pracovní poměr. Myslím, že je to naprosto demagogie, jak paní poslankyně Wenigerová řadou příkladů zdůvodnila. Jsem přesvědčena, že kdyby si pan ministr školství Dobeš více věřil a odkázal pochybovače na důvodovou zprávu k tomuto zákonu a kdyby vykladače zákona, kteří se postavili do role soudce, odkázal do patřičných mezí, nemuseli bychom se tímto bodem zabývat.

Jménem svým a poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové sděluji, že nebudu podporovat senátní verzi, kterou nám dnes Senát předložil. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Anně Putnové. O slovo se hlásí pan senátor Stanislav Juránek. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Stanislav Juránek: Já si dovolím přesto ještě jednou zareagovat a říct podstatu tohoto zákona a změn, které jsou zde navrženy. Troufnu si říct, že systémový přístup jsme zvolili my jako senátoři a že jsme tímto způsobem prošli celým tímto zákonem. Řeknu, že bych tady nestál, kdybychom to nezkonzultovali a nedali do souladu s právníky Ministerstva školství a kdybych se nedozvěděl jednu zásadní věc, tu věc, že na Ministerstvu školství po schválení tohoto zákona začali pracovat právníci na tom, aby jednoznačně specifikovali věci, které tento zákon nespecifikuje. Tu situaci, která je a která nastane 31. 7. tohoto roku. My jsme dokonce udělali tu věc, že jsme uvedli toho 31. 7. 2012 do souladu s tím, jak bude tento zákon, který je jinak velmi dobrý a který bych chtěl pochválit, protože je potřebný ve školství, tak jsme jej uvedli do toho souladu, abychom se chovali do 31. 7. tak, jak se budeme chovat v příštích letech. To znamená skutečně ten problém k řešení je 31. 7. 2012.

My jsme tedy, pokud zde jsou upozornění na některé změny, které jsme udělali vůči poslaneckému návrhu, tak jsme tam ze sta procent akceptovali změny, které navrhli právníci Ministerstva školství, s tím, že jsme je ještě v rámci Senátu projednali a řešili jsme je v rámci našich legislativců. Upozorňuji znovu, že tento zákon není jenom o těch dvou věcech, to znamená ta jedna věc je otázka, co bude s řediteli 31. 7., a to ze dvou hledisek, jestli budou odvoláni, nebo nebudou odvoláni, jaký bude jejich následný pracovní poměr, protože tady si dovolím odkázat skutečně na zákoník práce a v zákoníku práce nebyla nalezena žádná cesta, podle které by mohl zřizovatel postupovat. To znamená, muselo by nám následně Ministerstvo školství, a to pomocí vaší Poslanecké sněmovny a potom následně schválení v Senátu, to znamená na základě změny zákona, určit, jakým způsobem budeme postupovat ve smyslu zaměstnání ředitelů. Dalšího, po 31. 7., pokud dále nebudou řediteli této školy.

Znovu však upozorňuji, a tady musím říct, že moje předřečnice paní poslankyně Putnová se zmínila, že není malichernou změna, která zcela zásadně mění podmínky transformace na školskou právnickou osobu. To není žádná banalita. Tady si dovolím říct, že je to skutečně záležitost, která se řešit musí.

Jsou zde tedy tři věci, které stejně budete muset do budoucna řešit. A já si dovolím vás požádat o to, nebo chci říct, je tady nabídka Senátu, který vám nabízí, abyste tyto záležitosti do budoucna řešit nemuseli. Já pevně věřím, že se rozhodnete pro to, aby senátní návrh mohl projít. Jenom musím říci a znovu opakovat, že jsme to uváděli do souladu s právníky na Ministerstvu školství. I to byl jeden z důvodů, proč jsem si dovolil dneska před vás přijít a tento návrh vám podat. Věřím, že se rozhodnete správně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi Juránkovi. Pan ministr školství Josef Dobeš má nyní slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Paní předsedkyně, pane premiére, dámy a pánové, já navážu na pana senátora Juránka. Bude na našem rozhodnutí, jak budeme hlasovat. Ono to není o nějakém sebevědomí nebo nesebevědomí, já myslím, že nám všem jde o to, aby ten výklad byl jasný pro každého zřizovatele. To je ta podstata.

Jsem rád, že všichni vnímáme, že ta pětsetšedesátjednička je nutná novela, dobře připravená, a máme zde jednu jedinou pochybnost. To je ten záměr. Jestliže existují dva právní výklady, tak to není dobře. A já znovu říkám, to, co cizeluje senátní návrh, je přesně to, aby byl jednoznačný výklad, abychom zklidnili zřizovatele, protože i kdyby v jednom jediném kraji nebo v pár městech byla nejistota, tak je to špatně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se, zda chce ještě někdo vystoupit v rozpravě před závěrečným hlasováním. Nikdo se nehlásí, rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování a nejprve podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 340/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 340/5."

Zahajuji hlasování číslo 283. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 283 přítomno 181, pro 47, proti 84. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Budeme nyní hlasovat znovu a tentokrát podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Příslušné kvorum je nastaveno.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 340/4."

Zahajuji hlasování číslo 284. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování číslo 284 přítomno 182, pro 171, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP