(15.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Jsem přesvědčen, že už v této chvíli měl pan Vít rezignovat a do funkce se vrátit až tehdy, kdy by se prokázalo, že ve věci není ani stín pochybností, že je zkrátka křišťálově čistá. Nedávno bylo v této věci podáno další trestní oznámení, neboť vámi vedený rezort si měl, pane ministře, zadat, aspoň podle mého názoru, audit zakázek pana hlavního hygienika, který jste ovšem odmítl poskytnout veřejnosti.

Zajímá mě, zda existuje skutečně takový audit, a pokud existuje, proč jste jej odmítli, buďto vy, a tomu nevěřím, protože vás mám za seriózního člověka, a nebo někdo jiný kompetentní z ministerstva, proč jste ho odmítli dát veřejnosti. Žádám vás, pane ministře, abyste postup svého úřadu vysvětlil zde na tomto místě a seznámil nás s jeho výsledky.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám slovo panu ministrovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, já se velmi omlouvám, protože jsem očekával, že vaše interpelace se bude týkat kauzy, která se objevila v časopise Týden a která zpochybnila výběrové řízení na strategické hlukové mapy, které se rovněž týkaly pana hlavního hygienika. Jsem rád, že proti němu nic nemáte osobně, že je to čistě technická a politická záležitost. Nemyslel jsem si, že interpelace bude na kauzu dřívější, která zde byla probírána opakovaně, takže já se nyní pokusím oprášit svoji paměť a ta říká asi následující.

Celá kauza zakázek, které zadával hlavní hygienik svému řekněme známému hygienikovi z oblasti Ostravska, začala v roce 2004, ještě za paní ministryně Součkové. Bylo provedeno výběrové řízení, které bylo později rozšířeno smluvně, a byly na to postupně dále ještě aplikovány zakázky, které již byly menšího rozsahu bez výběrového řízení. Celá kauza byla vyšetřována vnitřním auditem Ministerstva zdravotnictví, o kterém jsem tady již vícekrát informoval. Bylo uzavřeno, že nedošlo k narušení podmínek pro výběrová řízení. Bylo však konstatováno, že došlo k některým pochybením toho rázu, že ne všechna analytika, která byla dodávána v zakázkách, byla evidována tak, aby mohla být dnes revidována. Analýzy, které byly k dispozici, byly v pořádku. Došlo také k nálezu v tom smyslu, že část jedné zakázky byla zaplacena ještě předtím, než byla dodána analýza, a celá věc byla našim vnitřním auditem uzavřena jako formální pochybení, které nedává podnět k trestnímu řízení. Pan hlavní hygienik byl před prázdninami potrestán odebráním osobního hodnocení na tři měsíce a toto potrestání již uplynulo.

Vzhledem k tomu, že ty věci dále šetří policie, tak my jsme již neměli potřebu je znovu opakovat a čekáme na výsledek policejního šetření.

Omlouvám se, že nejsem schopen poskytnout teď momentálně další detaily. Pokud byste si přál, tak to zopakuji. Odpovídali jsme i písemně.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám slovo ještě panu poslanci.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane ministře, já jsem se tentokrát pokusil být transparentní, co se týče názvu své interpelace. Jinak se přiznám, že nevidím jediný důvod, proč bych ministrům nebo premiérovi ulehčoval práci, aby rekognoskovali dopředu to, o čem chci hovořit. Myslím, že je to taková zkouška ze znalostí v tom kterém resortu. Musím říct, že i když jste mi neodpověděl tak úplně přesně, na co jsem se ptal, tak jste aspoň v té mé osobní zkoušce obstál, takže vás v tomto oceňuji. Nicméně chtěl bych říci, že odebrání osobního ohodnocení v takové záležitosti, v tak závažné věci, jako je tato - chápu, že pana hlavního hygienika, abych řekl tu prestižnější funkci na prvním místě, nemusí mít někdo rád, a proto s těmito kauzami přichází na veřejnost, ale obávám se, že to je skutečný problém a že tady platí něco, jako je presumpce viny, koneckonců teď uplatněná vůči jednomu z vašich kolegů, nebo ji možná na sebe uplatnil sám, kolegů ministrů. Já bych viděl na místě i v tomto případě, kdyby to takto bylo. Ale je to samozřejmě vaše rozhodnutí a já se obávám, že se tady budou objevovat další a další kauzy, protože pan náměstek je už v čele svého úřadu poněkud dlouho. Nebo pan hlavní hygienik.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Vidím, že bude reagovat ještě pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji. Já bych k tomu jenom dodal, že samozřejmě jsme ten případ diskutovali i v tomto směru, o kterém mluvíte. Nebylo interpretováno pochybení opravdu takové, že by zakládalo nutnost pana hlavního hygienika odvolat z funkce. Kauza se pohybovala v zakázkách na úrovni asi 4 mil., což je samozřejmě omračující číslo, když se řekne jen tak samo o sobě, ale zakázka byla rozprostřena na celou řadu drobnějších záležitostí, které se táhly šest let, a já bych jenom komentoval, že zhruba 1 mil. stojí ministerstvo jeden zaměstnanec, který je na úrovni vysokoškoláka. A kdyby takto přísně mělo být na všech úřadech, jako že já se domnívám, že by mělo být posuzováno vytížení jednotlivých lidí, tak pravděpodobně by agenda pochybností leckde byla mnohem rozsáhlejší.

Jinak bych si dovolil komentovat, že samozřejmě současná garnitura, která je na ministerstvu, výrazně zpřísnila zadávání zakázek jak interně na ministerstvu, tak v rámci našich podřízených organizací a výsledky v letošním roce už se výrazně projevily snížením nákupních cen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Václav Klučka, který se ve své interpelaci ve věci plnění bezpečnostní strategie obrací na pana ministra Kubiceho, který je nicméně z dnešního jednání omluven. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Velmi pěkně děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, úkolem vlády České republiky a orgánů všech územních samosprávných celků je v příslušném rozsahu zajišťovat bezpečnost obyvatel, obranu svrchovanosti a územní celistvosti země a zachování náležitosti demokratického právního státu. Institucionálním nástrojem pro dosažení těchto cílů je komplexní, funkční a dynamicky se rozvíjející bezpečnostní systém. Toto je citace z bezpečnostní strategie. V závěru bezpečnostní strategie tohoto dokumentu najdeme věci, kterými stát nastiňuje ekonomické možnosti, jak dosáhnout těchto záležitostí. A najdeme zde také ustanovení o tom, že klíčovou roli při zajišťování vnitřní bezpečnosti a ochrany obyvatelstva hrají bezpečnostní sbory, zejména pak Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP