(17.30 hodin)
(pokračuje Skalický)

V České republice je problematika HIV a AIDS koncepčně řešena od roku 1990, kdy vláda schválila usnesením číslo 47/1990 Národní program prevence HIV a AIDS. Aktuálním strategickým dokumentem v této oblasti je národní program řešením problematiky v České republice na období 2008 až 2012. Metodické vedení prevence zajišťuje Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Zdravotní výbor se zabýval touto problematikou na své 12. schůzi konané dne 16. listopadu 2011 a po diskusi navrhl a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout toto usnesení: Za prvé, bere na vědomí doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 200 o HIV a AIDS a světě práce, přijaté na 99. zasedání Mezinárodní konference práce v roce 2010, a stanovisko vlády k doporučení, přiložené v rámci předkládací zprávy pro Parlament České republiky, sněmovní tisk 388. Za druhé, zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem seznámil schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, nevidím, že by se do této rozpravy někdo hlásil. Rozpravu proto ukončuji a my přikročíme k hlasování o navržených usneseních.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení výboru pro sociální politiku.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 84, z přihlášených 118 poslanců pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat, usnesení bylo schváleno.

 

Budeme pokračovat následujícím bodem, kterým je

 

78.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána ve Varšavě dne 13. září 2011
/sněmovní tisk 522/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede ministr financí - který je nepřítomen, a zastoupí ho pan ministr zemědělství Petr Bendl, kterému dávám slovo. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo. Paní předsedající, dovolte mi, vážené kolegyně a kolegové, abych vás požádal o podporu tohoto materiálu, neboť upravuje zdaňování a zároveň i vyloučení mezinárodního dvojího zdanění různých druhů příjmů a zároveň stanoví zásadu rovného nakládání se subjekty obou smluvních stran, umožňuje neformální řešení sporů vzniklých při výkladu a provádění daňové smlouvy a rovněž umožňuje výměnu informací mezi příslušnými úřady České republiky a Polska.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kristýna Kočí, které dávám slovo.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já si pouze dovolím doporučit po odůvodnění panem ministrem posunout tento návrh zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, nikdo se do této rozpravy nehlásí, a proto rozpravu ukončuji.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Navrhuje někdo další výbor, který by se měl tímto tiskem zabývat? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na přikázání k projednání výboru zahraničnímu.

O tomto zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 85, z přihlášených 118 poslanců pro 112, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme tento přikázali k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím projednávání tohoto bodu a zahajuji projednávání dalšího bodu, kterým je

 

79.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a Ostrovem Man o výměně informací v daňových záležitostech,
která byla podepsána v Londýně dne 18. července 2011
/sněmovní tisk 511/ - prvé čtení

Opět za ministra financí tento materiál uvede ministr zemědělství Petr Bendl. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Dámy a pánové, rostoucí provázanost celosvětové ekonomiky nutí Českou republiku, abychom v Poslanecké sněmovně projednali i tuto dohodu s Ostrovem Man. Proto vás prosím o propuštění do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Holík.

 

Poslanec Pavel Holík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte mi, aby po předneseném úvodu doporučil tento vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a Ostrovem Man o výměně informací v daňových záležitostech, která byla podepsána v Londýně dne 18. července 2011, přikázat zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, nevidím, že by se někdo do této rozpravy hlásil, a budeme se tedy poté, co rozpravu ukončím, což tímto činím, zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu. Já se ptám, zda má někdo ještě jiný další návrh. Nikoho nevidím.

 

Budeme tedy hlasovat o tom, zda předložený návrh přikazujeme k projednání zahraničnímu výboru.

O tomto hlasování zahajuji a ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 86 z přihlášených 119 poslanců pro 109, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh přikázali k projednání výboru zahraničnímu.

 

Ukončuji projednávání tohoto bodu a zahajuji projednávání dalšího bodu, kterým je

 

80.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Guernsey o výměně informací v daňových záležitostech,
která byla podepsána v Londýně dne 15. září 2011
/sněmovní tisk 515/ - prvé čtení

Za omluveného ministra financí návrh uvede pan ministr zemědělství Petr Bendl a já prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, paní předsedající. Běh věcí finančních celosvětový nás nutí mít dohodu také s Guernseyí. Proto doporučuji Poslanecké sněmovně, aby v rámci prvního čtení umožnila této dohodě projít do čtení druhého.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, tou je paní poslankyně Lenka Andrýsová. Já jí dávám slovo.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Děkuji panu ministrovi za uvedení tohoto tisku. Já bych jenom dodala, že smyslem této smlouvy je, aby Česká republika měla možnost prověřit, zda příjem nebo majetek českých daňových subjektů byl řádně zdaněn, a proto si myslím, že by se tím zahraniční výbor měl zabývat, a doporučuji tento tisk přikázat zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Nevidím nikoho, kdo by chtěl vystoupit, proto rozpravu ukončuji. Prosím, abyste ještě chvíli vydrželi v klidu, opravdu se naše dnešní jednání chýlí ke konci.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Paní zpravodajka se přiklonila k témuž. Já se ptám, zda někdo chce navrhnout další výbor, který by se tiskem měl zabývat. Nevidím žádného zájemce.

Budeme tedy hlasovat o návrhu, kterým se přikáže k projednání tento tisk zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kolegyně, kolegové, pravděpodobně jsem vás odhlásila já, takže prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami, a poté, až se ustálí počet přihlášených, toto hlasování budeme opakovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP