(15.00 hodin)

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Vážený pane předsedo vlády, vaše vláda se tváří na jedné straně jako vláda rozpočtové odpovědnosti, na druhé straně pravicové návrhy dělají z naší země téměř daňový ráj. Pokud v roce 1993 představoval celkový odvod daní u podnikatelů 47,6 % z celkového příjmu, tak v roce 2000 to bylo 33,4 % a v roce 2010 pouze 21,7 % z příjmu. I podle řady českých podnikatelů je systém zdanění v naší zemi nesolidární a dlouhodobě neudržitelný. Řada podnikatelů by platila i vyšší daně, protože se obávají o sociální klid v zemi, který je základní podmínkou pro budoucí rozvoj České republiky.

Vážený pane premiére, neustálé rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými způsobuje v řadě zemí sociální neklid. Nepokoje v severních Čechách mohly být předzvěstí daleko větších problémů po antisociálních reformách vaší vlády. Obrovským problémem je také vysoká míra korupce, která podkopává nejen příjmovou stranu veřejných rozpočtů, ale zejména podkopává demokratický vývoj jako celek.

Pane premiére, opravdu jste přesvědčen, že vaše politika neohrožuje budoucí ekonomický i politický vývoj v naší zemi? Proč vaše vláda nereaguje na ekonomickou krizi zvýšením přímých daní? Vždyť například u skandinávských zemí, které mají vysoké zdanění zisků, se vypořádali se světovou krizí nejlépe ze všech. Proč nepodporujete takové návrhy, jako je bohatí pro daň z kapitálu, či Burgetovu (Buffetovu?) iniciativu na vyšší zdanění bohatých. Podle odhadu je v naší zemi 80 tisíc korunových milionářů a 16 tisíc dolarových milionářů. Přitom právě těmto nejbohatším lidem se jejich zdanění pohádkově snížilo o více než polovinu. Jste, pane premiére, přesvědčen o tom, že s takovou politikou nevedete naši zemi k sociálním nepokojům a nestabilitě? Děkuji za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Ladislav Šincl ve věci falešných slibů. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, z vašich členů vlády se dnes omluvili pan ministr Petr Bendl z údajných pracovních důvodů, pan ministr Jiří Besser z údajných pracovních důvodů, pan ministr Josef Dobeš z údajných pracovních důvodů, pan ministr Jaromír Drábek z údajných pracovních důvodů, pan ministr Miroslav Kalousek z údajných pracovních důvodů, pan ministr Martin Kuba z údajných pracovních důvodů, pan ministr Jan Kubice z údajných pracovních důvodů, pan ministr Pospíšil z údajných pracovních důvodů, pan ministr Karel Schwarzenberg z důvodu zahraniční cesty a pan ministr Alexandr Vondra z údajných pracovních důvodů. Pan ministr Tomáš Chalupa ze zdravotních důvodů.

U pana ministra životního prostředí Chalupy to chápu. Byl totiž již několikrát v Moravskoslezském kraji, kde se nadýchal zdejšího karcinogenního smogu a onemocněl. Tomu rozumím. Bohužel tu nejste ani vy. Dnes odpoledne dle jednacího řádu jsou odpovědi na ústní interpelace. Mnoho mých kolegů včetně mne má připravenou řadu otázek týkající se činnosti, nebo lépe řečeno nečinnosti vašich ministrů. Vypadá to ovšem tak, že odpoledne tu budeme úplně zbytečně, že nebude koho interpelovat. Řada z nich se omluvila, jak jsem řekl, z údajných pracovních důvodů. Moc tomu nerozumím. A co jsou za lepší pracovní důvody větší, vážnější, zásadnější než to, aby ministři této vlády se zpovídali těm, od nichž závisí důvěra, to znamená od nichž závisí existence této vlády, a to je Poslanecké sněmovně? Myslím, že pravým důvodem je to, že se bojí. Bojí se otázek.

Vážený pane premiére, zajímá mne, zdali vám vadí tato katastrofální pracovní morálka vašich ministrů na interpelacích a co s tím chcete dělat. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Vy jste přihlášen hned s další interpelací, pane poslanče. Budete tedy vystupovat? Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážená paní předsedající, jelikož pan předseda vlády tady není, tak všech ostatních interpelací se vzdávám a budu očekávat, až pan předseda vlády se osobně dostaví na příští interpelace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Nyní nám tady zbývá poslední interpelace na předsedu vlády. A je to interpelace od pana poslance Miroslava Váni ve věci prospěch vlády. Teď máte jedinečnou a poslední šanci svoji interpelaci dokončit, dokonce i vznést nějaké dotazy.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Má každá interpelace je dotaz sám o sobě. Já věřím, že pan premiér mi odpoví.

Interpelace zní práce vlády a prospěch vlády. Vážený pane premiére, vaše vláda naprosto ignorovala na veškerý boj s korupcí. Vaše vláda zkrátka s korupcí nebojuje. Naopak korupce a byznys je propleten s politikou tak úzce, že se v tom občané nedokážou ale vůbec orientovat.

Velmi stručně. Lidé neustále nemohou zapomenout na rozkradených 600 miliard při rozdaných úvěrech, které se již nikdy nevrátily. Lidé neustále nemohou zapomenout na ty dneska už musíme říct amatérské začátky, kdy se ta korupce začala rozvíjet v porevolučním období, na Miroslava Macka a privatizaci knižního velkoobchodu. Lidé nemohou zapomenout na Koženého kuponovou privatizaci, loupež století. Na falešné sponzory ODS Lajose Bacse a Pepu z Hongkongu. Lidé nemohou zapomenout na předražené a ještě k tomu závadné padáky. Lidé nemohou zapomenout na předražené součástky do vrtulníků, na Dalíkovy pandury, na loupežnou privatizaci Škodovky, na akci ProMoPro, na umělé vylepšování zisků firem z ČEZ, kde byly tunelovány kapsy daňových poplatníků. Lidé nemohou zapomenout na kauzy, které ODS zametá pod stůl, akce Michálek, Státní fond životního prostředí, akce Vondra, ProMoPro.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, bohužel opět uplynul váš čas a vy jste se pořád nezeptal.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, já si myslím, že ve své písemné odpovědi rozptýlíte obavy lidí.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Tím jsme tedy vyčerpali ústní interpelace na předsedu vlády. Můžeme tedy přejít na ústní interpelace podle vylosovaného pořadí na členy vlády.

Prvním přihlášeným je pan poslanec Ivan Ohlídal. Bude interpelovat ministra Josefa Dobeše, který je ovšem omluven z dnešního jednacího dne, ve věci situace Univerzity Jana Amose Komenského. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane ministře, ze sdělovacích prostředků i odjinud se často dozvídáme o zvláštních poměrech ve vzdělávacím procesu na soukromé vysoké škole zvané Univerzita Jana Amose Komenského v Praze. Dokonce Akreditační komise byla nespokojena při své kontrole s některými výukovými vzdělávacími procesy, přesněji řečeno, na této škole a navrhla jisté sankce, které se týkaly omezení, případně zrušení akreditace v jiných oborech, které jsou vyučovány na této škole. Je velmi zajímavé, že vy i celé vaše ministerstvo jste výrazně odmítli tady tyto návrhy Akreditační komise, i když Akreditační komise měla tyto své návrhy jednoznačně fakticky podloženy.

Vážený pane ministře, toto jednání z vaší strany i ze strany Ministerstva školství je krajně podezřelé. Proto si vás dovolím požádat o to, abyste situaci týkající se této soukromé vysoké školy vysvětlil a zároveň mi písemně sdělil, jaké kroky v dalším vývoji této situace na zmíněné univerzitě chcete provést. Předem děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec František Novosad ve věci chovatelů včel. Obrací se na ministra Petra Bendla. Já mám avizováno, že pan ministr je někde poblíž a že už se blíží mílovými kroky do Poslanecké sněmovny, a tak vám snad i odpoví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP