(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, dovolte mi, abych zahájil další jednací bod Sněmovny, kterým je nyní odpolední bod

 

103.
Ústní interpelace

Nyní zahajujeme interpelace na premiéra České republiky. Asi dobře víte, že premiér je omluven, účastní se jednání Evropské rady. My jsme ovšem přesto vylosovali za účasti ověřovatelů pořadí poslanců, v němž budou podávat ústní interpelace na předsedu vlády právě v čase od 14.30 do 16 hodin, nebo možná nevyužijeme celý tento čas, a pak tedy na ostatní členy vlády.

Interpelací na ostatní členy vlády je 42, interpelací na premiéra je méně - 12. Proto bych rád upozornil na jednu věc. Skončí-li interpelace na premiéra, což bude zřejmě před vypršením časového limitu, zahájíme okamžitě interpelace na ministry. Proto bych chtěl požádat všechny ministry, kterých se interpelace týkají a nejsou omluveni, aby počítali s tím, že interpelace na ministry začne zřejmě výrazně dříve, než je předpokládaný čas, a aby tady tedy byli přítomni. Velmi prosím, abychom mohli hladce jednat, aby s tím počítali jak ministři, tak poslanci, že interpelace na členy vlády začnou dříve.

Nyní již nicméně přikročíme k interpelacím na premiéra. První interpelací je interpelace poslance Václava Klučky ve věci projednávání bezpečnostní strategie České republiky.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený nepřítomný pane premiére, je mi líto, že v situaci, kdy se pomaličku rodí vládní krize, koaliční krize, jste v Bruselu, a dokonce v Bruselu, který je zaplaven demonstracemi a vodní děla policie tam stříkají po lidech, kteří demonstrují proti úsporám v Evropské unii.

Ale k věci. Bezpečnostní strategie České republiky je základním dokumentem bezpečnostní politiky. Je to vládní dokument zpracovaný ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Parlamentem České republiky s cílem hledat nadstranické přístupy k otázkám bezpečnosti.

Pane premiére, je to vládní dokument. Mám si tedy znovu myslet, že tento vládní dokument nebude projednávám Poslaneckou sněmovnou? Že tedy otázky vnitřní a vnější bezpečnosti, energetické bezpečnosti, nesmírně významné oblasti v životě této společnosti, České republiky, nebude projednáván Poslaneckou sněmovnou? Já vás vyzývám z tohoto místa, abyste v této věci zjednal nápravu a konečnou verzi zpracovanou vládou poslal k projednání Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším interpelujícím na premiéra je poslanec Josef Tancoš ve věci územních limitů. Ale není tady přítomen, takže můžeme jít dále.

Dalším interpelujícím je pan poslanec Jan Látka ve věci šetření na hasičích. Připraví se pan poslanec Ladislav Šincl. Pan poslanec Látka, prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane nepřítomný premiére. Nápad šetřit na hasičích se vaší vládě doopravdy nepovedl. Hasiči jsou totiž složkou, která svou dobrovolnou činností minimalizuje škody a šetří nám tím nemalé prostředky. Úspora na nich se nám tedy nemusí vyplatit. Šetřit je samozřejmě správné, ale proč ne na záležitostech typu tunelu Blanka, který má být kvůli špatně napsané smlouvě o 10 miliard dražší? Na hasiče, stejně jako na policii, dopadlo snížení objemu mezd, omezují se provozní náklady, nákupy pohonných hmot a věcných prostředků požární ochrany, jako jsou hadice HASIL apod. Nebudou se kupovat plošiny, nové stříkačky, nekoupí se nové žebříky. Dobrovolným hasičům jsou sníženy příspěvky na pořízení techniky. Hasiči slibují, že letos se sníženým rozpočtem ještě přežijí, ale nebude na doplňování zásob a na opravy. Může však být ještě hůř.

Hasiči nezachraňují pouze majetky, ale také životy, a jsou proto pro občany mnohem důležitější než ostatní zaměstnanci veřejné správy. Mnohdy jsou oni těmi hrdiny a lidmi, které chválíme za statečnost, když pomohou především k záchraně životů. Šetřit na hasičích je jako říci: nevadí, když někdo shoří nebo někdo utone. Vláda má asi jiné priority, než je včasný příjezd dobře vybavených záchranářů k havárii či živelné katastrofě.

Nemohu nevzpomenout památného výroku ministra Johna: Hasiči jsou úžasní, zvládnou to i se starou technikou. Stejně úžasným hasičům pak krátce po omezení jejich mzdových prostředků a drastickém seškrtání provozních prostředků předával diplomy za zásluhy po podzimních povodních. Ti stejní úžasní hasiči se dnes svými podpisy přidávají k petici policejních sborů a odborů za odvolání ministra vnitra.

Jak to tedy tato vláda s hasiči skutečně myslí? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní bych požádal pana poslance Ladislava Šincla ve věci sjednocení sazby DPH, připraví se pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane nepřítomný premiére, vaše vláda připravuje změny sazeb daně z přidané hodnoty. Jde o sjednocení 10procentní sazby a základní 20procentní sazby v jednu 17,5procentní. Tuto změnu považuji za nespravedlivou vůči sociálně slabším skupinám obyvatel a důchodcům a téměř každé české rodině. Vaše plánovaná změna DPH zvedne cenu vody nebo palivového dříví, hromadné dopravy, vstupenek na kulturní akce a sportovní zápasy, knih a časopisů, ale také léků. Vaším opatřením více než polovina zvýšených výdajů padne na dražší potraviny. Roční zdražení tepla v panelákovém bytě bude vyšší o 1 200 až 2 100 Kč. Zvýší se cena chleba, atd, atd.

Je jasné, že změna DPH postihne především rodiny s nižšími příjmy. Například pro rodiny s dětmi by to znamenalo měsíčně vyšší náklady o více než 500 Kč. Pro domácnost, kde žijí mladí rodiče, jejich děti a prarodiče, by sjednocení sazeb znamenalo vyšší náklady více než o 586 Kč. Rodina s jedním dítětem a manželkou na mateřské vydá měsíčně až 1 000 Kč navíc. Je pravděpodobné, že tyto zvýšené výdaje pošlou do pásma chudoby zejména ty rodiny, které sice příjmově ještě nepatří do pásma chudoby, ale které hranici chudoby překročí právě onou pětistovkou či tisícikorunou pravidelných výdajů navíc. Přitom v Evropské unii používá jednu sazbu DPH pouze Dánsko, ostatní země mají dvě či tři sazby.

Pane premiére, vaše ODS ve svém předvolebním programu mimo jiné doslova psala: Zjednodušíme daňové zákony, zároveň udržíme daně na současné úrovni, atd., atd. Ani slovo o výši daňové kvóty. Z tohoto důvodu se dotazuji: Proč jste lidem v České republiky před volbami lhali a zdali se aspoň trochu stydíte za svoje lži?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Další interpelující je poslanec Jiří Paroubek pod pěkným titulem Quo usque tandem. Prosím, pane poslanče. Dalším interpelujícím bude opět pan poslanec Ladislav Šincl.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane nepřítomný pane premiére, vláda pod vaším vedením zažívá horké chvilky. Ještě v prosinci se objevil skandál opravdu monumentálních rozměrů. Kauza obřích úplatků připravovaných na Ministerstvu životního prostředí vedla k odchodu ministra Drobila z vlády, ne však z poslaneckého mandátu a z vysoké politiky. Zůstává dál členem vedení ODS. Vedla také k prvnímu hlasování o nedůvěře vládě pod vaším vedením v novém volebním období.***




Přihlásit/registrovat se do ISP