(10.30 hodin)
(pokračuje Sivera)

Musím konstatovat, že to byl jeden z nejúspěšnějších roků, které jsme zatím prožili, protože - jak říkal pan ministr - vybudování 90 km silniční sítě a investice přibližně 19 mld. do železniční dopravní infrastruktury se nám už tak pravděpodobně v dalších letech nepodaří.

Hospodářský výbor proto doporučuje Poslanecké sněmovně schválit Výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2009. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se vás, zda se chcete vyjádřit v této rozpravě a hlásíte se do ní z místa. Nehlásí se nikdo, a proto všeobecnou rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Ani do té nemám žádnou přihlášku. Ani z místa nevidím, že by se někdo do této rozpravy hlásil. Podrobnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda si přejí vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení. Prosím pana zpravodaje, aby zaujal místo u mikrofonu a sdělil nám, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec František Sivera: Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje Výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2009."

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování a ptám se Sněmovny, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 125, z přihlášených 172 poslanců pro 129, proti 3. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji oběma pánům. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Máme zde ještě jednu zprávu. Je to

 

97.
Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2009
/sněmovní tisk 194/

Tento materiál uvede pan ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Já ho prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovoluji si vám představit stěžejní materiál Ministerstva životního prostředí, prezentující stav životního prostředí v roce 2009. Tato zpráva je každoročně zpracovávána v souladu se zákonem č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, a takto je předkládána vládě a Parlamentu.

Zpráva je tvořena standardizovaným způsobem, vyhodnocuje 39 klíčových indikátorů, tj. přesně popsaných ukazatelů, vztažených k cílům státní politiky životního prostředí a národním a mezinárodním závazkům.

Ve zprávě jsou nastíněny pozitivní i negativní stránky současného stavu životního prostředí, a to v následujících oblastech: 1. ovzduší a klima; 2. vodní hospodářství a jakost vody; 3. biodiverzita; 4. lesy a krajina; 5. průmysl a energetika; 6. doprava; 7. půda a zemědělství; 8. odpady; 9. zdraví a financování ochrany životního prostředí.

Dovolte mi zmínit jen některé důležité skutečnosti z této zprávy.

I nadále stav životního prostředí z hlediska kvality ovzduší v některých oblastech České republiky nelze nazvat jinak než zcela nevyhovující. Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší mají územně ohraničený charakter a jedná se primárně o průmyslově zatížené regiony, oblasti s intenzivní silniční dopravou a také malá sídla, kde tlak na životní prostředí pochází především z vytápění domácností. Geograficky se tak jedná o Moravskoslezský a Ústecký kraj, město Prahu a některé další lokality České republiky.

Z hlediska jakosti vody má již jen několik málo úseků vodních toků nejhorší, takzvanou pátou třídu jakosti vody, ostatní se pohybují ve třídě 1 až 3. Znečištění povrchových vod se snižuje a pokračuje také pokles spotřeby vody v průmyslu i domácnostech.

Dovolte mi teď předložit vám některé hlavní pozitivní a následně některé hlavní negativní výstupy z této zprávy. Například:

Emise skleníkových plynů meziročně v roce 2008 poklesly o 4,1 %, od roku 1990 o 27,5 %. Poklesy emisí jsou více než dvojnásobné oproti celkovému poklesu emisí v zemích evropské sedmadvacítky. Emise oxidu siřičitého, oxidu dusíku a amoniaku klesly v roce 2009 v porovnání s rokem 2008 o téměř 4 %. Emise prekursoru ozonu, které negativně ovlivňují zdraví a vegetaci, poklesly o 3 %. K poklesu těchto agregovaných emisí přispěly nejvíce emise dusíku a amoniaku.

Odběry vody pro vodovody pro veřejnou potřebu a pro průmysl vytrvale klesají. Současně se snižuje spotřeba vody v domácnostech. Potřeba zvyšování podílu obyvatel připojených na vodovody a kanalizace a také na kanalizace zakončené čistírnou odpadních vod vytrvale stoupá, jak o tom již včera bylo hovořeno na konferenci -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane ministře, velmi se vám omlouvám, že vám vstupuji do řeči. Nečiním tak ráda, ale činím tak zase na druhou stranu ráda s ohledem na návštěvu, kterou máme na galerii.

Byla bych ráda, kdybychom přivítali pana Laurenta Mosara, předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu Lucemburského velkovévodství, který je na návštěvě zde v Poslanecké sněmovně a sedí na galerii. (Potlesk.)

Děkuji vám. Promiňte, pane ministře, že jsem vás přerušila. Můžeme pokračovat.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Celková produkce odpadů od roku 2003 klesá. Meziročně poklesla o 5,4 %. Využití obalových odpadů od roku 2003 neustále stoupá. Z celkového množství vzniklých obalových odpadů bylo v roce 2009 recyklací využito plných 70 %, energeticky 8 %.

Těmi negativními jevy je, že se zvětšuje plocha území se zhoršenou kvalitou ovzduší. Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší byly v roce 2009 vymezeny na 4,4 % území České republiky, v roce 2008 to byla 3 %, a vyšším či vysokým stupněm koncentrace prachových částic PM10 bylo v roce 2009 vystaveno 18 % obyvatel České republiky. Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji, kde nejvyšší průměrné koncentrace prachových částic PM2,5 vykazují obdobně jako v případě PM10 lokality na Ostravsku-Karvinsku. Nejvyšší roční průměrná koncentrace benzopyrenu byla naměřena stejně jako v předchozích letech v Ostravě-Bartovicích. Meziročně s největší pravděpodobností stoupl počet domácností spalujících tuhá paliva, vzrostl totiž prodej jak hnědouhelných briket, tak koksu a černého uhlí přímo pro domácnosti.

Vypouštěné znečištění do povrchových vod se v ukazateli fosfor meziročně zvýšilo o více než 10 %.

I přes zpomalení tempa růstu je defoliace v České republice stále velmi vysoká. Zastoupení starších porostů jehličnanů nad 59 let v roce 2009 činí 75,5 %, u mladších jehličnanů pod 59 let 28,4 %, u starších listnáčů 41 %, u mladších pak 15,4 %.

Na území České republiky je 22 % zemědělské půdy ohroženo vodní erozí, 8,5 % větrnou erozí. Degradací utužením je ohroženo 40 % zemědělské půdy, přičemž za degradaci považujeme takový stav, kdy stlačením, snížením celkové pórovitosti půdy a v rámci pórovitosti ke zvýšení podílu jemných pórů dochází také k omezení provzdušnění půdy, zhoršení rozvoje kořenů rostlin a v neposlední řadě pak dochází na konci k vodní erozi.

Produkce odpadů v kategorii nebezpečný odpad vzrostla mezi lety 2003 až 2009 o 7 %, ačkoliv v meziročním srovnání byl zaznamenán její pokles. Nejčastějším způsobem odstraňování odpadu v roce 2009 je nadále skládkování, které zaujímá 96 % celkového nakládání s odpady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP