(0.20 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Protože už je po půlnoci, chtěl bych všem kolegům a kolegyním popřát hezké čtvrteční ráno a chtěl bych připomenout, že to byla vládní koalice, tzn. ODS, TOP 09 a Věci veřejné, které si odhlasovaly noční jednání Poslanecké sněmovny. Ranní jednání Poslanecké sněmovny až do 9 hodin. A vzhledem k tomu, že mám přece jenom pocit, že poněkud upadá morálka ve vládních lavicích v sále Poslanecké sněmovny, a myslím si, že by stálo za to, abychom znovu popřemýšleli, zdali by nebylo lepší vzhledem k tomu, že řada kolegů už tady usíná přímo v sále, přece jenom odročit projednávání tohoto bodu, tak bych chtěl dát procedurální návrh na přerušení projednávání a odročení, tentokrát do 22. prosince. Děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Návrh zazněl, musím vás odhlásit, a jen co se přihlásíte svými hlasovacími kartami. Prosím všechny, aby se přesvědčili, zda jsou znovu přihlášeni, protože v mezidobí jsem vás odhlásila.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh, který byl přednesen. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 267, přihlášeno 85, pro 18, proti 67, návrh nebyl přijat.

 

Můžeme pokračovat. Hlásí se předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl skutečně poprosit kolegy ze sociální demokracie, aby se přestali flákat. Jestliže tady chtějí neustále hlasovat o odročení a nejsou schopni sehnat v průměru více než 13 až 18 hlasů, tak skutečně ztrapňují sami sebe - to by mi až tak nevadilo, na ně se stačí podívat -, ale především ztrapňují tuto Sněmovnu. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má pan předseda Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já jsem doufal, že přece jenom přáním hezkého čtvrtečního rána navodím přátelštější atmosféru v Poslanecké sněmovně. Obávám se, že pan premiér to svým jedovatým vystoupením poněkud zkazil.

Ale chtěl bych jasně konstatovat, že návrh na to, aby se zde jednalo v těchto hodinách, předložili poslanci vládní koalice a ten návrh byl prohlasován proti odporu poslanců sociální demokracie, tuším že proti tomu hlasovali i komunisté, kteří už tady nejsou, takže vyjádřili svůj názor tím, že odešli z Poslanecké sněmovny, a myslím si, že pokud někdo prohlasuje velmi intenzivně a s velkou radostí to, že se jedná do rána, a jestliže pořádá tiskové konference během dopoledne, kde avizuje dobrou kondici a to, že tady do rána bude a že tady bude celý pátek, sobotu, neděli, pondělí, úterý, středu, čtvrtek, pátek a ještě příští sobotu a neděli, tak si myslím, že by tady měl sedět a měl by hlasovat. Já myslím, že to je jednoduchá logika. My se té logiky budeme držet. A já myslím, že je projevem velmi výrazné solidarity poslaneckého klubu sociální demokracie, že zde ještě je tolik sociálních demokratů během jednání, i když jsme nesouhlasili s tím, aby Poslanecká sněmovna jednala v těchto ranních hodinách. Ale znovu opakuji, bylo to přání vládní koalice. My jsme demokraté, respektujeme, že jste si to prohlasovali, a jsme připraveni tady s vámi ty příští hodiny strávit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další vystupující pánové, Kalousek, Stanjura, Rath.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ve vší úctě, v redislokaci komunistů se pan předseda Sobotka mýlí. Komunistů jsou tu pořád mraky. (Potlesk, smích.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan předseda Sobotka chtěl navodit přátelskou atmosféru. Chci připomenout včerejší noc, kdy nám asi v 0.04 popřál hezké, pěkné ráno, načež se sbalil, odjel a nebyl tady, tak já jsem se tak marně těšil, že dnes to bude to samé. Vidím že ne. Tak je dobře, že tu budete dneska s námi. Nemusíte nás pořád zkoušet. Nám to nevadí. Pořád nás je čtyřikrát až pětkrát víc než vás, tak tady neříkejte, kolik je tady sociálních demokratů. Někdy 12, někdy 13, teď vás bylo myslím 18. Zřejmě se vám střídají směny, nebo jak to máte.

Nicméně pro svůj návrh, aby byl přijat, vy to víte moc dobře, a říkali jsme to na tiskové konferenci, aby se mohlo hlasovat, nás musí být 67. A abyste svůj návrh prosadili, tak úporně to navrhujete, musí vás být aspoň 34 : 33, aby vám to vyšlo. Sežeňte si 16 kolegů a pak přijďte vážně hlasovat. Jinak si jenom hrajete. Nám to nevadí. Vy tomu nevěříte. My tady budeme dneska, zítra, pozítří atd.

Já bych chtěl vzkázat prostřednictvím paní předsedající panu poslanci Rathovi, aby mi neskákal do řeči. On si jediný tady myslí, že je vtipný. My ostatní ne. (Potlesk.) Může být vtipný, když bude mít slovo. Když slovo nemá, tak je škoda, že mluví a ruší ostatní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, zaznělo toho hodně, já jsem na jednu stranu velmi rád, že si tady pan ministr financí sebekriticky vzpomněl na své působení za minulého režimu ve straně Národní fronty a že to zde připomněl, to mu děkuji. Je jedno, jestli někdo byl komunista nebo blízkým spolupracovníkem, téměř bratrem komunistické strany a členem Národní fronty. Takže to vám děkuji, že jste to sebekriticky připomněl. Ostatní dnešní komunisti bohužel odešli. To je další fakt.

Panu premiérovi bych chtěl připomenout to, co už tady zaznělo. Přece, pane premiére, jste to vy, kdo jste tady chtěli jednat neustále nonstop. Spíš je s podivem, že tady vy pořád nesedíte. Každou chvíli někdo od vás chybí. My jsme jasně říkali, že tady sedět nechceme, že nám tento stachanovsko-nečasovský způsob politiky nesedí, že by se hodil možná do let 50., kdy by vás jistě ocenili třeba řádem srpu a kladiva nebo něčeho podobného, za ten úžasný politický výkon, že tady sedíte 24 hodin neustále. Teď by to byl nevím jaký řád, asi kapitalisticky rozkradené banky nebo něčeho takového. Ale dámy a pánové, nejsme to my, tak proč proboha se divíte, že tady nás je 10 - 15 - 20 - 30, myslím, že to je docela úspěch na to, že jsme s tím nesouhlasili a že jsme proti tomu, tak myslím, že to je docela úspěch. Vy už jste tak zažraní v té totalitě, že chcete vnutit všem ostatním ten svůj stachanovsko-nečasovský způsob jednání, ale ten nám nevnutíte. Jestli sem chcete pozvat třeba policii, aby nás donutila, tak to udělejte, ale prosím, uvědomte si -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Čas pro vaši faktickou poznámku již vypršel, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: My jsme to skutečně nechtěli. My jsme to skutečně nechtěli.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, já vám doporučuji - než vystoupí s další faktickou poznámkou pan poslanec Dolejš, já bych poprosila všechny stojící pány poslance, jestli by nezvážili zpět usednutí do svých lavic. Ono to bude jistější.

Prosím, pane poslanče. (Smích, potlesk.)

 

Poslanec Richard Dolejš: Vážené kolegyně, kolegové, já se stojících poslanců koalice nebojím. Klidně stůjte.

Já bych se chtěl ohradit vůči výroku pana premiéra o tom, že jednání Sněmovny díky postupu sociální demokracie je nedůstojné. Nezlobte se na mě, ten, kdo se tady válí na lavicích a spí, nejsou poslanci sociální demokracie, ale vaši poslanci ODS! Ale o tom jsem hovořit nechtěl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP