(12.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

No co to je, proboha? To je trestání lidí, kteří pracovali a vznikne jim pojistný nárok na podporu v nezaměstnanosti? To přece nemá s dlouhodobou nezaměstnaností nic společného. Nebo si myslíte, že dva měsíce je dlouhodobá nezaměstnanost? Ve stávající ekonomické situaci, která v naší zemi je?!

Já bych to nevyčítal vládě, kdybychom tady měli pětiprocentní hospodářský růst a tříprocentní nezaměstnanost. Ano, chápu, že se vláda rozhodne zlikvidovat zbytky té dlouhodobé nezaměstnanosti a takhle prostě udělá svoji reformu a kašle na ty lidi a je jí to vcelku jedno. Ale proboha, v této zemi je více než osm procent nezaměstnaných. Je to půl milionu lidí. Nezaměstnanost spíše poroste, ne že by klesala. Ekonomika se potácí někde mezi jedním a dvěma procenty růstu, který se odhaduje v příštím roce. Vážně si myslíte, že tohle je ta chvíle, aby po dvou měsících jste začali lidi vyřazovat z evidence uchazečů o zaměstnání a po dvou měsících jim sebrali podporu? Mluvili jste někdy s lidmi, kteří žijí v regionech, kde je deseti- patnáctiprocentní nezaměstnanost, jak je úžasné sehnat tam práci? Že každý z nich, kdo se snaží tu práci sehnat, tak má s tím velký problém? A během dvou měsíců ji skutečně sežene jenom málokdo.

To znamená, spojování institutu veřejné služby s podporou v nezaměstnanosti, s krátkodobou nezaměstnaností je něco, co je podle našeho názoru za hranou základních garantovaných práv, která lidé v naší zemi mají. Tohle nejsou žádní zneužívači sociálních dávek. Protože lidé, kteří nepracují, nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Tento nárok mají pouze lidé, kteří odpracovali určité množství let či měsíců v uplynulých letech. To je ten zásadní rozdíl.

Ano, my jsme nebyli proti tomu, aby se veřejná služba spojovala s dlouhodobou nezaměstnaností. To je aktivizační prvek. To je dobrý aktivizační prvek, i když když se podíváte, kolik dlouhodobě nezaměstnaných ten prvek dneska využívá, tak je to promile. Zatím ani mezi těmi dlouhodobě nezaměstnanými tento prvek není dostatečně využíván. A vy místo toho, abyste hledali šance na to, jak ty dlouhodobě nezaměstnané více zapojit do veřejné služby, tak ji mechanicky rozšíříte vlastně na všechny. Vlastně ji mechanicky rozšíříte na všechny nezaměstnané. V řadě měst a regionů to budou stovky a tisíce lidí. Jakým způsobem tato věc bude organizována? A když nebude, co bude po těch dvou měsících? A když ten člověk přijde o podporu a vy ho vyřadíte z evidence, kam ho vlastně pošlete? Po dvou měsících!

Já bych byl velmi rád, kdybyste si to uvědomili, vy, kdo pro to se chystáte hlasovat. Ale rád bych také, aby si to uvědomili občané, kterých se to dotkne, jakmile ten zákon bude účinný. A nikdo už s nimi na úřadu práce diskutovat nebude. Prostě se to stane. Když odmítnou veřejnou službu z nějakého důvodu, prostě mimo jiné také proto, že si chtějí hledat zaměstnání a nemají čas, aby ho ztráceli v té veřejné službě, tak to bude situace, do které se dostanou.

Já myslím, že přesně tohle je příklad nepromyšlené reformy, která je nespravedlivá a která trestá pracující. Trestá pracující lidi, kteří dělali, chodili do práce, ráno vstávali, pak jim to místo zrušili, a po dvou měsících vy z nich málem uděláte příživníky!

Tohle je skutečně ostudný návrh a sociální demokracie v žádném případě ten návrh nepodpoří, pokud nebude přijat pozměňující návrh poslance Sklenáka, který tuto věc řeší a uvádí do nějakých standardních civilizovaných poměrů, které už by potom mohly projít i v rámci zkoumání Ústavním soudem. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Byla oznámena procedura. Prosím paní zpravodajku, aby byla tak laskavá a provedla nás jednotlivými pozměňovacími návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, nejprve bychom hlasovali o návrhu na zamítnutí zákona, který podala paní poslankyně Dana Váhalová a paní poslankyně Marta Semelová. Stanovisko: nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dříve než dám hlasovat o tomto návrhu, registruji žádost na odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. (Do sálu přicházejí další poslanci.) Prosím, aby se všichni znovu přihlásili svými kartami, protože tu byla žádost o odhlášení. Děkuji.

 

Já tedy zahájím hlasování. Hlasujeme o návrhu na zamítnutí. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 179. Z přihlášených 143 pro 59, proti 84. Tento návrh byl zamítnut.

 

Můžeme tedy pokračovat v hlasování o dalších pozměňovacích návrzích.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Za druhé bychom hlasovali o návrhu na zpětvzetí bodu C, který nám přednesla paní poslankyně Jitka Chalánková a který podala spolu s panem poslancem Martinem Vackem. Stanovisko je pozitivní, souhlasím. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 180. Z přihlášených 144 pro 87, proti 51. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Za třetí bychom hlasovali o bodu A písmeno 1 až 44. Jedná se o pozměňovací návrh výboru pro sociální politiku. Stanovisko souhlasné. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 181. Z přihlášených 143 pro 85, proti 30. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Za čtvrté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu uvedeném pod bodem B1, který podala paní poslankyně Dana Váhalová. Stanovisko nesouhlasné. (Ministr: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 182. Z přihlášených 144 pro 58, proti 86. Návrh byl zamítnut.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Za páté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu, který je uveden v bodě B2, který podala taktéž paní poslankyně Dana Váhalová.

Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné. (Ministr: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 183. Z přihlášených 144 pro 60, proti 83. Tento návrh byl zamítnut.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Za šesté bychom pokračovali v hlasování, které vyplývá z usnesení výboru pro sociální politiku, a to bodem A45. Jde o pozměňovací návrh tohoto výboru. Stanovisko zpravodaje je souhlas. (Ministr: Kladné.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 184. Z přihlášených 144 pro 85, proti 30. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Za sedmé bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Romana Sklenáka uvedeném v bodu D1.

Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné. (Ministr: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 185. Z přihlášených 143 pro 59, proti 83. Tento návrh byl zamítnut.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Dále bychom hlasovali opět o pozměňovacím návrhu pana poslance Romana Sklenáka, nyní uvedeném pod bodem D2.

Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné. (Ministr: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 186. Z přihlášených 143 pro 58, proti 82. Tento návrh byl zamítnut.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážená paní předsedající, nyní jsme vyčerpali všechny body, o kterých jsme měli hlasovat. Na konci už je pouze hlasování o zákonu jako celku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP