Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
9. prosince 2011 v 9.00 hodin
Přítomno: 161 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, dovolte mi, abych zahájila další jednací den 32. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás.

Prosím, abyste se zaregistrovali svými kartami, a prosím též, abyste mi oznámili, kdo bude mít vydánu kartu náhradní.

Nejprve vás seznámím s omluvami. Z dnešního jednání se omlouvají z poslanců: Jan Bureš - pracovní důvody, Dana Filipi - zdravotní důvody, Martin Gregora od 13 hodin - osobní důvody, Jan Hamáček - zahraniční cesta, Petr Jalowiczor - zdravotní důvody, Jana Kaslová také zdravotní důvody, Vít Němeček - osobní důvody, Josef Novotný starší neuvádí důvod, Viktor Paggio - zahraniční cesta, Miroslav Petráň také, Adam Rykala - osobní důvody, Jana Suchá - zdravotní důvody, David Šeich - zdravotní důvody, Milan Šťovíček - pracovní důvody, Milan Urban - zdravotní důvody, Martin Vacek - zahraniční cesta, Lubomír Zaorálek - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají: Petr Nečas - zahraniční cesta, Josef Dobeš - pracovní důvody, Jaromír Drábek - pracovní důvody, Tomáš Chalupa - zdravotní důvody, Miroslav Kalousek - pracovní důvody, Jan Kubice také, Karel Schwarzenberg - zahraniční cesta a Alexandr Vondra - pracovní důvody.

Ještě je zde omluva pana poslance Václava Zemka, který se omlouvá také na dnešek, a to pro účast na odborné konferenci. Tolik k omluvám.

Jsme v úvodní půlhodině. O slovo se hlásí pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych využil této možnosti a vystoupil bych zde ve dvojjediné roli jak zpravodaje k tisku 415, tedy přímá volba prezidenta, tak předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie a dovolil bych si po dohodě s ostatními kolegy předsedy navrhnout postup, jak bychom mohli určitým způsobem předběžně stanovit harmonogram projednávání přímé volby prezidenta, tak abychom ji v co nejkratší době tady projednali.

Ten by měl být následující. V tuto chvíli, po ukončení debaty o programu, nás čeká přerušený bod tisku 415, tedy přímá volba prezidenta, změna ústavy, druhé čtení. Protože jsem byl informován panem ministrem spravedlnosti, že po technické stránce, tedy legislativní, by v zásadě všechny tyto návrhy měly být hlasovatelné až na jednu drobnou změnu v singuláru či plurálu u jednoho návrhu, což bude technická změna, bude možné uzavřít - nebudou-li další návrhy, nebo budou-li a budou-li předneseny - druhé čtení přibližně patnáct minut poté, co bude zahájeno projednávání dnes, tudíž všechny lhůty při ukončení podrobné rozpravy budou splněny a ve středu, kdy je den, kdy se projednávají třetí čtení, bychom mohli začít projednáváním ústavního zákona, kterým se mění ústava a zakotvuje se přímá volba prezidenta, je to bod 89, sněmovní tisk 415, jako prvním bodem. Znamenalo by to, že přímá volba prezidenta bude předřazena před třetí čtení zákona o státním rozpočtu. Myslím, že je dobře, abychom to dnes odsouhlasili, protože se jedná o ústavní zákon a je potřebná maximální účast poslanců při hlasování o přímé volbě, tak aby nebylo pochyb, kdy se o této věci jednat bude.

Proto bych si dovolil navrhnout zařazení bodu 89, sněmovní tisk 415, jako první bod ve středu příští týden, jako třetí čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Dále se hlásí pan kolega Jan Vidím, poté předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl zařadit nový bod. Jedná se o volební bod. Neděste se prosím. Je to návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu České republiky do Meziparlamentní unie. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen do bloku volebních bodů za bod volba předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti generální inspekce.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Čili nový volební bod do bloku volebních a je to vedoucí stálé delegace do Meziparlamentní unie. Děkuji mnohokrát.

Pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Dobrý den, paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. Já mám celkem tři návrhy k pořadu jednání.

Navrhuji, abychom na pátek 16. prosince jako první bod pevně zařadili bod číslo 115, návrh na potvrzení předsedů výborů.

Dále chci navrhnout, abychom bod číslo 33, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (předsedající žádá o klid) a o změně některých souvisejících zákonů, to znamená zákon o EIA, pevně zařadili na středu po již pevně zařazených bodech, které souvisejí se státním rozpočtem. Je to bod číslo 33.

Dále navrhuji, abychom z pořadu schůze vyřadili bod číslo 48, návrh zastupitelstva Plzeňského kraje na vydání zákona o Národním parku Šumava.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byly návrhy pana poslance Stanjury, předsedy poslaneckého klubu ODS. Ptám se, jsou-li nějaké další návrhy k pořadu schůze. Nejsou-li, budeme hlasovat o návrzích, které zazněly.

 

Nejprve pan poslanec Jeroným Tejc navrhl pevné zařazení bodu číslo 89, je to třetí čtení sněmovního tisku 415, na středu 14. 12. jako první bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 90. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na pevné zařazení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 90, přítomno 118, pro 105, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Paní kolegyně Weberová má náhradní kartu číslo 7.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Jana Vidíma. Ten navrhuje zařadit do programu schůze nový volební bod, a to vedoucí stálé delegace Poslanecké sněmovny do Meziparlamentní unie. Tento bod by byl zařazen do bloku volebního.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 91. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 91, přítomno 123, pro 107, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní tři návrhy pana poslance Zbyňka Stanjury. Nejprve - bod 115 zařadit na pátek 16. 12. jako první bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 92. Kdo je prosím pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 92, přítomno 123, pro 116, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Druhým návrhem je návrh na pevné zařazení bodu číslo 33 na středu 14. 12. po již pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 93, přítomno 126, pro 121, proti 3. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP