(12.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná. Končím podrobnou rozpravu. Přivolávám naše kolegy a budeme hlasovat o návrhu, který zde zazněl. Ještě vás odhlásím. Prosím, abyste se přihlásili.

 

Zahajuji hlasování číslo 67. Ptám se, kdo souhlasí se zkrácením lhůty na 48 hodin. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 67, přítomno 118, pro 70, proti 37. Tento návrh byl přijat.

 

Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, sněmovního tisku 444, bodu 18 ve druhém čtení. Děkuji paní zpravodajce.

 

Budeme se věnovat bodu číslo

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních
zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců
a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon), ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 309/2002 Sb., o změně zákonů souvisejících
s přijetím zákona o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech
a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců
ve správních úřadech (služební zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 457/ - druhé čtení

Pana ministra Jaromíra Drábka požádám, aby z pověření vlády tento návrh uvedl. (V sále je rušno.)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Do třetice děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tento zákon, který jsem podrobně odůvodnil v prvním čtení a který svým rozsahem je jedním z nejkratších projednávaných zákonů...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o klid!

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek ... protože má celý tento text méně než jeden a půl stránky, tak znamená pouze to, že tzv. služební zákon, který byl přijat do českého právního řádu...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane ministře. Já žádám o klid ve sněmovně!

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek ... již v roce 2002 a který souvisel se splněním podmínek pro vstup České republiky do Evropské unie, tak tento zákon již není dostatečně aktuální a Ministerstvo vnitra připravuje nový zákon o státních úřednících. Z tohoto důvodu je nutné posunout účinnost tak, aby v souvislosti s přijetím nového zákona o úřednících mohl být tento zákon zrušen.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru bylo rozdáno jako 457/1. Zpravodajem výboru pro sociální politiku je pan poslanec Roman Sklenák. Prosím vás o vaši zprávu, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, výbor pro sociální politiku se tímto vládním návrhem zákona zabýval na své 11. schůzi dne 7. září a svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby s ním vyslovila souhlas.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu a nemám do ní žádnou přihlášku. Hlásí se někdo do této rozpravy? Nehlásí se nikdo, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan ministr Jaromír Drábek se hlásí o slovo, prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k naprosté jednoduchosti návrhu a vzhledem k tomu, že nejsou žádné pozměňovací návrhy uplatněny, tak si dovolím navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, prosím o případnou další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná, končím podrobnou rozpravu a v dalším hlasování rozhodneme o návrhu, který zde zazněl, tedy o návrhu na zkrácení lhůty. Odhlašuji vás a prosím, abyste se přihlásili.

 

Zahajuji hlasování číslo 68. Táži se, kdo je pro návrh na zkrácení lhůty na 48 hodin. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 68. Přítomno 129, pro 76, proti 50. Návrh byl přijat.

 

Končím druhé čtení sněmovního tisku 457, končím tedy projednávání bodu 19. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

22.
Návrh poslanců Hany Orgoníkové, Ivana Ohlídala, Jana Látky a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy
nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči
ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 255/ - druhé čtení

Tento návrh za ostatní navrhovatele uvede poslankyně Hana Orgoníková. Prosím paní poslankyni o její slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jen velmi stručně uvedu tento návrh zákona, který jsem odůvodňovala již v prvém čtení a který byl projednáván ve výboru pro školství, vzdělání, mládež a tělovýchovu.

Jaký je cíl této navrhované novely? Sleduje jediný cíl: zrušení časově omezené platnosti psychologického posudku pro pedagogické pracovníky ve speciálních zařízeních a psychologických ústavech. Z uvedené časové platnosti psychologického posudku vyplývá totiž pro pedagogické pracovníky zaměstnané v uvedených zařízeních či střediscích zákonná povinnost pravidelného opakování psychologického vyšetření nejdéle jednou za sedm let. Toto opatření je však nadbytečné ve vztahu k výkonu obdobných profesí v rámci resortu školství i mimo něj, jakož i finančně neefektivní. Poněvadž všichni, kteří se touto novelou zabývali, vědí o principech, které je potřeba prosadit, tak jsem ráda, že to proběhlo tak hladce ve výboru pro školství, vzdělání, mládež a tělovýchovu, a doufám, že i takto se to bude ubírati dále Sněmovnou. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, paní poslankyni Orgoníkové. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 255/2. Nejprve dostane slovo zpravodajka výboru paní poslankyně Ivana Levá. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámila s usnesením výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu ze 13. schůze dne 8. září 2011. Výbor po odůvodnění zástupce předkladatelů paní poslankyně Orgoníkové a zpravodajské zprávě poslankyně Levé a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců, kterým se mění zákon 109/2002. Zmocňuje zpravodajku, aby přednesla toto usnesení a aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Levé, zpravodajce k tomuto tisku. Otvírám obecnou rozpravu a nemám do ní přihlášky. Pan ministr školství Josef Dobeš, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Dobrý den, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já jenom zopakuji krátce to, co už jsem říkal v prvním čtení. Vláda k této novele zaujala neutrální stanovisko, nicméně stanovisko ministra školství je pozitivní a já tuto novelu podporuji, protože z mého pohledu odbourává dvě věci: ekonomickou náročnost pro ty ústavy a zbytečnou administrativu. Takže podporuji tento návrh. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Jsme v obecné rozpravě. Ptám se, zda se ještě někdo chce přihlásit. Není tomu tak, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět žádám o vaše přihlášky do této rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu.

Tím jsme se vyrovnali se vším, co bylo možno a nutno učinit v rámci druhého čtení. Děkuji jak paní navrhovatelce, děkuji paní zpravodajce a končím projednávání bodu 22, sněmovního tisku 255 ve druhém čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

25.
Návrh poslanců Waltera Bartoše, Anny Putnové a Milana Šťovíčka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 130/2002 Sb.,
o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací
z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 429/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Musím upozornit, že proti paragrafu 90 bylo podáno veto poslanců České strany sociálně demokratické.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 429/1.

Prosím, aby za navrhovatele vystoupil nyní pan poslanec Walter Bartoš a tento návrh uvedl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP