(16.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Pan ministr financí hovoří o neufinancovatelnosti sociálního státu. No je potřeba říct, že země s nejvyspělejším sociálním systémem nejen v Evropě, ale na světě jsou skandinávské země. Ty země shodou okolností mají také nejvyšší složenou daňovou kvótu. Byly tam nějaké velké krizové problémy v průběhu hospodářské krize? Já jsem je nezaznamenal. Ty země, ne že by se jim krize vyhnula, ne že by to byly obrovské ekonomiky, ale jsou to země, které dokázaly reagovat i díky svému sociálnímu systému, který stabilizoval tu společnost. Víte, jedna věc, která tady nezazněla, já ji uvedu - velice trpělivě jsem nezasahoval do diskuze ani nějakými technickými připomínkami, protože si myslím, že je dobré, aby dostávali příležitost lidé třeba i z těch zadních lavic, kteří často přicházeli s velmi zajímavými projevy. Já si dvacet let dobrovolně ukládám na důchod. Je to tak možné proto, že mám - a to nechci říct v duchu hesla "Kdo z vás to má?" - že mám nadprůměrný příjem. Tím chci také říci, že si to nebude moct dovolit každý. Ale já si také ukládám a můžete říct, že jsem v konfliktu zájmů, i pokud jde o důchodové připojištění - peníze na důchodové připojištění se státní podporou. Samozřejmě že je to málo peněz, které si mohu ukládat, protože prostě ta podpora státu není nijak vysoká, ale myslím, že je to lepší než nic, a stejné si myslí čtyři a půl milionu našich spoluobčanů. Asi i mnozí z vás.

Co tady nebylo řečeno a co je potřeba, abychom se všichni nad tím zamysleli - tehdy, před těmi 16 nebo 17 lety, když to začínalo, začínalo 57 fondů. Dneska je jich 13. Vůbec tady nezaznělo, možná jenom v jednom vystoupení a ještě nepřesně, že 10 z těch fondů zkrachovalo. Deset zkrachovalo. Taková je finanční síla finančního sektoru, že tuhle informaci ani nedostane k občanům. Zamezí, aby se tato informace dostala k občanům. Ti lidé, kteří ukládali v těchto nešťastných fondech, dostali něco mezi 20až- 80 % svých úložek. Takže je potřeba říci, že my tady máme vlastní zkušenosti, jak to fungovalo. My nemusíme jít na Lehman Brothers. To zhodnocení, o tom tady bylo v jednom diskuzním příspěvku velice precizně hovořeno, 0,7 % za těch 16 let, to skutečně není žádné gigantické zhodnocení peněz, to je snad lepší ty peníze mít ve štrozoku. Promiňte mi to přirovnání, ale tak mi to připadá.

Co nás čeká, pokud schválíme tuto důchodovou reformu v těch příštích měsících. Myslím, že nemusíme chodit daleko do zahraničí, ale podívejme se na Slovensko za vlády Mikuláše Dzurindy, kdy se rozpoutal ohromný hon na klienty ze strany penzijních fondů, objevily se billboardy, jejichž leitmotivem - inzerce, jejímž leitmotivem bylo: opálení důchodci trávící svou spokojenou dovolenou a své spokojené stáří v Karibiku. No, samozřejmě tento sen můžeme snít, ale jen málokomu z nás se tento sen naplní.Tak jak jsem se bavil o té věci tehdy s bývalým slovenským premiérem, už nástupcem tedy pana Dzurindy, tak půlku schodku státního rozpočtu poté, co byla zavedena penzijní reforma, generovaly právě penzijní fondy a dopad té penzijní reformy. Jen tak mimochodem. Ale oni na to šli alespoň trošku, řekl bych, kurážně, že to, co řekli, tak to také slíbili. A tady se dostávám k aspektu toho, co říkaly jednotlivé politické strany před volbami.

Musím říct, že v této zemi máme tak pluralitní média, která nejsou schopna připomenout politickým stranám ani sliby, s kterými přicházely do voleb. A nejsou to sliby o tom, jestli se do školy bude chodit v modré, nebo červené uniformě, tedy nevýznamné věci, ale jsou to takovéto záležitosti typu důchodové reformy. Žádná z politických stran nehovořila o tom, že by financovala ty potřebné peníze, které je potřeba získat v případě uplatnění opt-in, abych to řekl správně, ne opt-outu, ale opt-inu, žádná neříkala, že se získají navýšením DPH. Žádná strana by neměla určitě před volbami odvahu říct, že si důchodci zaplatí ještě znovu své důchody alespoň částečně. Žádná ze stran neřekla, že tedy si zaplatí těm, kteří do toho půjdou, do toho systému opt-inu, že se budou podílet na tom placení formou nepřímé daně také invalidé nebo rodiče malých dětí. Žádná ze stran neřekla, že svěří vlastně to hospodaření s penzijními fondy, které takto vzniknou, soukromým penzijním fondům. Ruku na srdce, v tomhle se chováte naprosto nemorálně! Celá vládní koalice! A je potřeba to říct úplně otevřeně.

Dámy a pánové, ještě pár slov k Bezděkově komisi. Víte, on vlastně nejupřímnější před volbami v minulém roce byl dnešní premiér Nečas, který řekl, že dá plně na doporučení Bezděkovy komise. No tak samozřejmě že jsme nevěděli, jak to dopadne s tou Bezděkovou komisí, ale tu fantazii jsme mohli mít. Vždyť to byli vesměs lidé, kteří jsou těsně spjati s finančními skupinami a s penzijními fondy. To nemá ve světě obdoby, aby byla jmenována expertní komise, která doporučí to, co je v zájmu finančních skupin. U nás se to stalo a ta expertní komise zcela nestoudně doporučila, že je potřeba peníze, které budou v systému chybět, v tom systému veřejných financí, vzít navýšením DPH. To je nestoudné!

Pokud jde o některé věci, které dnes v souvislosti s těmi důchody řešíme, víte, já bych vás chtěl vyzvat, vládní politiky, abyste, když už chcete toto, tento systém nesystém, o kterém já si myslím, že je mičurinský a že musí být změněn v průběhu příštího volebního období, tak aby byl znormálněn, ale vy jste o tom poctivě přesvědčeni, možná že je to tak správné. Prosím jen, abyste neuráželi lidi. Slova o prasatech v žitě, o tom, že mejdan skončil - no tak já nevím, jestli běžný občan s platem 12, 15 tisíc hrubého, nebo dokonce 10 tisíc hrubého nebo důchodce s 10 tisíci, s 9 tisíci, jestli prožil v uplynulých letech nějaký mejdan. Já jsem to nepozorovat. Mejdan prožili ti, kteří často zavinili nebo spoluzavinili tu finanční krizi ve světě. No tak ti prožívají s těmi svými zlatými padáky a tak dále neustále mejdany. Ale tam bychom měli přemýšlet, jak třeba těm lidem se dostat na kobylku, ne v tom dostat je do gulagu, aby někdo zase tohle neřekl, ale v tom, jak je zdanit. Vždyť dneska i maďarská pravicová vláda zdaňuje velmi silně a velmi progresivně odměny ze zlatých padáků. Myslím 90 nebo 95 %. No tak proč bychom nemohli jít touto cestou? Hledejme ty peníze i na úkor tedy těch, kdo ty peníze opravdu mají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP