Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. prosince 2011 v 9.01 hodin
Přítomno: 127 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 32. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Petr Braný ze zdravotních důvodů, poslanec Stanislav Grospič z osobních důvodů, poslanec Michal Hašek z pracovních důvodů, poslanec Petr Jalowiczor ze zdravotních důvodů, poslanec Michal Janek z pracovních důvodů, poslanec Radim Jirout od 15 hodin z pracovních důvodů, poslankyně Jana Kaslová ze zdravotních důvodů, já se omlouvám od 14.30 hodin z pracovních důvodů, poslankyně Kateřina Konečná ze zdravotních důvodů, Patricie Kotalíková mezi 9. až 13. a dále 13. až 18. hodinou z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Koskuba z pracovních důvodů, pan poslanec Rom Kostřica z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Látka z pracovních důvodů, pan poslanec Jaroslav Lobkowicz z pracovních důvodů, pan poslanec Pavol Lukša od 12 hodin z osobních důvodů, paní poslankyně Květa Matušovská z pracovních důvodů, pan poslanec Vít Němeček z osobních důvodů, pan poslanec Josef Novotný mladší z pracovních důvodů, pan poslanec Bohuslav Sobotka bez udání důvodu, pan poslanec Pavel Staněk z pracovních důvodů, pan poslanec Bořivoj Šarapatka do 16 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Karel Šidlo z pracovních důvodů, poslanec Jiří Šlégr z pracovních důvodů, poslanec Boris Šťastný z pracovních důvodů, poslanec Tomáš Úlehla z pracovních důvodů, poslanec Vladislav Vilímec z pracovních důvodů, pan poslanec Václav Votava bez udání důvodu. Dále mi ještě přišla omluva od paní poslankyně Semelové z dnešního jednání a dále od pana poslance Bezecného dnes od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů.

Z členů vlády se z dnešního jednacího dne omlouvají pan premiér Petr Nečas z důvodu zahraniční cesty, pan ministr Petr Bendl z důvodu zahraniční cesty, pan ministr Jiří Besser z dopoledního jednání z pracovních důvodů, pan ministr Josef Dobeš ze zdravotních důvodů, pan ministr Jaromír Drábek z pracovních důvodů, pan ministr Leoš Heger mezi 9. a 12. hodinou z pracovních důvodů, pan ministr Miroslav Kalousek z pracovních důvodů, pan ministr Martin Kuba z pracovních důvodů, pan ministr Jan Kubice od 13 hodin z pracovních důvodů, paní vicepremiérka Karolína Peake z pracovních důvodů, pan ministr Jiří Pospíšil z pracovních důvodů, pan ministr Alexandr Vondra na dopolední jednání z pracovních důvodů.

Dnešní jednání zahájíme bodem 141, odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Poté se budeme věnovat pevně zařazeným bodům 72, 122, 123 a 124, sněmovní tisky 438, 356, 427 a 437. Poté bychom případně pokračovali body z bloku zprávy, návrhy a další. Připomínám, že na 12.30 máme pevně zařazený blok voleb, a to body v pořadí 115, 105, 116, 143, 107, 108, 109 a 110.

Odpoledne projednáme bod 142, což jsou ústní interpelace. Jenom bych chtěla ještě upozornit, že vzhledem k tomu, že pan premiér Petr Nečas je omluven z dnešního jednacího dne, proběhnou písemné interpelace na premiéra pravděpodobně poměrně rychle a poté bychom pokračovali s pevně zařazenými body.

 

Nyní je přihlášen k pořadu schůze pan poslanec Farský. Prosím.

 

Poslanec Jan Farský: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já si vás dovoluji požádat o zařazení bodů 98 a 99 na pátek 16. prosince jako první dva body jednání. Jde o body z třetího čtení, a to zákon o lidských tkáních a buňkách a zákon o ochraně veřejného zdraví. Já vám děkuji za vyhovění této žádosti.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dalším přihlášeným k pořadu schůze je pan poslanec Jaroslav Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dobré ráno, paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si vás dovolím požádat o zařazení tří bodů, a to bodu číslo 31, sněmovního tisku 494, o sociálním bydlení, a to na pátek po pevně zařazených bodech, bodu číslo 52, sněmovního tisku 495, o loteriích, na pátek po pevně zařazených bodech a bodu číslo 53, sněmovního tisku 496, o trestním zákonu o přestupcích, také na pátek po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Pan poslanec Klučka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Čtvrtek je den, kdy na programu bývají interpelace. Bývají. Já říkám bývají, protože už minule ve čtvrtek tady neseděli ministři, dnes tady nebudou ministři rovněž. Řekněte mi, jakým způsobem budeme tuto situaci řešit. To opravdu máme na programu interpelací a mluvit do prázdného sálu?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: V tuto chvíli je zde přítomen pan ministr Chalupa, takže člen vlády je přítomen. Já bych ráda připomněla, že teď nemáme rozpravu. Měli bychom řešit pořad schůze. Prosím, hlásí se ještě někdo k pořadu schůze? Není tomu tak.

Zazněly zde dva návrhy, které si dovolím zrekapitulovat. Nejprve pan poslanec Farský poprosil o zařazení bodů 98 a 99 na pátek 16. prosince jako první bod. (Předsedající gonguje.) Přivolám kolegy a nechám o tomto návrhu hlasovat, samozřejmě jakmile budeme mít kvorum. (V sále je přihlášeno 62 poslanců.) Dámy a pánové, pakliže je někdo přítomen a není přihlášen, buďte tak laskavi a přihlaste se.

Hlásí se předseda klubu KSČM Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře Chalupo, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji hezký dobrý den.

Rád bych se v návaznosti na to, co zde řekl pan kolega Klučka, zeptal, zřejmě paní předsedající, protože u té jsou soustředěny omluvy ministrů z dnešního jednacího dne, a také v návaznosti na minulý čtvrtek, který významný světový státník dlí teď, v této chvíli, na návštěvě České republiky. Jestli si pamatujete, kolegyně a kolegové, minulý týden byla nepřítomnost téměř všech ministrů na interpelacích omlouvána tím, že je přítomen pan prezident Medveděv. Tak se ptám, jestli je tady teď pan prezident Obama nebo některý jiný pan prezident nebo král nebo monarcha jiného ražení, protože jinak by tady páni ministři přece měli být. Měli by tady být proto, že zodpovídají, tak jako celá vláda zodpovídá, Poslanecké sněmovně. Z Poslanecké sněmovny pochází důvěra ve vládu, tedy i v jednotlivé ministry této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP