(13.10 hodin)
(pokračuje Koskuba)

A co teď řeknu, bych asi říkat neměl. Ano, je zajímavé, že prakticky po dobu existence tohoto zákona se mnoho zařízení nepřihlásilo ke statutu veřejného neziskového zdravotnického zařízení. Ale já nejsem manažer, já nejsem ani komunální politik a začínám chápat, že důvody musí být nebo mohou být různé. Nicméně je smutné, že tady vlastně šmahem bez náhrady spláchneme něco, co by mohlo fungovat, a osobně se přiznávám: Já se bojím současných kroků Ministerstva zdravotnictví, já se bojím současné reorganizace, tak jak je prováděna. Já nevěřím, že to je správná cesta, a chci, abyste si zapamatovali, že jsem to zde říkal, protože ono až to všechno jednou doběhne, tak tady možná my už sedět nebudeme, budou tu třeba sedět jiní lidé, ale jsou kroky, které lze velmi těžko zvrátit.

A jestliže na půdě tohoto parlamentu my si vůbec dovolíme neuvažovat o tom, že by měla být zajištěna síť, že by měl existovat jistý přirozený spád, aby záchranky zoufale nemusely obvolávat zdravotnická zařízení, jestli tam je, či není volno, aby jednoznačně bylo určeno, když se něco stane, pojedete tam a tam a oni to zařídí - místo toho my tady stanovujeme, a já jsem pro to nehlasoval, tu čest jsem přenechal vám, o tom, že odmítne-li zdravotnické zařízení akutního pacienta, dostane tu či onu milionovou pokutu!

Dámy a pánové, pro to jste zřejmě zvedli ruku z jednoho jediného důvodu.

Jestliže máte kupříkladu osmilůžkovou jednotku intenzivní péče, kde je osm lidí na přístrojích, a přijede sanitka s dalším, dosud mi nikdo nevysvětlil, jak mám vybrat jednoho z nich, kterého odpojím, a umístím tam toho devátého. Vás to asi nezajímalo, vás to asi netrápí, ale dokud se budu moci v této zemi živit medicínou, a jak prodlužujete odchod věku do důchodu, obávám se, že mě čeká ještě řada let, tak do té doby mi na tom záleží.

Často dáváte zdravotníkům úkoly, které si musí řešit sami, bez ohledu na to - a teď mi promiňte, vulgarismů a facek tady bylo tenhle týden už dost - nicméně bez ohledu na to, jakou pitomost či hloupost tady pod dojmem toho či onoho politického směru schválíme. A já vás jenom varuju, ať je těch pitomostí co nejméně, a zvláště těch, co se týkají zdravotnictví, protože i vám, stejně jako se to stalo jednou v životě mně, se může stát, že budete to zdravotnické zařízení potřebovat. A člověk by měl mluvit o tom, co prožil. Já jsem to v té době, kdy mě nakládali do sanitky, nevnímal. V rodině je dodnes šok, když záchranka, která přispěla k tomu, že jsem všechno přežil, jediné, co musela udělat, že zoufale mačkala mobil a hledala, do které nemocnice v Praze mě mají odvézt. I když věděli, že jsem doktorem z Bulovky. Jenomže mezitím "někdo" Bulovce zrušil statut traumacentra, ať k tomu měl jakékoliv důvody. Nakonec jim došlo, že se snad o mě kolegové postarají.

Vy si, vážení, i v jiných nemocnicích uvědomte, že nejste jejich kolegy. A jestliže zde budeme přijímat zákony, které budou vnášet do zdravotnictví chaos a ztěžovat jeho fungování, tak se vám opravdu jednou stane bez ohledu na standard a nadstandard, že to zdravotnické zařízení vám péči neposkytne, protože nebude moct, nebo nebude chtít! Chcete-li se vydat touto cestou, já vám přeju mnoho úspěchů, ale v tom případě i hodně zdraví.

To je vše, co jsem vám chtěl sdělit, a přeju vám příjemné odpoledne. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se někdo dále do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím rozpravu podrobnou.

Prosím pana zpravodaje, aby přednesl návrh toho, jak budeme postupovat během následujícího hlasování. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, tak v prvé řadě bychom měli hlasovat o zamítnutí návrhu tohoto zákona. Zamítnutí podala paní poslankyně Soňa Marková a poslanec Jaroslav Krákora. Druhým krokem by mělo být hlasování o jediném pozměňovacím návrhu a třetím krokem by bylo hlasování o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Ptám se, je-li námitka proti takovému postupu. Nevidím nikoho.

Oznamuji dvě omluvy. Pan poslanec Pavel Bém se omlouvá od 12.30 a pan ministr Jan Kubice z dnešního jednání.

Je zde tedy návrh procedury. Budeme postupovat tak, jak nám oznámil pan zpravodaj. Nejprve tedy budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí návrhu zákona, který byl podán v rámci druhého čtení. Přivolávala jsem naše kolegy, doufám, že jsou všichni již na místě.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 130. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 130 přítomno 158, pro 64, proti 83. Návrh přijat nebyl.

 

Můžeme tedy přistoupit k hlasování o pozměňovacím návrhu, který je obsažen v usnesení výboru pro zdravotnictví č. 29. Ptám se pana zpravodaje na jeho stanovisko. (Zpravodaj: Stanovisko negativní. Navrhovatel: Stanovisko doporučující.)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 131. Táži se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 131 přítomno 159, pro 85, proti 42. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Takto zní návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Marka Šnajdra, Leoše Hegera, Jiřího Štětiny, Petra Tluchoře, Petra Gazdíka a Kristýny Kočí na vydání zákona, kterým se zrušuje zákon č. 245/2006 Sb., o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a mění související zákony, podle sněmovního tisku 262, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 132. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 132 přítomno 159, pro 83, proti 65. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 100, sněmovního tisku 262 ve třetím čtení. Děkuji panu zpravodaji a děkuji také panu navrhovateli.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

101.
Návrh poslankyň Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 268/ - třetí čtení

Paní poslankyně za navrhovatele Ivana Řápková je přítomna. Prosím též ke stolku zpravodajů pana poslance Jeronýma Tejce, který je zpravodajem ústavněprávního výboru. Oznamuji, že pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 268/4.

Otevírám nejprve obecnou rozpravu. Do té se jako první hlásí pan poslanec Roman Sklenák. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi před rozhodujícím hlasováním k projednávanému návrhu několik vět.

Především bych chtěl reagovat na argumentaci předkladatelů tohoto návrhu, která zaznívala v důvodové zprávě tohoto návrhu v předcházejících čteních i při jednání výboru pro sociální politiku, kdy stále opakovali, že jejich novelou se nastolí rovný přístup k dlužníkům a že se zvýší vymahatelnost dluhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP