(15.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, končím rozpravu a přistoupím k vlastní volbě. Opět předávám slovo předsedovi volební komise Janu Vidímovi.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní bychom nejprve hlasovali o vzetí na vědomí rezignaci pana poslance Jana Bureše a poslankyně Jany Černochové na ta místa v orgánech Poslanecké sněmovny, která jsem před okamžikem uváděl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. O tom rozhodneme v hlasování a toto hlasování ponese pořadové číslo 121.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro rezignaci, tak jak jsme s ní byli seznámeni. Kdo je proti?

V hlasování číslo 121 přítomno 174, pro 143, proti nikdo. Tyto rezignace byly přijaty Sněmovnou.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. A nyní bychom jedním hlasováním rozhodli o volbě všech poslankyň a poslanců do orgánů Poslanecké sněmovny, tak jak jsem je před okamžikem uvedl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Zahajuji hlasování číslo 122. Táži se, kdo souhlasí s touto volbou dle návrhu, který byl přednesen. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 122 přítomno 174, pro 144, proti nikdo. Sněmovna s volbou vyslovila souhlas.

 

Tím skončil bod. - Ne, neskončil.

 

Poslanec Jan Vidím: Neskončil. Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, konstatuji, že Sněmovna provedla změny v orgánech, tak jak byly navrženy poslaneckými kluby, a chtěl bych vás poprosit, abyste tento bod neukončila, ale přerušila do čtvrtka do 12.30 hodin, protože ještě některé poslanecké kluby by chtěly na této schůzi provést změny v orgánech Poslanecké sněmovny. A pokud mi vyhovíte a bod přerušíte, neprodleně vyhlásím lhůtu na podávání návrhů do změn v orgánech Poslanecké sněmovny, a to do dnešního dne do 20 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře. Přerušuji - není žádná námitka - přerušuji tento bod do tohoto čtvrtka, tedy do 15. 12. do 12.30 hodin.

 

Přerušili jsme bod 105 a můžeme se věnovat bodu číslo 113. Je to

 

113.
Návrh na ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny
pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů

Na lavice vám byla rozdána listina, kterou volební komise předkládá na základě návrhů poslaneckých klubů. Prosím předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma, aby návrh přednesl.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Návrh na ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů vychází z návrhů, tak jak byly předloženy jednotlivými poslaneckými kluby. Volební komise k tomu přijala usnesení číslo 50 a na lavicích máte příslušnou kandidátku. Dovolte mi pouze konstatovat, že komise byla zřízena Sněmovnou jako kontrolní orgán podle zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Připomínám, že podle našeho volebního řádu Sněmovna rozhoduje hlasováním o potvrzení kandidátky předložené volební komisí. Nelze tedy hlasovat o jednotlivých navržených kandidátech. Stejně tak Poslanecká sněmovna nemůže tuto kandidátku uvnitř jakkoliv měnit, prostě buď ji schválí jako celek, nebo schválena nebude jako celek.

Nyní bych vás poprosil, vážená paní předsedkyně, abychom vedli rozpravu o navržené kandidátce a poté abychom hlasovali o navrženém usnesení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Budeme tedy hlasovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Budeme tedy hlasovat o ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů ve složení Bebarová-Rujbrová, Bublan, Klučka, Korte, Krupka, John, Staněk. Omlouvám se jmenovaným, že je to bez křestních jmen a titulů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 123. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem, tak jak nám byl přednesen před malou chvílí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 123 přítomno 175, pro 148, proti 1. Konstatuji tedy, že tato stálá komise byla ustavena ve složení, tak jak zněl návrh.

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, tímto vyhlašuji lhůtu pro podávání návrhů na předsedu této stálé komise, a to do dneška do 20 hodin s tím, že některé poslanecké kluby již své návrhy předložily a volební komise k nim bude brát zřetel, čili nemusejí je opakovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji. Je to tedy vše, co jsme měli projednat v bodě 113? Já tam ještě k tomu organizačnímu výboru... Děkuji. Takže to je vše, co jsme měli projednat v bodě 113. A my jej také přerušíme? Ten už můžeme ukončit. Ukončuji tedy projednávání bodu 113.

 

Zahajuji projednávání bodu 114. Je to

 

114.
Návrh na ustavení nově zřízených výborů

K tomuto bodu vám opět byla rozdána kandidátka všech tří výborů, kterou volební komise předkládá na základě návrhů poslaneckých klubů. Prosím předsedu volební komise Jana Vidíma o uvedení tohoto návrhu.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. K zřízení výborů na základě návrhů poslaneckých klubů volební komise přijala usnesení číslo 50. Na lavicích vám byla rozdána kandidátka pro ustavení těchto tří výborů, tedy výboru organizačního, výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu.

Opět několik málo slovo k předloženému materiálu. Podle čl. 5 bodu 1 našeho volebního řádu Sněmovna rozhoduje hlasováním o potvrzení kandidátky předložené volební komisí. Tedy stejný mechanismus jako u předchozího bodu ustavení stálé komise. Čili nelze měnit obsah kandidátky, lze ji buď přijmout, nebo odmítnout.

Ke kandidátce organizačního výboru pouze podotýkám, že Sněmovna rozhodla, že má 18 členů, a to včetně předsedy, resp. předsedkyně, a místopředsedů Poslanecké sněmovny, kteří jsou členy výboru ze zákona.

Požádal bych vás, vážená paní předsedkyně, abychom vedli rozpravu o kandidátkách všech tří výborů a po jejím ukončení hlasovali o ustavení každého výboru zvlášť.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Předávám slovo předsedovi volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Budeme v tuto chvíli hlasovat o ustavení organizačního výboru dle kandidátky, kterou máte na svých stolech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 124. Ptám se Sněmovny na souhlas s touto kandidátkou, tak jak nám byla písemně předložena. Kdo je proti?

V hlasování číslo 124 přítomno 175, pro 149, proti nikdo. Návrh byl přijat, schválen. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Nyní přistoupíme k hlasování o ustavení výboru pro obranu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Zahajuji hlasování číslo 125. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování číslo 125 přítomno 177, pro 145, proti 6. Návrh byl přijat. Můžeme.

 

Poslanec Jan Vidím: Jako poslední budeme hlasovat o ustavení výboru pro bezpečnost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 126. Kdo souhlasí s ustavením tohoto výboru v předloženém složení? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 126 přítomno 177, pro 140, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme ustavili tyto tři výbory Poslanecké sněmovny. Pan předseda Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. Vážená paní předsedkyně, na závěr tohoto volebního bloku mi dovolte, abych vás požádal, abyste využila svého práva, které vám dává první odstavec § 35 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a svolala výbor organizační na zítřek na 13. hodinu, výbor pro obranu na zítřek na 13.30 hodin a výbor pro bezpečnost na zítřek na 14. hodinu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Svolávám tímto organizační výbor na středu 13. hodinu, výbor pro obranu na středu 13.30 hodin, výbor pro bezpečnost na 14 hodin. To je vše, co bylo třeba projednat v rámci bodu 114. Děkuji panu předsedovi volební komise a budeme se věnovat dalšímu bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP