(16.50 hodin)

 

Poslanec Václav Klučka: Poslední interpelace je krizové řízení u Policie ČR. Ve zprávě pracovní skupiny, která pracovala pro ministra vnitra, se v stati úspor objevila tendence snižovat stavy na krizovém řízení, postupně dostávat všechny příslušníky z uniforem a obsadit zpětně krizové řízení občanskými zaměstnanci. Já už jsem i na podvýboru pro reformu policie upozorňoval, že tento krok považuji za velmi nešťastný. Krizové řízení je nutnou součástí činnosti dneska každé obce, každého kraje, každé organizace pracující v integrovaném záchranném sytému. Ne všechno stihnou hasiči se svými odděleními krizových plánů, do kterého se pochopitelně montuje i krizové řízení policie.

Pane ministře, příslušníci, kteří tam pracují, studovali policejní akademii právě proto, aby mohli krizové řízení provádět. Jsou to odborníci. Zkuste si představit, že běžní občanští zaměstnanci budou chodit do speciálních částí policie na speciální útvary a řešit krizové řízení na těchto útvarech. Jde to? Nemají být ve služebním poměru pod širším a lepším dohledem než občanský zaměstnanec? Já bych chtěl poprosit o zvážení této věci, o zvážení natolik, aby nedocházelo k úpadku krizového řízení u Policie ČR.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. A to je poslední interpelace, takže celou sérii interpelací mi dovolte ukončit. Ukončíme tím tedy bod interpelace na premiéra a členy vlády ČR. Udělám krátkou pauzu a v 17 hodin přesně bychom pokračovali zprávami, které máme v plánu dnes ještě projednat. Vyhlašuji pauzu zhruba na 9 minut. V 17 hodin pokračujeme.

 

(Jednání přerušeno v 16.52 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP