(18.50 hodin)
(pokračuje Vilímec)

Blíží se sedmá hodina, proto nemám ambici rozebírat detailně tento vládní návrh. Je velmi jednoduchý. Myslím, že vláda odvedla dobrou práci. Koneckonců těch 90 % platové základny soudců, to je přesně ta výše, po které se volalo i při projednávání tohoto zákona na konci roku 2010.

Doporučuji, aby vládní návrh zákona prošel do druhého čtení. Pouze avizuji, že v obecné rozpravě podám návrh na zkrácení lhůty k projednání ve výboru nebo ve výborech na 30 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Jako první se do ní přihlásil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který má slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já budu velmi stručný. Chci pouze říci, že Ministerstvo spravedlnosti logicky podporuje tento návrh, neboť se jedná o vládní návrh.

Chci říci, že jest historickým jakýmsi územ vytvářet jakýsi vztah mezi platem soudce a platem státního zástupce a historicky nejen v České republice, ale i ve většině států Evropy se ten poměr ustálil na poměru: 90 % platu soudce má mít obdobně kvalifikovaný, řekněme obdobně dlouho sloužící státní zástupce na daném stupni státního zastupitelství. Připadá mi tedy velmi dobré, že jsme se k tomuto návrhu odhodlali, že víceméně fixujeme plat státního zástupce na plat soudce a v případě určitých změn u platu soudce bude takto měněn i plat státního zástupce.

Z pohledu resortu Ministerstva spravedlnosti je velmi vhodné a dobré ono zavěšení v uvozovkách platu státního zástupce na plat soudce, protože to, že v minulosti se díky rozhodnutí Ústavního soudu rozevíraly nůžky mezi platem soudce a platem státního zástupce, zvyšovalo napětí uvnitř resortu Ministerstva spravedlnosti a vyvolávalo to zcela důvodné otázky na straně státních zástupců, proč relativně klesá jim mzda ve vztahu k platu soudce.

Já tedy tento návrh vítám, podporuji jej za Ministerstvo spravedlnosti, a mohu konstatovat alespoň za ty státní zástupce, se kterými jsem se o tomto návrhu bavil, protože oni tento návrh připomínkovali, že i státní zástupci jako takoví tuto novelu vítají.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Hlásí se dále pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, abychom mohli tento návrh projednat ještě do 19 hodin, budu mluvit velmi krátce.

Já jsem rád, že vláda v této věci akceptovala řadu připomínek, které z tohoto místa zazněly ze strany poslanců sociální demokracie. Jsem rád, že tento návrh tady v Poslanecké sněmovně nyní máme na stole a že snad budeme schopni dosáhnout konsenzu v nějakém dlouhodobějším řešení pro státní zástupce, tak aby se skutečně relativně, a to výrazným způsobem, nesnižoval plat státních zástupců, abychom mohli do budoucna jejich platy skutečně navázat na plat soudce. Jsem rád, že se vláda poučila, že alespoň částečně vzala zpět své poměrně tvrdé stanovisko ve vztahu k platům státních zástupců. Byl bych rád, kdyby podobné opatření tady v Poslanecké sněmovně bylo i ve vztahu k platům ostatních zaměstnanců veřejného sektoru, kterým se také díky rozhodnutí vlády nedaří dobře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu poslanci. Nyní má slovo zpravodaj pan poslanec Vilímec.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, s odkazem na své prohlášení v zpravodajské zprávě opakuji v obecné rozpravě návrh na zkrácení lhůty k projednání ve výborech na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji vám, pane zpravodaji. Nevidím již nikoho, kdo by se chtěl přihlásit do obecné rozpravy. Tuto rozpravu končím. Budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru rozpočtovému. Já se vás ptám, zda někdo navrhuje ještě jiný výbor. Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

 

Budeme hlasovat o přikázání návrhu k projednání rozpočtovému výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 112, z přihlášených 161 pro 140, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který podal pan zpravodaj. Tímto návrhem je návrh na zkrácení lhůty k projednání na 30 dní.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, stiskněte prosím tlačítko ano a zvedněte ruku. Kdo je proti, stiskněte prosím tlačítko ne.

Hlasování pořadové číslo 113, z přihlášených 162 poslanců pro 127, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že tento návrh jsme přikázali k projednání výboru rozpočtovému. Zkrátili jsme lhůtu k projednání na 30 dní. Děkuji zpravodaji, děkuji navrhovateli.

Končím projednávání tohoto bodu a končím i jednání dnešního dne. Sejdeme se zítra ráno v 9 hodin. Přeji vám všem hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP