(12.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Je tady ještě návrh na odhlášení všech, takže mu vyhovím. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 373, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 187, z přihlášených 143 pro 84, proti 58. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Dávám ještě slovo panu ministrovi Jaromíru Drábkovi. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji. Já jsem se nechtěl hlásit už na začátku hlasování, protože bych tím znovu otevřel rozpravu, nicméně musím jednoznačně odmítnout ta slova, která tady padla od pana předsedy Sobotky.

Není to tak, nestrašte lidi, že by se podpora v nezaměstnanosti zkracovala na dva měsíce. Není to pravda. Pokud je někdo nezaměstnaný déle než dva měsíce, tak není vůbec žádný důvod, aby nepomohl svým spoluobčanům alespoň čtyři hodiny denně. To není žádná potupa, to je standardní způsob, být zodpovědný a kolegiální s těmi ostatními, kteří se na mě skládají. Jenom podotýkám, kdyby to ještě chtěl někdo říci, že tady nejde o pojištění. Státní příspěvek na politiku zaměstnanosti není pojištění, to je příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Tedy ani z tohoto titulu se nejedná o pojistné plnění. Je to prostě normální, že když mi někdo pomůže, já se také snažím pomoci jemu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S přednostním právem vystoupí pan poslanec Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane ministře, nikdo se na nikoho neskládá. To je to samé, jako když říkáte, že zdravotnictví je zadarmo. Prostě tak to není. Zdravotnictví není zadarmo, protože lidé, kteří pracují nebo podnikají, platí zdravotní pojištění. A lidé, kteří pracují, platí příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a očekávají, že když pracují a platí příspěvek, tak že potom také v situaci, kdy o práci přijdou, získají podporu v nezaměstnanosti. To je ten systém, který v České republice funguje, a on je do značné míry také garantován ústavou. Nikdo se na nikoho neskládá. Podpora v nezaměstnanosti není žádná dobročinnost! To není žádná charita! To je nárok, který vzniká pracujícímu člověku, pokud poctivě pracuje, odpracuje určité období, tak mu vzniká nárok na to, aby získal podporu v nezaměstnanosti. Žádné sbírky, žádná charita! Tomu se říká sociální ochrana! (Potlesk z řad poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Nyní přistoupíme k projednávání bodu číslo 42. Je jím

 

42.
Vládní návrh zákona o poskytování dávek osobám
se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 374/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů stále zůstává pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a zpravodajka výboru pro sociální politiku poslankyně Lenka Kohoutová. Obdrželi jste sněmovní tisk 374/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. V tuto chvíli mám faktickou, pan poslanec Vojtěch Filip, poté je přihlášena paní poslankyně Jitka Chalánková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Paní a pánové, já opravdu jen fakticky. Ještě jedno takové vystoupení pana ministra Drábka a já si budu myslet, že tomu systému nerozumí, nebo že opravdu otevřeně lže lidem. Já bych mohl doložit to, co tady říkal pan kolega Sobotka, protože jestliže někdo připravil antisystémovou věc, tak ať to nevydává za systém!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nebyla to faktická poznámka k projednávanému bodu, ale budiž.

Nyní vystoupí paní poslankyně Jitka Chalánková. Prosím.

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Ještě jednou dobrý den, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, rovněž u tohoto sněmovního tisku 374 vás žádám o laskavé schválení zpětvzetí pozměňovacího návrhu pod písm. B jednak mým jménem a některé byly i společně podepsané kolegou Martinem Vackem. Rovněž tento pozměňovací návrh byl načten po souhlasu pana ministra až po jednání výboru pro sociální politiku. Týká se jednotlivých diagnóz a můžeme garantovat, že pokud nebudou tyto diagnózy ošetřeny podzákonnou normou, ať už se jedná o děti s těžkým zrakovým postižením, děti postižené autismem nebo osoby po amputaci, tak se k tomuto bodu znovu vrátíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pokud se již nikdo další nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Závěrečné slovo pana navrhovatele. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, toto je třetí tisk z toho balíku sociální reformy a je motivován podobným cílem jako ty předchozí. Snížení nákladů na obsluhu dávkových systémů - zdůrazňuji: na obsluhu dávkových systémů - zvýšení komfortu klienta.

Roztříštěný systém podpory osob se zdravotním postižením se tu slučuje do ucelených podpor, jedné pravidelné a jedné jednorázové. V rámci pravidelné měsíční podpory se navrhuje podporovat mobilitu osob se zdravotním postižením, v rámci jednorázové peněžité dávky, která má název příspěvek na zvláštní pomůcky, bude možné financovat pořízení kompenzačních pomůcek, pořízení motorového vozidla, pořízení zvláštních úprav motorového vozidla, zvláštních úprav bytu, pořízení vodícího psa.

Je důležité, že celé to portfolio podpor zůstane zachováno, nicméně bude obsluhováno s mnohem nižšími administrativními náklady a také s mnohem nižší zátěží pro klienta, což u osob se zdravotním postižením je zvláště důležité.

Navrhuje se také vydělit z toho standardního systému poskytování příspěvku zvláštní režim pro pořízení stropního zvedacího systému, schodišťové plošiny. U těchto velmi nákladných pomůcek nebude poskytován příspěvek, ale pomůcky budou zapůjčovány, protože je zbytečné, aby nemohly sloužit postupně několika uživatelům.

Chci zdůraznit často diskutovanou věc: Rozsah výhod poskytovaných zdravotně postiženým podle dosavadní úpravy zůstává zachován, nicméně odstraňuje se dosavadní problém neústavnosti toho řešení, protože pokud ty výhody jsou v tuto chvíli přiznány vyhláškou, tak je to v rozporu se standardy ústavního pořádku, protože takové výhody může poskytovat pouze zákon.

Co se týká pozměňovacích návrhů, chci respektovat dohodu, kterou jsem v celém balíku sociální reformy uzavřel s Národní radou osob se zdravotním postižením. Z tohoto důvodu nemohu podpořit sjednocení příspěvku na mobilitu do jednotné výše. Protože chci držet slovo, a pokud jsem se dohodl na nějakém kompromisním řešení, tak ho chci respektovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. To bylo závěrečné slovo navrhovatele. Nyní můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Nemůžeme. Prosím, ještě pan ministr má slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Zapomněl jsem jednu důležitou větu. Chci potvrdit slova paní poslankyně Chalánkové. My budeme velmi pečlivě - už o tom komunikujeme s Národní radou osob se zdravotním postižením - řešit ve vyhlášce nárok na kompenzační pomůcky u jednotlivých diagnóz, u jednotlivých sociálních skupin, prostě individualizovat posuzování tak, aby posouzení bylo mnohem objektivnější, ale také mnohem přesnější. A samozřejmě předpokládám, že se vrátíme k diskusi o tom, které diagnózy, za jakých sociálních podmínek mají mít nárok na které kompenzační pomůcky. Takže potvrzuji, že diskuse zůstane otevřená.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP