(15.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Jestli nevíte, pane ministře, tak samozřejmě privatizace nemusí být jen prodej majetku, ale může být i privatizace činnosti. To znamená, vy tady jasně pracujete na plánu privatizovat nemocnici, Fakultní nemocnici Na Bulovce. Toto jste potvrdili médiím, nikdy jste to nepopřel. Takže, pane ministře, nemluvte zde nepravdy, že nepřipravujete žádnou privatizaci dalších nemocnic. Pracujete dokonce na privatizaci Fakultní nemocnice Na Bulovce.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka další, pan poslanec Jiří Dolejš ze strany ČSSD. Prosím.

 

Poslanec Richard Dolejš: Richard Dolejš.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se chtěl ohradit vůči vystoupení pana ministra. Já se nedomnívám, že opozice straší, co se týká dopadu zrušení tohoto zákona. David Rath zde popsal dopady privatizace nemocnic ve středních Čechách. Té skandální privatizace, kde Petr Bendl zorganizoval prodej deseti nemocnic, které byly prodány pod cenou - 750 milionů korun. Všichni víme, jaké další dopady toto mělo.

Další věc, která zde byla řečena, je, že se nepřipravuje privatizace. Tak já nerozumím tomu, proč ODS rozjela privatizaci ve středních Čechách, a vycházelo se z programového dokumentu ODS Modrá šance pro podnikání, a proč předkladatel návrhu na zrušení zákona o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních kolega poslanec Šnajdr veřejně hovoří o tom, že jeho základním programem boje proti korupci ve zdravotnictví je privatizace, privatizace, privatizace. A je jasné to, že pokud chce tohoto cíle dosáhnout, tak hlavní překážkou je tento zákon a také hlavní překážkou by bylo to, kdyby ministerstvo zaregistrovalo středočeskou veřejnou neziskovou nemocnici. A pan ministr nám neodpověděl a nedal jasné argumenty, proč ministerstvo nezaregistrovalo na návrh zastupitelstva Středočeského kraje toto zdravotnické zařízení. K tomuto mlčí. My se ho ptáme na každé sněmovně, když projednáváme tento návrh, a nikdy nám neodpověděl.

Pane ministře, prosím, odpovězte.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď je řádná přihláška - pan poslanec Petr Bendl. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji, paní předsedkyně, já bych tedy využil i svého práva technické, protože mám pocit, že už toho bylo dost.

Byť vás nechci zdržovat tady tématem privatizace středočeského zdravotnictví, přesto musím připomenout, že jeden z prvních ministrů, který privatizoval činnosti státních nemocnic, byl ministr zdravotnictví David Rath. A je to doložitelné, stejně jako je doložitelné, jakým transparentním způsobem probíhala privatizace středočeských nemocnic, v té době že členem výběrových komisí byli zástupci Transparency International, odboráři, odborníci jmenovaní jednotlivými odbornými skupinami ve zdravotnictví, stejně jako řada dalších lidí, a vyzývali jsme tehdy i opozici k tomu, aby pokud nesouhlasí s procesem - ale mohla ho kontrolovat a to tehdy odmítla.

Je nutné také připomenout a říci, že ne vždy záleží na tom, jestli zdravotnické zařízení je akciovkou, či příspěvkovou organizací. Důkazem toho je konání středočeského zastupitelstva, které pan hejtman David Rath svolal v rámci otevřenosti sociální demokracie - debaty s veřejností - na pátek 23. na šestou hodinu, protože to každému zjednoduší ten proces účastnit se jednání zastupitelstva. A já pevně věřím a zapsal jsem si tady větu paní kolegyně Soni Markové, která říká: "Co je netransparentního na tom - na kontrole hospodaření jednotlivých nemocnic?" Já pevně věřím, že komunisté zvednou na jednání středočeského zastupitelstva ruku pro to, aby se projednávalo financování středočeské nemocnice, příspěvkové organizace, aby to nešlo pod stůl jako řada jiných témat. Doufám, že paní poslankyně pak buď potvrdí, či odvolá věty, které tady říkala o transparentní či netransparentní kontrole financování zdravotnictví.

A poslední poznámku k těm urážkám: Když jeden člověk uráží druhého, neříká nic o tom druhém, ale říká něco o sobě, o způsobu jeho výchovy, o způsobu jeho myšlení, o způsobu jeho fungování. To je výpověď o něm, nikoliv o nikom druhém. Že se tak chová jeden z našich kolegů, je smutné. Že už několikrát za to byl potrestán, je faktem. Zdá se, že to považuje za výhodu, že je potřeba to takto lidem ukázat, jak se nebojí, že ta urážka, že to je to správné, to ohřívání se tady v těch světlech a urážení toho druhého. Já řeknu jenom jedno: Já jsem si jistý, že by mi toto pan poslanec Rath na čtyři oči někde za rohem, za barákem, neřekl.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan poslanec Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, paní předsedkyně, já bych jenom - já jsem velice pečlivě poslouchal, pane kolego Bendle, ale pokud vím, tak jsem tady poslouchal pana kolegu Ratha a ten nemluvil o privatizaci, ale mluvil o zlodějně a to je rozdíl. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další poznámka - pan poslanec Richard Dolejš.

 

Poslanec Richard Dolejš: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se s Petrem Bendlem přu o privatizaci nemocnic od této doby, co s tímto záměrem přišel do krajského zastupitelstva, a naivně jsem se domníval, že dnes se Petr Bendl za celý proces privatizace a prodeje nemocnic omluví. Petr bohužel tak neučinil a navíc tady ještě mate Poslaneckou sněmovnu o tom, že privatizace byla údajně transparentní. Celá privatizace se odehrála za zády, bez vlivu krajského zastupitelstva. Petr Bendl zřídil pět akciových společností, do nich následně vložil deset malých nemocnic a ty nemocnice - o jejich prodeji, o tom majetku, nerozhodovalo zastupitelstvo, ale akciové společnosti a valná hromada těchto společností, což byla tehdejší rada kraje pod řízením Petra Bendla. Takže zastupitelstvo kraje nemělo na výběrové řízení a vůbec na formování celého procesu žádný vliv.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další řádná přihláška - pan poslanec Jiří Šulc.

 

Poslanec Jiří Šulc: Vážená paní předsedající, ctěná a znectěná Sněmovno, dámy a pánové, já jsem nechtěl vystupovat k dnešnímu bodu, protože si myslím, že věnovat tolik diskuse tomu návrhu, který vykuchal Ústavní soud, je mrhání časem takovéhoto tělesa, jakým Poslanecká sněmovna rozhodně je. Nicméně k některým zde proneseným nesmyslům a větám se musím vrátit.

Předně - je to hezké, pravda nejde umlčet, ale každý historik vám potvrdí, že zejména totalitní režimy pravdu umlčely skoro vždycky. Co nejde umlčet, je skutečnost. A skutečnost říká úplně něco jiného. Takže já to musím znova zopakovat. Privatizace znamená odstátnění. Všechny nemocnice v krajích odstátnila - neboli zprivatizovala - vláda sociálních demokratů na začátku, někde kolem roku 2002 až 2003. To je skutečnost, která je neprosto zřetelná. Že k tomu neudělali žádná pravidla, že k tomu neudělali zákon, to je taky skutečnost. Existuje můj dopis na předsedu vlády, byl to předseda Zeman, jestli vláda sociálních demokratů počítá a připravuje zákon o neziskových společnostech, respektive nemocnicích. A na to existuje odpověď - paní dr. Součková, členka sociálních demokratů - a tu odpověď mám schovanou, že jejich vláda nic takového připravovat nebude. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP