(12.20 hodin)

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vám společně s dalšími poslanci vládní koalice předložit návrh novely zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů, jinými slovy řečeno, je to zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění pozdějších předpisů.

K předložení této čistě technické novely nás přivedly diskuse k některým z problémů, s nimiž se Grantová agentura České republiky potýká ve snaze získat dostatek času. Ještě podotýkám, problém je v oblasti získávání dostatku času. Za prvé, čas potřebujeme získat na odpovědnou kontrolu formálních náležitostí projektů podaných do veřejné soutěže, aniž by docházelo k neúměrnému zkracování doby na jejich odborné hodnocení. Druhý problém je získat dostatek času na získávání posudků na projekty od zahraničních oponentů, což je, jak jsme mnohokrát slyšeli i při interpelacích, klíčová opora objektivního a skutečně nezávislého hodnocení projektů. A konečně ten třetí bod týkající se získání dostatku času se týká přímého zapojení komisí zahraničních odborníků v roli oponentů a hodnotitelů, kteří budou na základě rozhodnutí předsednictva Grantové agentury České republiky v návaznosti na vládou schválenou úpravu z rozpočtu GA ČR posuzovat projekty podané členy panelů GA ČR, což je další krok směrem k omezení prostoru pro skryté uplatňování partikulárních zájmů a ovlivňování hodnoticího procesu ve prospěch těch, kteří dnes v hodnotících panelech zasedají.

Pokud jde o poslední důvod, velmi dobře si uvědomuji, že jeden z návrhů, který zde při jedné z interpelací padl, myslím, že to byl zrovna pan kolega Ohlídal, byl členům panelů prostě neumožnit podávat projekty. Tento krok, který GA ČR již jednou zkusila uplatnit, tzn. že chtěla vyřadit tyto lidi ze soutěže, vedl k výraznému oslabení zájmů špičkových badatelů zasedat v hodnotících panelech, protože by se tím na řadu let vlastně vyřadili z grantové soutěže nebo by museli své projekty podávat prostřednictvím zástupných navrhovatelů, čímž bychom tyto zjevné střety zájmů pouze přesunuli do oblasti zastřených nebo skrytých zájmů, ale pořád by tady tyto zájmy byly. Nejen předsednictvo Grantové agentury České republiky, ale také vědecká kontrolní rada se shodují na tom, že vytvoření komisí složených ze špičkových zahraničních badatelů, které budou mít za úkol posoudit projekty členů panelů, je za daných okolností jediná správná cesta směrem k ještě větší transparentnosti grantového systému v České republice.

Jak mnozí z vás vědí, zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů, v § 20 upravuje délku soutěžní lhůty, tzn. to je doba, kdy uchazeči předkládají návrhy projektů, a délku hodnoticí lhůty, což je doba, ve které poskytovatel hodnotí návrhy projektů, rozhoduje o poskytování podpory a vyhlašuje výsledky veřejné soutěže ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích. Tento návrh zákona byl novelizován v roce 2009 pod číslem 110/2009 a zde byla hodnoticí lhůta pro veřejné soutěže ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích u jednostupňové soutěže zkrácena z původních 240 dnů na kalendářních 180 dnů. 240 dnů bylo zachováno pouze u dvoustupňové soutěže. Předkladatel zákona tehdy vycházel z toho, že zkrácením hodnoticí lhůty u jednostupňové veřejné soutěže bude dosaženo větší souměřitelnosti hodnoticí lhůty s dobou soutěžní lhůty. Když se podíváte a nalistujete si na internetu starou důvodovou zprávu a podíváte se na body 84 a 85 k § 20 odst. 2, tak tam je to takto popisováno.

Dále se od zkrácení hodnoticí lhůty tehdy očekávalo zkrácení celého procesu od vyhlášení veřejné soutěže až po zahájení řešení projektů. Dá se říct, že uvedeného cíle bylo dosaženo, ale po třech letech se ukazuje, že toto zkrácení působí, dámy a pánové, vážné problémy spočívající za prvé v omezení možnosti důslednější kontroly formálních chyb v návrzích projektů a posouzení jejich důsledků pro rovné podmínky soutěže, aniž by docházelo k neúnosnému zkracování období, v němž probíhá odborné hodnocení návrhů projektů. Za druhé - omezení možnosti získávání dostatečného počtu posudků od zahraničních odborníků, které představují jeden z nejdůležitějších prvků zajišťujících objektivitu a nezávislost hodnocení návrhů projektů předkládaných do veřejné soutěže a současně významný nástroj pro srovnávání kvality projektů v mezinárodním srovnávání, tzv. benchmarking. Třetím problémem, který se týká této problematiky, je omezení možnosti zavedení mezinárodních hodnoticích komisí, a to zejména pro projekty v oblasti excelentního výzkumu. Především se to týká výzkumu základního. A čtvrtým problémem je omezení možnosti sjednocení hodnoticích lhůt u soutěží v oblasti mezinárodní spolupráce, kde nelze očekávat stejné nebo podobné harmonogramy hodnocení v České republice a v dalších zemích, se kterými Česká republika vstupuje do přípravy a řešení projektů výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, a to jak na bilaterální, tak na multilaterální úrovni.

Dámy a pánové, předkládaná novela zpátky vrací lhůtu ze 180 dnů na 240 kalendářních dnů. Samozřejmě se to týká jednostupňových veřejných soutěží. Tímto prodloužením dojde k odstranění výše uvedených negativních dopadů, o kterých jsem právě teď mluvil. Chci říct, že novela splňuje všechny parametry, které splňovat má, tzn. není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky ani s mezinárodními smlouvami, zároveň není v rozporu s komunitárním právem, nebude mít žádné hospodářské dopady vůči státnímu rozpočtu ani finanční dopady na rozpočty územních samospráv. Z navrhované úpravy nevyplývají žádné negativní sociální dopady, resp. dopady na specifické skupiny obyvatelstva. Návrh rovněž nemá dopady na životní prostřední ani není problematický z pohledu genderového.

Dámy a pánové, tolik moje úvodní slovo. Já bych vás chtěl poprosit o to, abyste tuto novelu podpořili dále. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu navrhovateli. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Ivana Ohlídala.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v úvodu musím konstatovat, že s obsahem tohoto návrhu novely zákona 130 lze souhlasit. Přesto však náš klub, klub ČSSD, podal veto proti zkrácenému projednávání v rámci § 90. Je to proto, že se domníváme, že by bylo dobré, aby odborná veřejnost se mohla k tomuto zpětnému prodloužení hodnoticí lhůty v rámci veřejných soutěží vyjádřit. A může se vyjádřit např. v průběhu jednání školského výboru, které musí potom před druhým čtením následovat.

Samozřejmě je dobré ještě zvážit i jiné aspekty. Já osobně s prodloužením hodnoticí lhůty souhlasím, ale zároveň si uvědomuji, že vznikne jakási nerovnováha mezi tou soutěžní lhůtou, v rámci které se musí podat projekty, a právě tou diskutovanou hodnoticí lhůtou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP