(11.40 hodin)
(pokračuje Drábek)

Dále bych chtěl upozornit na to, že velmi výrazně v návrhu posilujeme úlohu veřejné služby. A tady skutečně by mělo jednoznačně dojít k tomu, že tlak na ty, kteří se snad dnes v tom systému sociální ochrany vezou, ten tlak na to, že se budou muset také přičinit, aby mohli dostávat nějakou pomoc od státu, ten já považuji za velmi důležitý prvek. Protože je na každém individuálně, aby si zvolil, zda chce pomoc od státu, ale potom se musí zapojit do veřejné služby, nebo zda je schopen se o sebe postarat sám, a potom samozřejmě nemusí plnit žádné podmínky, které stát pro výplatu všech sociálních podpor nařizuje.

Co se týká změny posuzování stupně závislosti, tady o tom také padla zmínka, považuji přechod na metodiku Světové zdravotnické organizace za velmi významný krok kupředu. To, že se bude posuzovat v deseti ucelených oblastech místo dosavadního velmi složitého roztříštěného posuzování, považuji za velmi významný krok kupředu, za prvé pro vyšší objektivnost posuzování a za druhé také pro sjednocení posuzování toho, co se dnes dělá ve třech různých agendách, a tedy opět významnou úsporu administrativních a procesních nákladů.

Upozorňuji také, že dochází ke sjednocení pomoci rodinám pečujícím o dítě se zdravotním postižením. Také to, že individualizujeme volbu rodičovského příspěvku, tzn. od 1. ledna každý rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, si bude moci sám volit výši rodičovského příspěvku tak, aby to odpovídalo jeho individuální volbě, samozřejmě při splnění určitých podmínek a kritérií. A také to, co tu padlo, zavedením karty sociálních systémů provedeme přechod celé agendy na elektronické zpracování, zachováme portfolio přístupu prostředkům od státu směrem od klientů, dokonce jej rozšíříme i o možnosti přímého placení za nákup výrobků a služeb, ale na druhou stranu to bude znamenat mnohem efektivnější práci s celým systémem nepojistných sociálních dávek.

Na závěr bych chtěl říci, že jsme velmi pečlivě vyjednávali celou tuto předlohu nejenom s poslanci Poslanecké sněmovny a zejména výboru pro sociální politiku, ale také s Národní radou osob se zdravotním postižením, se Svazem měst a obcí. U těchto dvou organizací musím konstatovat, že jsme nakonec došli k dohodě, byť to v obou případech byla dohoda kompromisní, nicméně si myslím, že to byl skutečně kompromis, který zajišťuje, že je celá předloha jednoznačným krokem kupředu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. To bylo tedy závěrečné slovo navrhovatele a nyní můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování a poté nám přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a vyjádřila svůj postoj k nim. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vám navrhla postup hlasování.

Za prvé bychom hlasovali návrh na zamítnutí paní poslankyně Semelové.

Za druhé bychom hlasovali legislativně technickou úpravu v § 30 odst. 4 písm. b) zákona o státní sociální podpoře, kterou jsem načetla v úvodu.

Za třetí bychom hlasovací pozměňovací návrh uvedený pod bodem B2 pana poslance Romana Sklenáka, kdy bychom samostatně hlasovali o bodu B2. Pokud tento bude přijat, je bod A48 a A52 nehlasovatelný. Jde o úpravu související s minimálním zůstatkem příjmů v pobytových zařízeních a v sociálních službách.

Pak bychom hlasovali návrh uvedený pod písmenem A, což je pozměňovací návrh z usnesení výboru pro sociální politiku. Tam bychom rozdělili hlasování. To znamená, že bychom hlasovali vyjma bodů A39, 40, 45, 46, 55 a 56, přímou úhradu v oblasti sociálních služeb, a vyjma nehlasovatelných bodů, pokud bude přijat pozměňovací návrh pana poslance Sklenáka A48 a A52.

Dále bychom hlasovali společně body A39, 40, 45, 46, 55 a 56, tzn. přímá úhrada v oblasti sociálních služeb.

Za šesté bychom hlasovali pozměňovací návrh pana poslance Romana Sklenáka uvedený pod písmenem B1.

Dále bychom hlasovali pozměňovací návrh paní poslankyně Milady Emmerové uvedený pod bodem C1 a C4.

Dále bychom samostatně hlasovali o C2, C5 a C6 a společně bychom hlasovali o C3 a C7; v případě, pokud se přijme bod A20 a 57, tak jsou tyto dva body nehlasovatelné.

Pak bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Dagmar Navrátilové uvedeném v písmenu D.

A nakonec bychom hlasovali o návrhu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám. Slyšeli jsme návrh procedury, jak jej přednesla paní zpravodajka. Pokud nemá nikdo námitku vůči... Prosím, pan poslanec Šenfeld. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, já bych vás chtěl požádat o samostatné hlasování o odst. 2 v bodě 40. Týká se to pozměňovacích návrhů pod písmenem A výboru pro sociální politiku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Já vás ještě poprosím, jestli byste se zkusil domluvit s paní zpravodajkou, pokud si tento návrh osvojí. Uvidíme. (Krátká domluva.) Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Já nemám námitek. Můžeme samozřejmě rozdělit. A v tuto chvíli navrhuji, abychom toto hlasovali jako bod 5, pane poslanče.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Jestli pan poslanec Šenfeld souhlasí? (Souhlasí.) Je tomu tak. Dobře. Je tady procedura, na které jsme se shodli. Já o ní samozřejmě nechám ještě hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 166, z přihlášených 149 pro 142, proti 3. Tento návrh procedury byl přijat.

 

Prosím paní zpravodajku, aby nám četla jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Takže nejprve bychom hlasovali o návrhu na zamítnutí paní poslankyně Semelové. Stanovisko negativní. (Ministr: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Zahajuji hlasování o návrhu na zamítnutí. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 167, z přihlášených 149 pro 60, proti 85. Tento návrh byl zamítnut. Můžeme tedy pokračovat v hlasování o dalších pozměňovacích návrzích. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Dále bychom hlasovali o legislativně technické úpravě v § 30 odst. 4, písm. b), kterou už jsem v úvodu načetla. Stanovisko je pozitivní. (Ministr: Pozitivní.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 168, z přihlášených 147 pro 86, proti 22. Tento návrh byl přijat. Můžeme prosím pokračovat v dalších návrzích.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Dále bychom hlasovali o bodu B2 pana poslance Romana Sklenáka.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím o stanoviska. (Zpravodajka i ministr: Pozitivní.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 169, z přihlášených 147 pro 143, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP