(12.40 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Co je také důležité říci za předkladatele - a to je poslední poznámka. Já se nyní neumím vyjádřit k samotné legislativní podstatě toho návrhu. Já nevím, jestli ta myšlenka, která tu byla řečena, je dobře napsaná. A zkrátka ústava není zákon, není podzákonný předpis, který můžeme kdykoliv změnit, pokud se ukáže, že legislativní text je špatně napsaný. Měli bychom si tedy ještě říci a nechat to zkonzultovat s ústavními experty a experty Ministerstva spravedlnosti, nakolik text předložený sociální demokracií je i legislativně kvalitní a nebude v případě jeho přijetí českou ústavu poškozovat. To je také důležitý faktor, který bychom ještě měli zvážit.

Jinými slovy, dámy a pánové, shrnu-li své vystoupení, mohu za předkladatele říci, že my jsme se od počátku snažili najít kompromis. Předložený vládní návrh je kompromisem, je to komplexní návrh, který komplexně upravuje přímou volbu prezidenta. Předložené pozměňovací návrhy samozřejmě mohou být do novely doplněny, ale netýkají se přímé volby prezidenta a neřeší žádné aktuální problémy, které by s výkladem ústavy byly spojené. To je třeba tady veřejnosti říci a teď je v zásadě na politické dohodě a dohodě zákonodárců, zda z toho něco projde, či nikoliv.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se ještě na případnou přihlášku do podrobné rozpravy, ale nevidím ji. V tuto chvíli platí tedy žádost předsedy poslaneckého klubu ODS pana kolegy Stanjury o přestávku pro jednání poslaneckého klubu do 14 hodin. Vyhovuje to takhle, pane předsedo? Do 14 hodin. V této pauze také tedy prosím, aby proběhl oběd, a ve 14 hodin bude pokračovat dnešní jednání Poslanecké sněmovny.

Přerušuji tedy v podrobné rozpravě projednávání tohoto bodu.

Ještě oznámím jednu omluvu. Od 14.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Zemánek.

Děkuji, to je vše.

 

(Jednání přerušeno ve 12.42 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP