(17.20 hodin)
(pokračuje Seďa)

Ale mám jenom dvě poznámky. Jedna věc se týká sítě nemocnic. Pro občany České republiky i pro sociální demokracii, pro mě samotného je důležité, aby území bylo plošně pokryto neziskovými zdravotnickými zařízeními, tedy nemocnicemi, tak, aby byla zajištěna dostatečná kvalita a zejména dostupnost zdravotní péče, chcete-li nově, zdravotních služeb pro všechny občany naší země.

A druhou věcí, a to bych vás, pane ministře, požádal, je určitá nespravedlnost v úhradě lékařských úkonů ze strany zdravotních pojišťoven v různých nemocnicích. Přece nelze nadále tolerovat, aby za stejný úkon byla léčba, například operace slepého střeva v Praze-Motole hodnocena dvakrát více než v uherskohradišťské nemocnici. A mohu vás, pane ministře, ujistit, že tyto rozdíly jsou značné. A nejsou pouze regionální. Ale například ve Zlínském kraji jsou rozdíly i mezi jednotlivými nemocnicemi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka pana poslance Sedi. Další faktická poznámka - pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Přeji hezký sobotní podvečer. Dámy a pánové, vážená paní předsedkyně, já vzhledem k tomu, že pan premiér tady včera hovořil o teroru opozice a hovořil o zcela paralyzované Poslanecké sněmovně, která je zcela zablokovaná, zastavená, nefunguje díky teroru opozice, tak si myslím, že to vystoupení pana ministra bylo přesně tím důkazem, který potvrzuje, že to tak není. Tohle je prostě parlamentní rozprava, Sněmovna není paralyzovaná, Sněmovna funguje, a nejde o teror opozice, ale o debatu nad vládními návrhy zákonů. Tak to je.

A jenom abych to ještě trošku odlehčil, my máme v sociálně demokratickém klubu tři týmy zorganizované na obstrukci, a určitě kdyby pan ministr měl zájem, tak v jednom z těch týmů určitě může dostat čestné členství. Děkuji. (Smích, potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím paní poslankyni Soňu Markovou. Také faktická poznámka.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych za klub Komunistické strany Čech a Moravy opravdu ze srdce poděkovala panu ministrovi, protože konečně se nám dostalo odpovědí na otázky, které jsme pokládali včera, a já jsem tomu opravdu moc ráda. To poděkování není tady s nějakou nadsázkou. Skutečně mu za to děkuji, protože se vyrovnal ne se všemi, ale s většinou těch připomínek, které jsem tady přednášela včera. Snažil se vysvětlit některé ty problematické pasáže, především zákona o zdravotnických službách, o kterých jsem tady včera hovořila. To za prvé.

Neříkám, že jsem s jeho odpověďmi, se všemi, spokojená, protože v podstatě některé ty věci jsou prostě jenom odůvodněním, proč to tak bylo uděláno, ale neznamená to, že to bylo uděláno správně. Koneckonců ty výhrady nejsou jenom od nás, ale i od odborné veřejnosti.

Potom bych jenom ještě jednu drobnou poznámku učinila k tomu, jak pan ministr mluvil o lékařích, kteří mají smůlu, třeba že léčí ve špatné nemocnici, tedy takové, která nemá dostatek finančních prostředků. Já bych chtěla upozornit na to, že i Asociace českých a moravských nemocnic upozorňuje dlouhodobě na to, že regionální nemocnice, tedy nemocnice zřizované kraji, jsou dlouhodobě podfinancované, takže se budou muset vyrovnávat velmi těžce s tím, co jim nyní připravuje vláda. To znamená, budou se muset od příštího roku vyrovnávat nejenom se zvýšenou DPH, ale také s tím, co pan ministr udělal na konci akce lékařů Děkujeme, odcházíme. To znamená, že podepsal memorandum na zvýšení platů, ale bohužel nebyly dodány finanční prostředky pro tyto nemocnice. To znamená, že opět se s tím budou muset vyrovnávat tyto nemocnice, které jsou dlouhodobě podfinancované. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Další faktická poznámka - pan poslanec Petr Gazdík.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, milí kolegové, milé kolegyně, prostřednictvím paní předsedající bych panu předsedovi Sobotkovi chtěl vzkázat, že když dva dělají totéž, tak to není totéž. Ani obstrukce nejsou totéž. Zatímco pan ministr tady velmi věcně odpovídal na konkrétní problémy a dotazy, tak vy tady předčítáte opakovaně stanovisko Asociace stavebních spořitelen či Mustafu. Je to trochu rozdíl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec František Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych teď poprosil - je to technická záležitost, aby mě poslouchali členové sociální demokracie. Zřejmě již ve vašich řadách u úderného týmu, zřejmě smíšeného, A a B, jak jsem byl instruován, došlo k naprosté únavě, kdosi se pokoušel zaplatit členskou známkou v bufetu. (Smích.) Tak ta členská známka, která je ovšem laděna do modra, čemuž nechci rozumět, se nachází u mě. (Smích, potlesk. Známku přebírá pan poslanec Sobotka.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkujeme za tuto džentlmenskou službu.

Nyní ještě s faktickou poznámkou, nebo s případným dalším nálezem pan poslanec Hašek. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážená paní předsedkyně, pane premiére, vládo, dámy a pánové, po té filatelistické vsuvce - nebojte, já jsem nenašel žádnou známku modré barvy ani členský průkaz v bufetu ani nikde jinde - jsem chtěl přece jenom krátce fakticky reagovat ještě na to, co zde řekl pan ministr zdravotnictví.

V jeho podání se zdá, že Ministerstvo zdravotnictví se dá nově označit za ministerstvo v růžové zahradě. Pan ministr nám to tak pěkně popsal, jak to má namyšlené, jak to všechno bude dobře fungovat. Jak ten pacient bude ústřední postavou. Já paradoxně souhlasím s panem ministrem, ale každý na to máme jiný výklad. My chceme, aby pacient byl ústřední postavou z hlediska poskytování zdravotní péče, a tady jsme slyšeli, že se má sociálně citlivě zvednout spoluúčast z 15 na 24 %, takže pacient bude ústřední postavou, ale místo bude pokladna. To znamená, pacient je ústřední postavou pro to, aby to zaplatil, tu zdravotní péči.

Pane ministře, vy přece víte, že klíčovými problémy je především neprůhledný a absurdní sytém úhradových vyhlášek. A to se zatím nepodařilo odstranit ani během několika let, kdy kraje trpělivě připomínaly, že je tady jiná úhrada regionálním nemocnicím a jiná úhrada fakultním nemocnicím za stejné typy výkonů.

Vy přece víte, že velkým problémem zdravotnictví v příštím roce bude navýšení DPH, které povede k naprosto zbytečnému prodražení zdravotní péče. Vy přece víte o tom, že tady máme systém - absurdní systém souběhu mnoha úvazků lékařů. Když se řešila akce Děkujeme, odcházíme, tak jsme seděli u vás na Ministerstvu zdravotnictví a nebyli jsme schopni se dopočítat, kolik fakticky lékařů vlastně v České republice je. Protože byl takový zmatek ve statistikách a pořád se nevědělo, jak je to s těmi souběhy a přepočítanými úvazky. Vy přece víte, že tady je dneska minimální možnost kontroly státu nad výkonem pojišťoven, které fakticky mají prst na těch státních financích, respektive na vybraném veřejném zdravotním pojištění. Je tady duální systém zvýhodňující fakultní nemocnice. Samozřejmě jsou tady také dlouhodobě podfinancované úhrady za státního pojištěnce.

Já bych prosil, pane ministře, kdyby také toto bylo předmětem korektní a seriózní debaty. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla také faktická poznámka. Ještě, prosím, další s faktickou poznámkou. Pan poslanec Roman Váňa.

 

Poslanec Roman Váňa: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl poděkovat panu dr. Štětinovi za upřesnění. Já si ho velice vážím, je to respektovaný odborník v problematice zdravotnické záchranné služby. Nicméně nemohu se ztotožnit s prohlášením, že letecká záchranná služba nelétá sekundární lety. Možná, když si to upřesníme, tedy akutní sekundární let... (Poznámka z pléna.)

Moc se omlouvám panu Chladovi, těsně vedle. Omlouvám se, já si jich vážím obou dvou a oba si je pletu. (Smích.) Nicméně k té připomínce využití letecké záchranné služby pro sekundární lety tvrdím, že provádí sekundární lety, akutní sekundární lety, bavíme-li se o akutních transportech pacientů mezi nemocnicemi, zpravidla pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Takže to jenom na upřesnění. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. To byla faktická poznámka. S řádnou přihláškou pan poslanec Václav Votava. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, my jsme se tak dobře ponořili do zdravotnictví, tak já vás také nezklamu, budu hovořit také o zdravotnictví. Budu hovořit o bodu 87, což je zdravotnická záchranná služba. Těch příspěvků již tady bylo několik a nelze se divit, protože samozřejmě je to věc, která se nás může dotýkat, která nás může potkat. Můžeme někde na silnici také dojít k tomu, že budeme takovou pomoc potřebovat, takže ani není tedy, proč se divit, že se o tom tak hovoří. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP