(11.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi a zeptám se, zda se chce k těmto návrhům, tedy k pozměňovacím návrhům Senátu, vyjádřit také zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu paní poslankyně Vlasta Bohdalová. Prosím, paní poslankyně. (Silný hluk v sále.)

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré dopoledne. Dámy a pánové, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, velice krátce. Na tomto zákonu bylo odpracováno mnoho a mnoho hodin práce. Došli jsme k nějakému závěru, který zde byl před měsícem odhlasován napříč politickým spektrem. Vezměte si kterýkoli zákon, který v této zemi vyjde. Může mít několik a má mnoho právních výkladů. Došlo k tomu, že v Senátu z mně neznámých důvodů - a nyní i pan ministr tento návrh obhajuje - došlo tedy k tomu, že jsme uvedli ve zmatek zřizovatele a ředitele, že jsme se nevyjádřili ve svém...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní kolegyně. Dámy a pánové!

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Že jsme se ve své legislativní práci nevyjádřili dost jasně. Musím přiznat, že málokterý zákon zapříčinil to, že jsem měla i horší spaní. Měla jsem ho proto, že jsem si srovnávala teď jak naši verzi parlamentní, tak senátní verzi. A musím dojít k tomu, že, vážení kolegové, moc vás prosím, až dojde na hlasování, prosím vás na levé i pravé části spektra, držme se toho jasného vyjádření, které jsme odeslali ze Sněmovny do Senátu. Dává ředitelům možnost - a mluvím pouze o té části, která se týká § 166, odvolávání a jmenování ředitelů - držme se toho, co jsme tady schválili, protože my jsme dali zřizovatelům možnost, že mohou, a nikoliv musí odvolat ředitele. A to je to důležité, co vysíláme školské veřejnosti. Zřizovatel může, ale nikoliv musí. A toto je zcela jasné již z naší sněmovní verze.

Pokud bychom to tady chtěli podrobně rozebírat, máme k dispozici dvě nezávislá právní stanoviska, která říkají, že naše sněmovní verze nás všech, vážení kolegové, byla správná. Proto vás velice žádám, abyste v závěrečném hlasování vyjádřili podporu sněmovní verzi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce paní poslankyni Vlastě Bohdalové. Otevírám rozpravu, mám do ní zatím dvě přihlášky. První dostává slovo pan senátor Stanislav Juránek, po něm vystoupí paní poslankyně Jaroslava Wenigerová.

 

Senátor Stanislav Juránek: Vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, stojím tady popatnácté, čtrnáctkrát jsem tady stál jako hejtman, uspěl jsem dvakrát, dvanáctkrát jsem neuspěl. Proto bych chtěl říct, že zcela určitě sem nechodím proto, abych prohrával, a jedině tehdy, když si myslím něčemu pomoci a něco zlepšit.

Chtěl bych říci, a to prostřednictvím paní předsedající, své předřečnici, že tento návrh je legislativně velmi špatný, a mohu říci, že se to týká i těch technických bodů, přes které prošel a které teď v tuto chvíli přešel pan ministr přede mnou.

Já tady chci zdůraznit jednu věc, a prosím ty, kteří jste ze školství, uvědomte si, jaký by to mělo dopad. Je zde zcela zásadní chyba, která se týká § 190 odst. 7, kde zákon odkazuje na jiný paragraf a na základě toho zcela zásadně změnil význam tohoto ustanovení o podmínkách transformace na školskou právnickou osobu. Upozorňuji, že toto je velmi závažná chyba, a byl bych velmi rád, abychom si bez ohledu na nějaké politické ambice, které tady kdo má, tady tuto chybu uvědomili a uvědomili si, že ji bude muset tento parlament napravit. My ji napravujeme už tady v tomto jednání.

Druhá záležitost, která tady byla zmíněna, je záležitost, která se týká toho "může a musí" v odvolávání ředitelů. Pravda je, že ve všech dalších případech to může platit. Jediné, co tady nastává, je velký problém, že 31. 7. skončí pracovní poměr ředitelů všem ředitelům bez ohledu na zřizovatele. Upozorňuji vás, že to znamená řešit 6000 případů. A teď můžeme vést spory o tom, jestli je musíme odvolat, nebo nemusíme odvolat, ale v každém případě musíme v 6000 případech v této republice řešit otázku ředitele školy. Mohu vám říct a ujišťuji vás, že tento problém je tak závažný, že to bude znamenat do budoucna i řadu pracovněprávních sporů. Jinak to ale pro nás znamená velmi obtížné řešení. Neříkám, že je nesplnitelné, ale konkrétně v Jihomoravském kraji to znamená, že bychom museli odvolat nebo řešit, abych přistoupil na ten kompromisní tón, tak bychom museli řešit 151 ředitelů. Ve Středočeském kraji je to ještě více, je to 153, ale třeba v takovém průměrně velkém kraji, jako je Pardubický, je to 100 ředitelů.

Chtěl bych říci, že tady neřešíme jenom ten problém, jestli můžeme, nebo musíme. V tomto je vyřešen problém, jak budeme s těmito řediteli nakládat i v případě, že budou odvoláni, i v případě, že nebudou odvoláni. Toto řešení je takové, že i na základě konzultací s ministerstvem z toho zcela jasně vyplývá, že tento problém bude muset ministerstvo vyřešit. Pokud ho nevyřešíme schválením senátního návrhu, tak to bude muset řešit přílepkem k zákonu nevím kterému, který se chystá ještě do té doby, než 31. 7. tato záležitost nastane.

Proto si dovolím říci v rámci této věci, že i včetně toho, že jsme posunuli termín účinnosti, který zohledňuje lhůty dané ústavou pro řádný legislativní proces, že toto je skutečně precizování díla, ve kterém jsme nezměnili úmysl ministerstva. To znamená, že skutečně všech ředitelů se bude postupem času dotýkat povinnost nebo možnost jejich odvolání. To znamená, tuto věc jsme v žádném případě nezměnili, ale umožňuje to, aby tato záležitost proběhla ve více vlnách.

Dovolím si vás požádat, aby toto vaše rozhodnutí bylo dáno skutečně věcným rozhodnutím, protože náš návrh, který zde v tuto chvíli je, pomáhá řešit problémy, které by proběhly na základě schválení vašeho původního návrhu. Věřím, že tohoto našeho příspěvku k tomu, aby se nemusel znovu tento zákon sem vracet a aby se ty problémy nemusely znovu řešit, využijete a že využijete tuto nabídku Senátu. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi Juránkovi a prosím nyní o slovo paní poslankyni Jaroslavu Wenigerovou. Dále je přihlášena paní poslankyně Anna Putnová. Prosím, slovo má paní poslankyně Wenigerová.

 

Poslankyně Jaroslava Wenigerová: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, pane senátore, podstatou toho základního problému ve vrácené senátní verzi je § 166, který je pro tuto novelu školského zákona nově napsán, a na něj navazující přechodná ustanovení v čl. II odst. 5.

Co je podstatou této změny? Podstatou této změny je, že končí pracovní poměr vedoucího zaměstnance, to je ředitele školy, ze zákona k datu, které je uvedeno v přechodných ustanoveních. Paragraf 166 odst. 2 v novele školského zákona, tak jak ji přijala Poslanecká sněmovna, říká, že funkční období ředitele bude šestileté. Na to navazuje § 166 odst. 3, kde se říká, že pokud nebude vypsáno výběrové řízení šest měsíců před koncem pracovního poměru a nejpozději tři měsíce, automaticky pokračuje doba výkonu zaměstnance na vedoucím místě na dalších šest let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP