(15.20 hodin)

 

Poslanec Michal Doktor: Přečtu pouze tu část usnesení, která je v předmětném sněmovním tisku označená jako II: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci III (měnovém vývoji za první pololetí roku 2011)." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, to je návrh usnesení. Ptám se, zda ještě někdo další chce vystoupit v podrobné rozpravě. Nehlásí se nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které nám bylo předáno písemně. Byli jsme s ním právě seznámeni.

Zahajuji hlasování číslo 119. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 119. Přítomno 178, pro 133, proti 1. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Tím jsme projednali bod 129, je to sněmovní tisk 455. Poděkuji panu guvernérovi České národní banky panu Miroslavu Singerovi. Poděkuji též panu zpravodaji Michalu Doktorovi.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu číslo

 

135.
Zpráva vlády o využití doporučení veřejného ochránce práv
na změny právní úpravy, uvedených v Souhrnné zprávě
o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2010
/sněmovní tisk 507/

Vítám mezi námi veřejného ochránce práv pana doktora Pavla Varvařovského.

Tento materiál uvede místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Prosím, paní místopředsedkyně, o vaše úvodní slovo.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Vážená paní předsedkyně, vážený pane doktore, vážené poslankyně, poslanci, Poslanecká sněmovna Parlamentu požádala vládu, aby předložila zprávu o využití podnětů veřejného ochránce práv. Součástí zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za uplynulý rok je osm doporučení na změny stávající právní úpravy. Pokud bych měla zmínit jenom některé z nich, pak je to otázka úpravy sirotčích důchodů, autorizovaného inspektora, změna působnosti silničních správních úřadů, oblast památkové péče, změna zákona o zaměstnanosti a další. Problémy, na něž veřejný ochránce práv upozorňuje, již jsou ve většině případů v současné době legislativně řešeny nebo jejich řešení vláda připravuje.

Tato zpráva byla také projednána na petičním výboru. Tolik za mne. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní místopředsedkyni. Zprávu projednal petiční výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 507/1. Slovo nyní dostane zpravodaj petičního výboru pan poslanec František Laudát. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a také přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, asi vás nepřekvapím. Petiční výbor projednal tuto zprávu na své 12. schůzi 27. října 2011 s tím, že budu potom v návrhu usnesení doporučovat, aby tato zpráva byla vzata na vědomí.

Petiční výbor - jenom pro vaši informaci - s povděkem kvituje, že vlastně poprvé se podařilo, že skutečně připomínky ombudsmana jsou projednány na základě dohod s panem premiérem a z toho byl skutečně vyvinut tlak a začíná fungovat to, že tato vazba odspodu od postižených občanů je zpětně uplatňovaná v návrzích zákona.

Takže to je zatím ode mne všechno.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Veřejný ochránce práv dostane slovo jako první. Prosím.

 

Pan Pavel Varvařovský Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jak si možná vzpomenete, když jsem předkládal první zprávu, tak jsem si trochu posteskl, že doporučení mého předchůdce moc vyslyšena nebyla. Pak si možná vzpomenete, že jsem řekl, že se omezím na to, co jsem považoval za nejbolavější. A těch mých doporučení bylo toliko osm. Někteří novináři mi říkali, že jsem snad příliš i zbabělý. Tak jsem říkal, že mě doma učili, že méně je někdy více, tož jsem zkusil tuto metodu. A musím říct - já vždycky říkám naše, protože bez mých kolegů a kolegyň bych já těžko mohl všechno obstarat - že jsme byli v tomto roce, pokud jde o těch osm bodů, z velké části úspěšní.

Já bych zejména chtěl poděkovat těm, kteří se přičinili o to, že byl nebo bude s účinností od 1. ledna opraven zákon o zaměstnanosti, neboť tam se mi skutečně ten tříměsíční odklad u těch, kterým takzvaně náleželo odstupné, ale vyplaceno jim nebylo, zdál, a nejen mně, tvrdý. Stejně tak jsem byl vyslyšen, pokud jde o řekl bych lepší přístup k sirotčím důchodům, čili o snížení povinné doby pojištění, ke které také dojde od 1. ledna 2012. Některé věci jsou v legislativním procesu. Takže musím říct, že tam zůstává jeden bod, se kterým se nám zatím nepodařilo pohnout vůbec, takže skóre je řekněme aktivní. Takže bych chtěl poděkovat jak vládě, tak těm poslancům a poslankyním, kteří jste pro tyto mé návrhy zvedli ruku.

Jinak samozřejmě pokud v debatě byste chtěli od veřejného ochránce práv slyšet nějakou informaci a nechtěli mi podat stížnost, jsem připraven.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Ptám se na přihlášku do všeobecné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan poslanec František Laudát, zpravodaj výboru petičního. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, paní předsedkyně. Oprostím se od těch částí usnesení, které přijal petiční výbor, a přečtu tady to, co by mělo být k hlasování.

Tudíž: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu vlády o využití doporučení veřejného ochránce práv na změny a právní úpravy, uvedených v Souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2010, sněmovní tisk číslo 507." Toť vše.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Je ještě někdo, kdo chce vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Končím rozpravu podrobnou.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování číslo 120. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 120. Přítomno 177, pro 108, proti 2. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Projednali jsme tím bod 135, sněmovní tisk 507. Děkuji panu doktoru Pavlovi Varvařovskému. Děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu číslo

 

105.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím nyní o slovo předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od jednotlivých poslaneckých klubů následující návrhy:

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj - rezignace Jan Bureš, ODS, volba Jan Šulc, ODS.

Hospodářský výbor - volba Ivan Fuksa, ODS.

Petiční výbor - volba Ivan Fuksa, ODS.

Kontrolní výbor - volba Ivan Fuksa, ODS.

Ve všech třech případech se jedná o volbu na uvolněné místo po Petru Bendlovi.

Ve stálé komisi Poslanecké sněmovny - s tím děsivě dlouhým názvem - pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí rušení provozu elektronických komunikací a kontrolu činnosti Inspekce policie - rezignace poslankyně Jana Černochová, ODS, volba Jan Pajer, ODS.

Volba do stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie - Ivan Fuksa na uvolněné místo po ministru Tomáši Chalupovi.

Změny v ustanovených orgánech a komisích lze provádět pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny. Volba se koná většinovým způsobem. Ačkoliv jednací řád nestanoví způsob volby, vždy bylo dosud obvyklé, že volba výborů, komisí a delegací probíhala veřejným hlasováním. Proto také doporučuji, abychom i v tomto případě hlasovali pomocí hlasovacího zařízení.

Nyní bych doporučil a požádal bych vás, paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu - jedna ke způsobu hlasování, druhá k rezignacím i k případným volbám a po ukončení rozpravy bychom mohli tuto volbu provést. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP