(12.30 hodin)
(pokračuje Rykala)

Nezapojí se asi do tohoto důchodového systému ani lidé vydělávající přes 40 tisíc korun, protože opravdu vědí, jakým způsobem si mohou spořit a zajistit se a určitě si najdou výhodnější produkt na českém trhu. Takže jediný, kdo se může zachytit do sítě, jsou mladí lidé, kteří si nepamatují kuponovou privatizaci, kteří si nepamatují, co se dělo s kampeličkami v České republice... (Hlasy z pléna.) Já si to pamatuji, já ano, protože jsem si i ty informace dohledal a mám zkušenosti předané z rodiny.

Ti lidé, kteří budou běhat v těch ulicích a kteří budou nabízet zapojení se do druhého pilíře, tak budou připomínat svými metodami Horsta Fuchse z teleshoppingu, který jim bude říkat, jak je to úžasné, jak je to skvělé, že tady nic lepšího v České republice není. Takovým Horstem Fuchsem je i pan ministr Kalousek! Pan ministr Kalousek má metody Horsta Fuchse - ale berte to, prosím, jako poklonu pro pana ministra, protože on opravdu dokáže prodat vše.

Já si myslím, že ani ti mladí lidé nenaletí na tento druhý pilíř, a doufám v to, a to z jednoho prostého důvodu. Ti mladí lidé přece jenom jednu negativní zkušenost v České republice už udělali. Ti kluci, ty holky, kteří mají dneska 20 let a byli minulý rok u voleb, tak udělali už negativní zkušenost. Nechali se nachytat marketingem, nechali se postrašit. Děkuji Věcem veřejným a TOP 09 za to, že mladým lidem pomohli si vytvořit negativní zkušenost, pomohli je nachytat se na marketing, na strašení, a snad po tom, co vidí, co předvádí tato vláda, se už nenechají nachytat v budoucnosti a mají zkušenost na celý život.

Víte, tady je totiž jeden důležitý moment v České republice a mrzí mě to - a musíme, paní kolegyně Wenigerová, my s tím můžeme něco dělat. Chybí tady finanční gramotnost občanů v České republice, bohužel. A jsme za to zodpovědní my, jsou za to zodpovědné školy. Naším úkolem a úkolem této vlády by mělo být naučit děti už ve školkách, ve školách zacházet s penězi. Naučit se, jak zajistit sám sebe, jak vyjít s penězi a jak v budoucnu zajistit své rodiny. Opravdu, i na důchod se dá zajistit jinými způsoby než tady tímto druhým pilířem.

Další věc je, že se u nás rodí opravdu méně dětí než se rodilo v 70. letech, a populace stárne. Populace stárne, to je jasný fakt. Proto je potřeba důchodovou reformu řešit, proto je potřeba řešit systém. Já jsem to tady, pane ministře, říkal, když jste ještě nebyl přítomen. Že bychom si měli spolu sednout a situaci se snažit vyřešit. Ale jakým způsobem podporuje tato vláda rodiny s dětmi? To by mě také zajímalo.

A poslední věc. Jestli jsem dobře zaznamenal, tak na důchody chybí asi 30, 35 mld. korun ročně. Na druhou stranu se v České republice ukradne asi 100 mld. korun ročně. Podle odhadů se ukradne, a to jsou střídmé odhady, 100 mld. korun ročně v České republice. Vy jste vláda, která říkala, že bude bojovat s korupcí. Zatím to vypadá, po tom roce, že jste vláda korupce. Naposledy jste to předvedli tím, kdy se tady navzájem poslanci uplácejí, poslanci si dávají úplatky za to, že budou loajální ke svému nějakému lídrovi. A poslední úplatek v přímém přenosu byl vládní post pro paní ministryni Peake, kde nejenom že se uplatily Věci veřejné za to, že zůstanou ve vládě, ale mrzí mě, že byla uplacena i přímo paní Peake, a to tak, že dostala celkem pěkné místo.

Já možná chápu, proč dneska Věci veřejné zvednou ruku pro druhý pilíř důchodového systému. Rozjede se to 1. ledna 2013, kdy lidé budou moci být v tom druhém pilíři, a volební období této Poslanecké sněmovny končí v červnu, v květnu 2014. Věci veřejné se pravděpodobně nedostanou do Poslanecké sněmovny, a já si to přeji, a tak budou mít poslanci Věcí veřejných možnost stát se finančními poradci a můžou běhat v těch ulicích a mohou nabízet druhý pilíř občanům. Určitě je přesvědčíte, tak jak se vám podařilo přesvědčit více než 10 % lidí, aby vám dalo hlas ve volbách.

Velmi zajímavé bude sledovat - a já slibuji, pokud budu živ a zdráv, že budu sledovat, od koho dostanou strany vládní koalice sponzorské dary na příští volby. Zdali budou mezi sponzory těchto stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nějaké finanční instituce, banky, nějaké fondy. Pokud budou sponzorovat banky a fondy strany vládní koalice, tak proč asi projde důchodová reforma?

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka pan předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, nedá mi to, abych nereagoval na vystoupení svého předřečníka. Tak jenom několik perel, které jsem si poznamenal z jeho vystoupení.

Úkolem vlády je naučit lidi finanční gramotnosti. To tedy určitě není úkolem vlády.

Ukradeno ročně je zhruba při střídmém odhadu 100 miliard korun. Pokud o tom víte, dávejte trestní oznámení a nešermujte tady jenom takovými čísly.

Urážka paní kolegyně Peake tím, že někdo přijme politickou funkci, že je to úplatek. Já bych řekl, že vás ani mladická nerozvážnost nemůže omluvit v této chvíli a měl byste se této dámě omluvit osobně, čestně a neurážet své politické konkurenty.

Jestli budete kontrolovat sponzory ODS, Věcí veřejných a TOP 09, já s tím nemám žádný problém. Stejně tak kontrolujte sponzory ČSSD, případně příjmy vašeho moravskoslezského hejtmana Palase.

A protože jsem se stačil podívat, že jste ročník 1986, pane kolego prostřednictvím paní předsedkyně, tak vám chci připomenout, že loupež 20. století začala 25. února 1948. Byl to Vítězný únor a komunisté ukradli, co se dalo.

Děkuji. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Další faktická poznámka pan poslanec Viktor Paggio. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Viktor Paggio: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. Mně to také nedá a zareaguji na svého mladého kolegu, který před chvilkou vystoupil a urazil moji kolegyni Peake. To, že přijala politickou funkci, která je koneckonců předpokládaná naší koaliční smlouvou, není samozřejmě žádný úplatek. A já se připojuji k výzvě, aby se můj mladý kolega naší kolegyni omluvil, a to pokud možno osobně.

Teď k jeho nekonečné demagogii, kterou zde předvedl. Já se nedivím ČSSD, že se jí nelíbí naše odpovědná politika. Včera zde předseda Sobotka vyjádřil své zděšení nad tím, že my tady zavádíme kroky, které přesáhnou jedno volební období, a že zde děláme věci, které bolí. Taková prostě odpovědná politika je. ČSSD vyhrává volby tím, že slibuje, že zruší poplatek 30 korun v nemocnici, nebo tím, že slibuje lidem, že jim přidá 30 tisíc korun na nové auto. No tak samozřejmě že představitelé této politické strany nechápou a nemohou pochopit, co my to tady děláme. Samozřejmě, ČSSD zvítězí v příštích volbách. Zvítězí v nich možná tak, že slíbí lidem 50 nebo 70 tisíc korun na nové auto. Tato věc a tento slib nepřesáhne jedno volební období, protože ani nebude zrealizován. A já bych tedy v duchu rady, kterou mi zde dal mladý kolega, abych se stal finančním poradcem, tak bych doporučil členům ČSSD, aby začali prodávat automobily. (Potlesk zprava.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP