(15.30 hodin)
(pokračuje Klučka)

Pane ministře, vaše role není jednoduchá. Podle mého názoru velmi dobře chápete, že snižování počtu policistů, snižování počtu hasičů hlavně u Hasičského záchranného sboru není v souladu s touto strategií. Ale co se dá dělat? Peníze na to jste nedostal. Já se tedy ptám, zda vy sám osobně považujete dokument bezpečnostní strategie za dokument, který vám jasně a názorně stimuluje roli v bezpečnostním systému pro policii a Hasičský záchranný sbor, a jak se s těmito sníženými prostředky dokážete vyrovnat s efektivitou své práce.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Bude vám odpovězeno písemně.

Dále vystoupí pan poslanec Václav Votava, který se ve své interpelaci obrací na ministra Kamila Jankovského ve věci vyhlášky o rozúčtování tepla v bytovém družstvu I, jestli jsem to rozluštila správně.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, 3. 2. tohoto roku jsem vás interpeloval ve věci vyhlášky č. 372/2001 Sb., o rozúčtování nákladů na teplo v bytových domech, a to v souvislosti s § 4. Stížnosti občanů jsou právě na to, že § 4 odst. 4 působí demotivačně, a je dokonce některými vlastníky a uživateli bytů zneužíván. Působí proti snahám většiny spotřebitelů tepla teplem šetřit, takže ti, co teplem nešetří, nejenom navyšují průměrnou spotřebu tepla na metr čtvereční, ale navíc vědí, že ač protopí, nebo i nechají uniknout jakékoliv množství tepla, zaplatí maximálně 40 % nad i tak jimi zvýšený průměr. Další přesah do průměru totiž za ně zaplatí ostatní, tedy šetřící uživatelé bytů. Je tedy navrhováno řadou sdružení vlastníků to, aby buď § 4 odst. 4 vyhlášky se vypustil, nebo dát zúčtovací jednotce právo rozhodnout, zda korekce podle zmiňovaného paragrafu a odstavce bude, či nebude při rozpočtování topných výdajů zúčtovací jednotce uplatňovat.

Vy jste mi tehdy odpověděl v tom smyslu, že připravujete změnu vyhlášky a že chápete tedy důvody mé interpelace nebo stížnosti občanů a že předpokládáte, že bude návrh hotov v březnu nebo v dubnu. Dnes je prosinec, a já se tedy ptám, jak to s touto vyhláškou, protože se na mě obracejí i občané, vypadá. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a hned předávám slovo panu ministrovi Jankovskému. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji. Co se týče zmiňované vyhlášky 372, já úplně souhlasím s tím, co pan poslanec Votava popsal, to znamená stav, kdy buď někdo přetápí, nebo naopak šetří a paradoxně vlastně potom platí průměr. Ona je tam ještě jedna věc, a to je, že dneska základní složka je ve výši 40 až 50 %. My touto vyhláškou 372, která by měla do konce tohoto roku být hotova s účinností od 30. 6. příštího roku, počítáme právě se zrušením tohoto paradoxního pravidla, kdy jestliže někdo šetří více než 40 %, tak zaplatí průměr, tak toto by mělo být zrušeno a mělo by to zůstat na 40 %. Současně ve vyhlášce navrhujeme snížení základní složky, to znamená té, která se vypočítává paušálně. Navrhujeme snížení této složky na 30 %. To je asi k tomu. Do konce roku tato vyhláška spatří světlo světa s účinností od 30. 6.

Jenom poznámka - Ministerstvo pro místní rozvoj platí včelařům stejně.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám ještě slovo k doplňující otázce panu poslanci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Musím konstatovat, že jste jeden z mála statečných členů vlády, který přišel na interpelace, čehož si cením a děkuji za vaši odpověď. Budu se těšit. Těšit - jsem zvědav na to, jak bude vypadat ta vyhláška, pane ministře, a zda tedy bude vyřízena v zájmu našich občanů a nebudou stížnosti, které podávají vůči této vyhlášce, už důvodné. Beru vás za slovo a věřím, že už nebudu muset více interpelovat v této věci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan ministr bude chtít ještě reagovat? Nebude, dobře.

Dále vystoupí tedy pan poslanec Karel Černý, který se ve své interpelaci obrací na ministra Alexandra Vondru ve věci vyřazených padáků Armády ČR. Pouze opakuji, že pan ministr je omluven. Prosím.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený nepřítomný pane ministře obrany, dovolte, abych se na vás obrátil na základě informací z veřejně dostupných zdrojů. Časopis Týden před několika dny upozornil na jeden z nejkřiklavějších příkladů plýtvání penězi při armádních nákupech. Konkrétně se věnoval stovkám nefunkčních padáků, které za působení Miroslava Kalouska v polovině 90. let obrana pořizovala a nyní fungují jako nejdražší přehozy proti prachu.

Pane ministře, přes vaši nepřítomnost dovolte dvě otázky. Jak a v jakém množství byly tyto vyřazené padáky Armádou ČR v minulosti využívány? A druhá otázka: Kdo je zodpovědný za dodání padáků Armádě ČR? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. A dále vystoupí pan poslanec Antonín Seďa, který se obrací na pana ministra Jana Kubiceho ve věci stavu Inspekce Policie ČR. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, nedávno jsme jako členové výboru pro obranu a bezpečnost dostali anonymní dopis popisující hrůzné praktiky v útvaru Inspekce Policie ČR, který vede pan plukovník Dušan Brunclík. Údajně 8. března tohoto roku proběhla na útvaru akce s názvem Korbel, která se týkala předem naplánované silniční kontroly ředitele letecké služby policisty Panenky. Z anonymu vyplývá, že akci úkoloval přímo šéf inspekce, který údajně nařídil, aby pana Panenku opili příslušníci inspekce. Dále anonym upozorňuje na praktiky, kdy na vedoucí posty inspekce jsou dosazováni lidé blízcí řediteli inspekce a ti vedoucí, kteří jsou nepohodlní, musejí ze služby odejít, či jsou přesunuti na druhý konec republiky.

Vážený pane ministře, anonym upozorňuje, že tyto nepravosti se dějí z důvodu vytváření polozpravodajského oddělení pro soustřeďování různých, zřejmě kompromitujících, informací. Řada pracovníků inspekce se obává o svou další existenci, pokud si chtějí zachovat čistý štít a morálku. V souvislosti s naplněním nově zřízené Generální inspekce se hovoří o zvacích či nezvacích dopisech jako nástroji na podřízené inspektory. Pozornost stávajícího vedení inspekce je prý věnována 4., 5., 12. a 13. oddělení s dislokací v Praze.

Vážený pane nepřítomný ministře, pokud je alespoň něco pravdivého na těchto informacích, tak jsem zděšen ze stavu nejen v inspekci, ale v celé policii. Podle mých informací je situace v celé Policii ČR neutěšená zejména v rámci personální politiky a vymáhání si loajality. A to, co je snad nejhorší - jsou případy, kdy někteří vysocí příslušníci policie, či dokonce inspekce, se stali osobami s vazbami na mafiánské a kriminální struktury.

Pane ministře, žádám vás, abyste se vy sám postavil za tu většinu slušných a odborně zdatných policistů a prošetřil popsanou a skutečnou situaci v útvaru Inspekce Policie ČR. Děkuji za písemnou odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále vystoupí paní poslankyně Marta Semelová, která se obrací ve své interpelaci na pana ministra Miroslava Kalouska ve věci provozu heren. Upozorňuji, že pan ministr je omluven. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vážený pane nepřítomný ministře, minule jsem vás interpelovala ohledně zprávy ombudsmana Varvařovského, z níž vyplývá, že Ministerstvo financí nerespektovalo při povolování hazardu vyhlášky měst a obcí týkající se zakázaných míst, a dále, že povolovalo přístroje, na kterých lidé mohou prohrát víc než maximální prohru stanovenou zákonem. Zároveň jsem vznesla dotaz, kdy odeberete licence vydané v rozporu se zákonem. Na mé dotazy jste reagoval v tom smyslu, že se musíte s celou zprávou nejdříve seznámit a pak učiníte další kroky.

Situací na úseku provozování loterií a jiných podobných her na svém území se zabývalo také poslední zasedání zastupitelstva hl. m. Prahy, které vyjádřilo zásadní nesouhlas s provozováním videoloterijních terminálů na místech, která nejsou uvedena ve vyhlášce, a nesouhlas s přístupem Ministerstva financí k žádostem hlavního města o zrušení vydaných povolení, jež jsou v rozporu s vyhláškou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP