(14.50 hodin)
(pokračuje Kubata)

Problémy máme ale také v základním školství, což dokládá například mezinárodní výzkum PISA, ve kterém jsme zaznamenali dokonce výrazné zhoršení kvality našich žáků. V neustálých diskusích o zdravotnické a penzijní reformě, aniž bych jim chtěl odebírat jakoukoliv důležitost, téma školství přitom trochu zapadá. A to je podle mne, učitele, špatně.

Chtěl jsem se tedy zeptat na následující: Vážený pane premiére, jaký má vláda plán pro oblast školství, abychom mohli spoléhat nejen na otevřené vysoké školství, ale zejména na kvalitní vysoké školství. Děkuji vám za případnou odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Odpovězeno vám bude určitě, a to písemně.

Dále vystoupí pan poslanec Igor Svoják ve věci důvěryhodnosti rozpočtové politiky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Igor Svoják: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající.

Vážený pane nepřítomný premiére, světová média jsou plná titulků o dluhové krizi. Často se skloňuje eurozóna, ale není to jenom ona. Vzpomeňme si na nedávné problémy Islandu, Lotyšska, Maďarska, ale i řady dalších. Dokonce i Spojené státy americké chvíli byly v hledáčku ratingových agentur. Zemí zasažených dluhovou krizí přitom neustále přibývá. I kritici neviditelné ruky trhu zjistili, že daleko horší je slepá ruka státu. Slepá ruka, která kolem sype peníze bez ohledu na budoucnost. Ale přesto existuje několik málo zemí s velmi solidními financemi. Z menších států si dovolím jmenovat Finsko, Holandsko, z větších pak například Německo. Česká republika přitom započala cestu směrem mezi tyto státy, což je určitě jenom dobře. Dokládá to ostatně zvýšení ratingu České republiky o dva stupně. To je skutečně v této dnešní době unikátní. Důvěryhodnost českých veřejných financí je vysoká, a to jak u mezinárodních finančních investorů, ratingových agentur, ale i domácností.

Chtěl jsem se tedy zeptat na následující: Vážený pane premiére, začíná se spekulovat o návratu recese. Je přesto vláda odhodlána dodržet plánovanou trajektorii snižování deficitu veřejných rozpočtů? Předem děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Jiří Šlégr ve věci podpory oprav panelových domů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně.

Vážený nepřítomný pane předsedo vlády, vystupuji zde na ochranu více než tří milionů našich obyvatel, kteří žijí v panelových domech. Na této schůzi projednáváme státní rozpočet a také rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení. V těchto dnech tak ovlivňujeme, bohužel zatím negativně, demografické a i sociální dopady na obyvatele panelových sídlišť. Bez státní intervence bude pokračovat jejich ghettizace a další propad nezanedbatelné části obyvatel panelových domů do sociálního vyloučení. Připomínám, že jsme jediným státem střední a západní Evropy, který zcela rezignoval na řešení problémů panelových sídlišť.

Jedná se o problematiku komplexní, problematiku jdoucí napříč všemi resorty. Svého času státní dotace pokrývající úrokovou míru vhodným způsobem motivovala vlastníky a uživatele bytů investovat do svého bydlení. Z jejich investic měla přínos celá společnost, nejen malé a střední stavební podniky, které se regenerací panelových domů zabývaly.

Průzkumy prováděné v deseti tisících bytech v Ústeckém kraji, za který jsem byl zvolen poslancem, dokazují, že v nezatepleném bytě se množí škodlivé plísně a ty působí na zdravotní stav obyvatel.

Vážený pane předsedo vlády, je-li podpora regenerace panelových sídlišť jednoznačně dlouhodobě prorůstovou politikou omezující následné výdaje státního rozpočtu, je skutečně nutné rušit tuto podporu? Vždyť vložené prostředky se státní pokladně vrátí přímo ve všech formách daní snížením nezaměstnanosti, a tedy v poklesu sociálních dávek.

Ptám se tedy: Opravdu není možné z peněz všech dotčených resortů věnovat část Státnímu fondu rozvoje bydlení a zvrátit tak nastoupený -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já se omlouvám. Prosím, ptejte se rychle, protože váš čas uběhl.

 

Poslanec Jiří Šlégr: - negativní trend s dopadem na tak velkou část naší populace?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Václav Klučka ve věci Generální inspekce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Velmi děkuji, paní předsedající.

Máme nový zákon o Generální inspekci ozbrojených (?) sborů. Byl dokonce již pověřen člověk řízením Generální inspekce - pan Bílek. Já se chci zeptat, pane premiére, kde že to nebo které to ustanovení zákona, toho nového zákona o Generální inspekci, umožňuje takovýto postup. Protože v zákoně se jednoznačně hovoří o tom, že v čele inspekce stojí ředitel inspekce, kterého jmenuje a odvolává na návrh vlády a po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti předseda vlády, jemuž je ředitel z výkonu své funkce odpovědný. V této chvíli žádný výbor není. Možná bude příští týden. Ale prostě nevím, jak je možné, že někdo je pověřen řízením a nepodstoupil tuhle tu proceduru, kterou zákon předpokládá.

Druhá věc, na kterou bych se chtěl zeptat a která možná nám trošku legislativně unikla, je to, že tady koliduje obsah práce kontrolního orgánu pro Policii České republiky, který je rovněž dán touto Sněmovnou k odposlechům a k narušování telekomunikačního provozu, s tím, co má v zákoně Generální inspekce. Prostě budeme mít dvě komise - jednu takzvané velké ucho, a druhou komisi pro kontrolu Generální inspekce - které budou de facto v kontrole odposlechů provádět totéž. Pane premiére, jaký je váš názor? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Miroslav Váňa ve věci práce vlády. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, výsledkem práce vaší vlády je mimo jiné 570 tisíc občanů bez práce, z čehož 40 tisíc je vysokoškolsky vzdělaných. Sedm z deseti lidí má trvale strach ze ztráty svého zaměstnání. Sám guvernér České národní banky velmi důrazně upozorňuje na útlum dynamiky růstu příjmů domácností, což výrazně snižuje schopnost lidí, schopnost rodin splácet dluhy. Upozorňuje na to, že domácnosti mají už rozpůjčováno víc než jeden bilion korun, přičemž plných 56 miliard je po lhůtě splatnosti.

Vážený pane premiére, vláda přenáší naprosto nerozumně, naprosto nespravedlivě daňové břemeno na nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny obyvatel. Vy jste takový obrácený Jánošík - berete chudým a dáváte to do kapes bohatým. Zvýšením nepřímých daní čili daně z přidané hodnoty lidem zdražíte jednu čtvrtinu spotřebního koše. Česky řečeno, zdražíte 200 položek spotřebního koše ze 730. Vaše vláda je vládou krkavčí. Vaše vláda ukazuje záda středním vrstvám. Opovrhuje nízkopříjmovými skupinami obyvatel. Ke středním vrstvám a k mladým se vláda chová jako macecha. Vaše vláda je nespravedlivá a navíc -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, omlouvám se, uplynul váš čas. Vy to máte evidentně opravdu na pokračování, ještě vystoupíte jednou.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Budu pokračovat dále.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: O tom nepochybuji.

Dále vystoupí pan poslanec Antonín Seďa ve věci zdanění podnikatelů. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP