(18.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, paní poslankyně, a protože paní navrhovatelka paní poslankyně Bohdalová bere zpět svoji přihlášku a protože nemám nikoho dalšího, kdo se do obecné rozpravy hlásí - a již mám. Pan poslanec Walter Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych chtěl podpořit tuto novelu zákona o pedagogických pracovnících, a to z jednoho prostého důvodu: ten směr zvýšení prostupnosti u pedagogických pracovníků je podle mého názoru správně. Já bych se s vámi podělil o jednu zkušenost, kterou mám. Bydlím v obci Strážnice a u Strážnice je taková malá obec, která se nazývá Petrov. V Petrově je škola, která má první až pátý stupeň, čili je to ta primární škola, a tam byla ředitelka, která odešla do důchodu, a dělala jí zástupkyni jedna paní učitelka, která měla vzdělání - tehdy to bylo pět až dvanáct, to bylo to od roku myslím osmdesát, osmdesát jedna se připravovaly tady tyto pedagogické směry na pět až dvanáct, to znamená, že nebyla kvalifikována pro první stupeň. Tato paní zástupkyně tu školu výborně znala, deset let na té škole učila, byla výborná, chtěli ji rodiče, chtěl ji zřizovatel, ale bohužel zákon o pedagogických pracovnících jí neumožnil, aby mohla být ředitelkou této školy. A já jsem přesvědčen o tom, že je potřeba tady tyto bariéry zbourat, je potřeba ten zákon nastavit jinak.

Co se týká dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, já bych tak striktní nebyl. Já jsem přesvědčen o tom, že člověk, který deset dvanáct let učí někde, má daleko větší praxi a má daleko větší znalosti než čerstvý absolvent pedagogické fakulty. O tom jsem stoprocentně přesvědčen.

To znamená, že bychom měli tento zákon pustit do dalšího čtení, neboť prostupnost je přesně to, co tady tento náš model potřebuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji a to byl pravděpodobně poslední přihlášený do obecné rozpravy, protože se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu uzavírám. Ptám se paní navrhovatelky a zpravodajky, zda si přejí vystoupit se závěrečnými slovy. Paní zpravodajka, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Wenigerová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, v závěrečném slovu bych chtěla jenom vyzvednout, že v diskuzi vystoupilo pět kolegů, že nikdo nenavrhl vrácení tohoto materiálu k dopracování či zamítnutí. Já tedy opakuji - doporučuji pustit tento materiál, tuto novelu zákona o pedagogických pracovnících do druhého čtení a přikázání školskému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, paní zpravodajko. Přivolám naše kolegy z předsálí a budeme hlasovat. Jednak organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru ústavněprávnímu, paní zpravodajka navrhuje ještě k projednání výbor školský. Já se ptám, zda někdo z vás navrhuje některý další výbor. Nikoho nevidím, můžeme tedy přistoupit k hlasování o přikázání návrhu k projednání.

 

Jako první budeme hlasovat přikázání návrhu k projednání výboru ústavněprávnímu.

Zahajuji hlasování a prosím, abyste stiskli tlačítko ano v případě, že tento návrh podporujete. Kdo je proti?

Hlasování číslo 110, z přihlášených 160 poslanců pro 44, proti 70. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat druhý návrh - tím je návrh o přikázání předloženého návrhu k projednání výboru školskému.

O tomto zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, stiskněte prosím tlačítko ano. Kdo je proti, stiskněte prosím tlačítko ne.

Hlasování číslo 111, z přihlášených 164 poslanců pro 142, proti žádný, tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru školskému. Děkuji paní zpravodajce, paní navrhovatelce a končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

49.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/1997 Sb., o platu
a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění
zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost
v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 341/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. A já vás prosím, kolegyně a kolegové, abyste panu ministrovi umožnili důstojnou atmosféru, tedy abyste se ztišili a vyslechli pana ministra, kterému dávám slovo. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Dovolte, abych vás stručně seznámil s obsahem návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona čísla 143/1992, o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, samozřejmě ve znění pozdějších předpisů.

Při projednávání vládního návrhu zákona, ve kterém se na základě programového prohlášení vlády navrhovalo u představitelů moci zákonodárné a výkonné a u představitelů některých státních orgánů a u státních zástupců snížit platovou základnu o 5 % oproti faktické platové základně pro rok 2010 na celé volební období, to znamená do konce roku 2014, byl Poslaneckou sněmovnou přijat pozměňovací návrh, kterým byla ponechána uvedená mimořádná úprava výše platové základny pro státní zástupce pouze na rok 2011. Současně se předpokládalo, že se vláda na základě svého usnesení ze dne 6. října 2010 k problematice platů státních zástupců vrátí a posoudí ji v kontextu s úpravou platů soudců.

U soudců, u kterých je třeba přihlédnout k jejich zvýšené ústavní ochraně, vláda navrhla a Parlament schválil z hlediska proporcionality mnohem mírnější úsporné opatření, které spočívalo ve snížení platové základny o 5 % proti platové základně pro roky 2007 až 2009, a to pouze na rok 2011. Poté, v letech 2012 až 2014, se výše platové základny pro soudce vrátí na úroveň dosaženou v letech 2007 až 2009. Takovým řešením se ovšem úrovně platů soudců a platů státních zástupců od sebe vzdalují, což není z hlediska vazeb výkonu těchto funkcí žádoucí.

Předložený návrh zákona má tedy zamezit dalšímu vzdalování se úrovně platových základen stanovených pro určení platů státních zástupců a platů soudců tím, že se na základě konsenzu se zástupci Unie státních zástupců navrhuje obnovit a udržet historicky tradiční 10% rozdíl mezi platovou základnou stanovenou pro soudce a platovou základnou stanovenou pro státní zástupce. Tento rozdíl přiměřeně vyjadřuje rozdíl v ústavním postavení a v odpovědnosti v rámci soudního řízení při výkonu těchto dvou veřejných funkcí.

Předpokládám, že takový návrh, který vzešel z diskuze i na plénu Poslanecké sněmovny, je naprosto nekonfliktní, obnovuje tu historicky již více než deset let drženou zásadu, že platy státních zástupců mají být v té úrovni o 10 % nižší než platy soudců. Z tohoto pohledu považuji ten návrh za naprosto nekonfliktní a prosím vás o podporu propuštění tohoto návrhu do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji a prosím, aby se nyní slova ujal pan zpravodaj, kterým je pan poslanec Vladislav Vilímec. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, pan ministr vyčerpávajícím způsobem pregnantně osvětlil smysl navrhované úpravy. Já k tomu mohu jen dodat, že pan ministr práce a sociálních věcí, pan ministr spravedlnosti na konci roku 2010, kdy se projednával zákon č. 425/2010 Sb., slíbili za vládu, že bude předložen tento návrh zákona, kterým bude obnovena fixace platů státních zástupců a platů soudců, aby se nerozevíraly nůžky mezi platovou základnou soudců a státních zástupců. Mně nezbývá, než s potěšením konstatovat, že svůj slib vláda Petra Nečase splnila. Ten slib zde máme na stole, projednáváme tento vládní návrh zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP