(12.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Já tohle zkrátím, protože vidím, že ty praktické zkušenosti nikoho moc nezajímají, nebo málokoho zajímají.

Chci tím říci jednu věc, že nechápu, proč by nemohlo dojít ke zdanění transakcí v zásadě spekulativní povahy.

Já jsem se dovolával Pavla Béma, vzpomínám si na jeden jeho rozhovor s jednou mou přítelkyní z novin - v uvozovkách přítelkyní - která i v rozhovoru s Dalajlámou se vždycky ptala na to, "co říkáte tomu, jaký je rošťák Paroubek?". A ona se zeptala tehdejšího primátora hlavního města Prahy: "A kolik že vlastně ten Paroubek na těch zajišťovacích operacích městu prodělal?" Říkal: "No, my jsme to prodali, ty zajišťovací operace, ty deriváty, a vydělali jsme 200 milionů korun." Dámy a pánové, kdyby řekl, že jsme prodělali, že město prodělalo 200 milionů korun, tak by se nikdo nemohl v ten okamžik divit. Samozřejmě mě by to stálo politickou kariéru, ale v zásadě to, že jsme vydělali, nebo že město vydělalo 200 milionů korun, bylo v daném okamžiku stejně zázračné a stejně vycházelo to věštění z křišťálové koule pět nebo sedm let předtím, než jsme tyto operace dělali.

Čili chci podtrhnout spekulativní charakter řady těchto operací a divím se, že s něčím takovým máme problém. Jestli já bych měl s něčím problém, tak je to to, že výnos z této daně půjde do evropského rozpočtu a nepůjde do českého rozpočtu. Ale i to podle mého názoru má svou logiku, protože Evropa bude potřebovat v těch nejbližších letech - ta daň má být spuštěna v roce 2018, tak předpokládám, že do té doby problémy eura a evropské ekonomiky se srovnají, používám schválně toho pojmu "se srovnají", a že nicméně budou jiné problémy. Euro bude potřebovat stabilizovat. A představovat si, že kdyby padlo euro, že tedy se nic nestane s českou korunou, to si můžou myslet jenom opravdu naivní lidé a lidé, kteří jsou řekněme neekonomové.

Takže dámy a pánové, tyto peníze - byť to nejsou velké peníze, protože to zdanění je ve skutečnosti titěrné. Jestli někdo zde tvrdí, že to narušuje konkurenceschopnost v Evropské unii, no nevím, proč třeba česká vláda nepřichází s iniciativou v téhle chvíli, v těchto problémech, v kterých evropská ekonomika je, např. boje proti daňovým rájům na území Evropy. To přece jsou věci, které by evropskou ekonomiku a zejména země, které mají vyšší úroveň zdanění nežli Česká republika, což jsou ze západní Evropy všechny, měly zajímat. Takže já si myslím, že bychom měli hledat takovéto instrumenty.

A ještě bych se vrátil přece jenom ke dvěma věcem. Myslím, že pan předseda klubu ODS Stanjura - prostřednictvím předsedající - tady hovoří o některých věcech z minulosti - uzákonění vyrovnaného rozpočtu, že se tomu někdo smál. Tak určitě je to dobrá myšlenka, a pokud já vím, tak všechny politické strany tohle mají ve svých programech. Jiná věc je, proč jste to za ta léta, co jste ve vládě, neudělali? Jedna věc ale je, a to víte také, schválit nějaký zákon nebo říci něco, a pak k tomu směřovat. Za tenhle rok budeme mít nějakých 130 miliard dluhů, za předchozí rok jsme měli také pěknou porci, za rok 2009 dokonce, když započtu spálené rezervy, tak 224 miliard dluhů. Já bych o tom zadlužení nehovořil tak nahlas možná jako představitel té vedoucí politické strany ve dvou koalicích ve dvou volebních obdobích.

Jinak pokud jde o to vysmívané sousloví bývalého premiéra Špidly "zdroje tu jsou", no tak možná že v té době nebyly, ale teď ty zdroje opravdu jsou a určitě o tom budu hovořit při projednávání státního rozpočtu. Desítky miliard peněz z evropských fondů, které nejsou vyčerpávány. Využití takových nástrojů, jako jsou PPP projekty, nebo miliardy korun, které se flákají na účtech státních podniků, které by mohly být aktivizovány a mohly by pomoci rozvinout určité podnikatelské aktivity buď soukromému sektoru, nebo jako veřejné investice, na podporu veřejných investic.

Dámy a pánové, já být na místě české vlády a vládní koalice, tak dneska více než o titěrné zdanění bank bych měl - které to přinese v rámci Evropské unie - bych měl zájem o to, aby z českých bank v té situaci, která velmi pravděpodobně přijde v příštím roce v ekonomice Evropské unie, a to je stagnace, v lepším případě, kladná nula, já osobně očekávám spíše zápornou nulu, a to i pokud jde, nebo zejména pokud jde o české hospodářství - tak by měla mít starost o to, jak Českou národní bankou, samozřejmě je to především starost České národní banky, jak zamezit tomu, aby neodcházel z českých bank volný kapitál do jejich mateřských bank.

Dámy a pánové, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu poslanci Paroubkovi. Ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v obecné rozpravě. Nevidím, že by se někdo hlásil, a proto obecnou rozpravu uzavírám a otevírám rozpravu podrobnou, do níž se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Milé dámy a pánové, já si dovoluji vůči návrhu na usnesení, který vzešel z výboru pro evropské záležitosti, načíst následující protinávrh výboru pro evropské záležitosti.

Za prvé bere na vědomí návrh směrnice o společném systému daně z finančních transakcí... atd., viz samotný návrh této směrnice. - Pardon, Poslanecká sněmovna bere na vědomí...

Za druhé: Poslanecká sněmovna schvaluje rámcovou pozici vlády České republiky k návrhu směrnice Rady o společném systému... a dále, viz samotný návrh této směrnice.

A za třetí, Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby nás informovala o dalším průběhu projednávání tohoto návrhu v orgánech Rady.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo si dále přeje vystoupit v podrobné rozpravě. Nikoho nevidím, a proto podrobnou rozpravu končím.

Přivolám naše kolegy do sálu, budeme hlasovat. Prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s postupem hlasování. Zatím se dostaví kolegové. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Tím, že máme, milé dámy a pánové, k dispozici dohromady dva návrhy, což není nic neobvyklého, tak bych si dovolil navrhnout, abychom pokračovali ve stejném duchu, jako se nám to stalo již při hlasování o evropských věcech předchozích při projednávání některých těchto bodů.

Všichni byste měli mít před sebou, nebo minimálně jste dostali ve svých podkladech k tomuto materiálu usnesení výboru pro evropské záležitosti, které si dovolím nečíst tímto způsobem, a na druhou stranu tady máme k dispozici protinávrh, který jsem tady před malou chvílí načetl a který si dovolím také s vaším souhlasem už dále nečíst.

Já bych si dovolil navrhnout následující proces. Nejprve bych, tak jako v minulosti, nechal hlasovat o mém protinávrhu. V případě, že tento protinávrh nebude schválen, se vrátíme k návrhu, který vzešel z jednání výboru pro evropské záležitosti.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Ptám se Sněmovny, zda má někdo námitku proti takto navrženému postupu. Námitka tu není. Já vás všechny odhlásím, prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami.

Prosím, pane zpravodaji, předneste první návrh.

 

Poslanec Jan Bauer: Protinávrh zní následujícím způsobem: Poslanecká sněmovna bere na vědomí návrh směrnice Rady o společném systému daně z finančních transakcí a změně směrnic - viz samotný návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP