Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. prosince 2011 v 10.50 hodin
Přítomno: 182 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji další jednací den 32. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás na ní všechny.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi, prosím, ohlaste, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Nejprve k omluvám. Z dnešního jednání se omlouvají z poslanců Adam Vojtěch - pracovní důvody, Boháč Zdeněk - rodinné důvody, Emmerová Milada bez udání důvodu, Jalowiczor Petr - zdravotní důvody, Kaslová Jana též zdravotní důvody, Klasnová Kateřina - pracovní důvody, Josef Novotný mladší - pracovní důvody, David Rath bez udání důvodu, Miroslava Strnadlová - pracovní důvody, Jaroslav Škárka - zdravotní důvody, Jiří Šlégr od 13 hodin - pracovní důvody, Jan Vidím - rodinné důvody, Lubomír Zaorálek - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají Pavel Dobeš pro pracovní důvody, Kamil Jankovský pro zdravotní důvody. Tolik k omluvám.

Nyní informace pro další průběh jednání. Jak jsem vás již informovala, Senát vrátil Poslanecké sněmovně návrhy zákonů. Jedná se o sněmovní tisky 340/4, 371/4, 399/3, 434/4, 453/3 a 473/8. Do pořadu 32. schůze byly zařazeny dnes, to jest 20. prosince, neboť uplynula jejich zákonná lhůta k projednání. Navrhuji pevné zařazení těchto bodů, a to jako první až šestý bod našeho dnešního jednání. O tomto návrhu budeme hlasovat.

 

Přivolávám naše kolegy a zopakuji, že tedy budeme hlasovat o tom, aby body, které nám vrátil Senát, byly zařazeny jako první až šestý bod našeho jednání.

Zahajuji hlasování číslo 280. Ptám se, kdo je pro tento návrh na pevné zařazení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 280. Přítomno 150, pro 138, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Dále připomínám, že po těchto pevně zařazených bodech se budeme věnovat dalšímu, a to již pevně zařazenému bodu 55. To už jsme odhlasovali minule. Je to sněmovní tisk 503.

 

Ještě vás chci informovat o tom, že na ranním grémiu Poslanecké sněmovny byla dohoda o tom, že body 50, 51, 52 a 53, jedná se o sněmovní tisky 484, 494, 495 a 496, budou vyřazeny z pořadu této schůze. Nechám o tom hlasovat nyní.

Zahajuji hlasování číslo 281. Táži se, kdo souhlasí s vyřazením zmíněných bodů a tisků z pořadu této schůze. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 281. Přítomno 160, pro 111, proti 11. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě oznámím, že náhradní kartu číslo 20 má pan poslanec Ladislav Skopal.

Z mé strany všechno. Zeptám se vás, kolegyně a kolegové, zda máte něco k případným změnám pořadu schůze. Není-li tomu tak, budeme se věnovat prvnímu pevně zařazenému bodu.

Než ale přistoupíme k projednání návrhů vrácených Senátem, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorům a senátorkám: Marcelu Chládkovi, Stanislavu Juránkovi, Miloši Malému, Jiřímu Dienstbierovi, Soně Paukrtové, Miroslavu Nenutilovi, Veronice Vrecionové, Miroslavu Antlovi, Jiřímu Lajtochovi, Adolfu Jílkovi a Petru Víchovi.

Pan ministr Kalousek má náhradní kartu číslo 22.

Jenom dodám, že informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do vaší pošty.

 

Zeptám se a budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s vystoupením jmenovaných senátorek a senátorů.

Zahajuji hlasování číslo 282. Kdo je pro, aby jmenované senátorky a senátoři mohli vystoupit na této schůzi? Kdo je proti?

Hlasování číslo 282. Přítomno 165, pro 154, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě oznámím, že pan kolega Hamáček má náhradní kartu číslo 18.

 

Máme za sebou úvodní formality a můžu zahájit projednávání bodu

 

145.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,
základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 340/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 340/5. Je mezi námi také pan senátor Stanislav Juránek, kterého vítám.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil nejprve ministr mládeže, školství, tělovýchovy Josef Dobeš. Pane ministře, prosím o vaše slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Dobrý den, vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, kolegové a kolegyně. Máme před sebou vrácený školský zákon 561 z roku 2004. Velice jsem si vážil věcné debaty, která k tomuto zákonu proběhla v Poslanecké sněmovně, kde jsme se shodli na minimálních zásazích oproti pozměňovacímu návrhu ze školského výboru. Zároveň musím říct jednu věc. Velice si vážím věcného rozměru projednávání tohoto zákona v Senátu. Senát tento zákon projednával apoliticky a rozhodl se ke třem změnám, které tam jsou.

První změnou napravil v bodech jedna až čtyři drobné legislativně technické nedostatky, chyby v nadpisech, v přečíslováních, naprosto formální věc.

V bodu číslo sedm Senát zareagoval na to, že dneska máme, jestli se nemýlím, 20. prosince a pětsetšedesátkajednička má účinnost 1. 1. 2012. Tak Senát navrhl v bodě číslo sedm, pružně zareagoval, že tento zákon bude platit patnáctý den po vyhlášení. Opět myslím velmi rozumná věc, která proběhla v Senátu.

A pak tam jsou ony klíčové body pět a šest a to je funkční období ředitelů. Když tento návrh šel z vlády, byla tam jasně dána možnost obměny ředitelů. Když jsme přijali pozměňovací návrh zde ve Sněmovně, tak vyvstal problém, protože podle části právníků je výklad, že je tam povinná obměna v těch třech obdobích, jak je tam máme. To znamená, k 31. 7. 2012 dle právního výkladu by se obměňovali ředitelé, kteří jsou šest let a více, příští, rok 31. 7. 2013, ti ředitelé, kteří jsou tři až šest let, a méně než tři roky by měli termín 31. 7. 2014. Dle stanoviska legislativců Ministerstva školství je toto věc, která by vytvořila velmi silnou administrativní zátěž u zřizovatelů. A přiznám se, že jsem šel do Senátu a požádal jsem Senát o úpravu tohoto bodu, aby se opět zřizovateli vrátila možnost - může vyměnit ředitele -, ne ten právní výklad, který já zastávám, že musí. Byl jsem velice rád za jednání v Senátu, které bylo těžké. I na půdě, kde převládali senátoři sociální demokracie, kde byli náměstci hejtmanů, hejtmani, tak se došlo k závěru většinově, že toto je třeba ujasnit, jasně vycizelovat a dát tam opět tuto možnost.

Takže já tady dneska stojím jako ministr školství, který žádá: Podpořme tento senátní návrh. V bodě jedna až čtyři upravujeme objektivní technické nedostatky, které tam jsou, v bodě sedm děláme pružnou účinnost patnáctého dne po vyhlášení a v bodě pět a šest umožňujeme výměnu ředitelů, ale máme jednoznačný výklad, že to nemusí striktně být.

Děkuji za pozornost a prosím o podporu senátního pozměňovacího návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP