(17.40 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Kolegyně a kolegové, dojde k výměně řídícího schůze. Já vás chci informovat, že body 86, 87 a 33 jsou ty, které je naprosto nutně třeba projednat, poté budeme postupovat podle dalšího vývoje.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším bodem je

 

86.
Dotační programy zemědělství pro rok 2012 poskytované podle § 2
a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 544/

Já bych poprosil pana ministra Chalupu, který by zastoupil ministra zemědělství Petra Bendla. Máme to jako tisk 544 a právě ministra Chalupu bych požádal o slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Děkuji pěkně. Vážený pane místopředsedo, pane premiére, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil v zastoupení pana ministra zemědělství, který musel odletět na zasedání do Bruselu, s návrhem dotačních programů pro rok 2012. Tyto vycházejí z dikce zákona o zemědělství. Předkládaný materiál obsahuje soupis těchto dotačních titulů. Jejich účel včetně rozsahu finančních prostředků se schvaluje každý rok v Poslanecké sněmovně současně se státním rozpočtem, a proto to také nyní projednáme.

Programy jsou výslovně účelově sloužící k podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru. V souladu s § 2d odst. 1 zákona je u každého programu uveden účel a navržený rozsah. Návrh finančních prostředků určených na dotační programy pro rok 2012 je státním rozpočtem stanoven ve výši 196 mil., respektive 125 mil. korun dotací z hospodářského výsledku, neinvestiční dotace, a 71,7 dotace na pořízení dlouhodobého hmotného majetku. Celkový objem prostředků bude dále posílen v souvislosti se zákonem o Pozemkovém fondu, jehož prostřednictvím se navyšují finanční prostředky na dotační programy zemědělství o 1 mld. 100 mil. korun v letech 2011 až 2012.

Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, žádám vás o schválení návrhu dotačních programů ve znění předloženého materiálu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máme to projednáno zemědělským výborem, jehož usnesení máme jako 544/1, a pan poslanec Jiří Papež by nám mohl shrnout jednání výboru. Prosím.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledkem projednávání tohoto návrhu v zemědělském výboru. Zemědělský výbor projednával sněmovní tisk 544 na své 22. schůzi dne 7. prosince a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby dotační programy zemědělství pro rok 2012 poskytované podle § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, schválila ve znění sněmovního tisku 544. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, jsem ve vážném dilematu, protože v dotačních titulech vždycky bylo přes miliardu, teď je tam 190 mil. To je asi stejný systém, jak když řeknete: máte výplatu 30 tisíc, teď dostanete 3 tisíce, ber, nebo neber. Takže to našemu klubu dám na zvážení. Já si tedy říkám lepší tři tisíce než nula, ale prostě říkám, že je to velice tristní a katastrofální, a počítám, že zemědělský výbor a pan ministr bude dost intenzivně jednat s ministrem financí, že tato situace by se měla změnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud už se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím. Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Nikdo se do podrobné rozpravy nehlásí, takže končím i rozpravu podrobnou.

A o čem hlasovat? se ptám pana poslance. Prosím, seznamte nás.

 

Poslanec Jiří Papež: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já jsem ve svém úvodním slovu navrhoval Poslanecké sněmovně, aby dotační programy zemědělství pro rok 2012 poskytované podle § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 544, schválila.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, takže o tomto budeme hlasovat, tento návrh zemědělského výboru budeme hlasovat. Jenom tedy zagonguji a můžeme začít.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, schválit návrh usnesení, který vzešel ze zemědělského výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 191 přihlášeno 144, pro hlasovalo 107, proti 5, takže tohle bylo přijato a můžeme ukončit projednávání bodu 86.

 

Je tu bod

 

87.
Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2012
/sněmovní tisk 546/

Opět požádám pana ministra Chalupu, aby uvedl, o co se jedná. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážený pane místopředsedo, pane premiére, dámy a pánové, dovoluji si předložit návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu v souladu s příslušným zákonem. Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu v roce 2012 respektuje celkové dotace z kapitoly Ministerstva zemědělství přidělené fondu, a to ve výši 37 mld. 710 mil. 675 tisíc korun českých, z toho na společnou zemědělskou politiku byly vyčleněny finanční prostředky ve výši 35 mld. 960 mil., na marketingovou činnost 250 mil. korun a na správní výdaje 1,5 mld. korun. Tyto dotace z kapitoly Ministerstva zemědělství jsou v návrhu rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2012 dále navýšeny o mimorozpočtové zdroje, které návrh státního rozpočtu na rok 2012 nezohledňuje. Navrhované rozpočtové zdroje na rok 2012 tak představují celkovou částku 39 mld. 315 mil. 5 tisíc korun.

Dovoluji si vás požádat o schválení návrhu rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám pana poslance Skopala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, zemědělský výbor se tímto bodem zabýval na 22. schůzi dne 7. prosince a doporučil to Poslanecké sněmovně schválit bez připomínek - s tím, že já řeknu jenom dvě věty, abych nemusel mluvit v obecné rozpravě. I zde z hlediska přímých plateb je nula, co se týče národních zdrojů, a pokud se týče dotací, protože jsou tady také uvedeny, je to stejné, co jsem řekl již u předcházejícího bodu. Přesto doporučuji, aby toto usnesení bylo schváleno, a bude potřeba jednat dále. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám rozpravu. Nemám nikoho přihlášeného, nikdo se nehlásí, můžeme tedy rozpravu ukončit. Otevřu rozpravu podrobnou, do té se nikdo nepřihlásil, takže ji můžeme také ukončit. Zbývá nám jenom závěrečné hlasování o textu usnesení, který vlastně už tady poslanec Skopal přednesl, takže ho snad ani nemusí opakovat. Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 192 přihlášeno 146, pro hlasovalo 106, proti 14, takže to bylo přijato. Tím končím projednávání bodu 87. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP