(19.00 hodin)

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl jenom tímto požádat pana poslance Bartoše jako zpravodaje Sněmovny k tomuto tisku, aby když bude přednášet proceduru, v pozměňovacích návrzích v části A vyčlenil zvlášť hlasování o části třetí, to je změna zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Chtěl bych vám tímto dát šanci, abyste nezaťali do hospodaření, nebo do rozpočtu České televize sekeru ve výši 600 milionů korun, která hrozí, pokud bude tento návrh schválen. Jedná se totiž o 10 % z poplatků, které Česká televize vybírá. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji také. Nyní má slovo pan poslanec Skopal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl rovněž říci k pozměňovacímu návrhu kolegy Waltra Bartoše, že samozřejmě vzal v úvahu to zásadní, ale je potřeba upozornit na jednu rovněž zásadní věc, že v rámci probíhající digitalizace je potřeba, aby bylo nejméně šestiměsíční základní souběžné vysílání. Tam mám trošičku strach, aby nedošlo k problémům a možným arbitrážím. Proto jsem tuto záležitost projednával jak s panem ministrem, tak s panem předsedou volebního výboru Menclem. S tím, že máme připraven návrh, který po diskusi se senátorem Töpferem by Senát projednal a napravil tuto záležitost, pokud bude potřeba. Proto si myslím, že není nutné zdržovat tento zákon, pustit ho dál do Senátu a tam dořešit problémy, které by mohly případně vzniknout.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím, hlásí se někdo další do rozpravy? Ano, pan poslanec Mencl. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, volební výbor se touto novelou zabýval velmi důkladně a důsledně a výsledek toho, co jsme si vám dovolili předložit, je spolupráce tří legislativ. Legislativy ministerstva - konstatuji, myslím, že zde padlo velmi kvalitní, a já bych to chtěl potvrdit. Dále jsme pracovali na tomto návrhu s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, která neshledala žádnou vadu, naopak přispěla ještě některými pozměňovacími návrhy, a dále legislativa Poslanecké sněmovny. Já samozřejmě teď pro klid duše všech, kteří by měli pochybnosti, říkám, že to takto je, a zároveň konstatuji, abych umožnil některým kolegům, kteří ty pochybnosti mohou mít, aby pro to mohli hlasovat, že skutečně je možná úprava v Senátu a předkladatelé ze Senátu říkají, že takovouto úpravu udělají. Já konstatuji, že podle mého přesvědčení prostě není nutná, ale nechci teď zde o to vést válku, protože si myslím, že je velmi podstatné, abychom skutečně v tom termínu, který tady před námi je, a to je 11. 11. 2011, udělali ten krok, který podle mého názoru je správný a nutný. Protože jinak nebude zajištěno ani zdrojové financování fondu kinematografie, fondu kultury a nebude zajištěna vůbec žádná reklama na České televizi. Prosím, ctím tuto dohodu, i když konstatuji, že tři legislativní orgány se na tom podílely a neshledaly žádnou vadu. Nicméně nechci o tom vést zde spor. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nevidím nikoho, rozpravu tedy končím. Ptám se pana navrhovatele a pana zpravodaje, jestli si přejí vystoupit se závěrečným slovem. Slovo má pan senátor Tomáš Töpfer.

 

Senátor Tomáš Töpfer: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánové, já si užívám toho, že jsem tady poprvé u vás ve Sněmovně jako předkladatel. Moc mě to těší. Asi se nedalo čekat nic jiného, než že tady budu obhajovat českou popelku, to je česká kultura. Protože smyslem - základním smyslem tohoto zákona, ponechat v omezeném rozsahu reklamu na České televizi, bylo saturovat a naplnit dva státní fondy, Státní fond pro podporu a rozvoj kinematografie a Státní fond kultury.

Státní fond kultury, kde jsem byl dva roky členem rady - abyste tomu rozuměli, já jsem sledoval dnes celý den vaše jednání, spory o miliardách, desetimiliardách důchodového systému. Státní fond kultury pro regionální českou kulturu rozděluje desetitisíce a ty dokážou v regionech úžasné věci. Takže jsem vás chtěl poprosit, abyste propustili tímto třetím čtením tento zákon, protože to oživí regionální kulturu, festivaly vážné hudby, oživí to zámky, hrady, a to skutečně v rozsahu statisíců, které státní fond rozděloval a udělal s tím obrovský kus práce. Nefunguje, protože nemá dovolenou radu, a nefunguje především proto, že nemá v současné době žádné zdroje.

Takže chtěl jsem vás poprosit, abyste tento zákon propustili třetím čtením a umožnili tak, především vy, co jste z regionů, život v regionech. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane senátore. Ptám se pana zpravodaje, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem. Nepřeje.

Přistoupíme nyní k hlasování o pozměňovacích návrzích. Budu prosit pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování, poté jej Sněmovna schválí, nebo neschválí hlasováním. Poté budete přednášet jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim budete, prosím, oba vyjadřovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pardon, já tady mám informaci o tom, že v předchozí části projednávání vystoupila paní poslankyně Levá - ne Marková, paní poslankyně Levá, a já se tedy paní poslankyně ptám, zda její vystoupení bylo míněno jako procedurální návrh na vrácení do druhého čtení. (Reakce z místa.) Opakování druhého čtení. O tom je třeba hlasovat.

Takže pane zpravodaji, nejdříve se Sněmovna vyjádří hlasováním k návrhu paní poslankyně Levé. Prosím, aby se všichni přihlásili hlasovacími kartami, pokud již tak neučinili, a v tuto chvíli zahajuji o návrhu paní poslankyně Levé hlasování. (Připomínka z okolí.) Prohlašuji to za zmatečné a ještě prosím stanoviska zpravodaje a navrhovatele.

 

Poslanec Walter Bartoš: Stanovisko zpravodaje je samozřejmě negativní. (Senátor Töpfer: Stejné stanovisko.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, obě stanoviska k tomuto návrhu jsou negativní. Nyní zahajuji hlasování o návrhu paní poslankyně.

Kdo je pro, prosím, stiskněte tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování číslo 51 z přihlášených 148 poslanců pro 37, proti 91. Tento návrh nebyl přijat.

 

Můžeme se tedy vrátit k tomu, co jsme již začali. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Walter Bartoš: Já bych navrhoval proceduru v tomto pořadí: Nejprve bychom se vypořádali s komplexním pozměňovacím návrhem pod písmenem A, a protože pan kolega Koníček vznesl návrh, že bychom z tohoto návrhu vyčlenili část třetí, tak si myslím, že je to možné akceptovat, takže bychom vlastně s tím komplexním pozměňovacím návrhem k usnesení volebního výboru se vypořádali pomocí dvou hlasování. Nejprve bychom hlasovali o té části třetí, poté bychom hlasovali o zbytku usnesení volebního výboru, to by bylo druhé hlasování. Třetí hlasování by se týkalo pozměňovacích návrhů, které jsem přednesl já pod písmenem B, a pokud nikdo nemá proti tomu nic, navrhl bych, abychom je hlasovali en bloc, byť upravují různé oblasti, ale takto bychom to mohli zvládnout. A samozřejmě to poslední, čtvrté hlasování by se týkalo hlasování o zákonu jako o celku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP