(10.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Jestliže nám pan poslanec Gazdík vyčítá, že neřešíme neuvolněné zastupitele, chtěl bych mu připomenout, že měl devět měsíců na to, aby takový návrh předložil. Chtěl bych mu připomenout, že i k tomuto návrhu zákona mohl pan poslanec Gazdík, pokud mu tato věc vadí, předložit pozměňovací návrh a my jsme tady dnes o něm mohli hlasovat. Předložil pan poslanec Gazdík takový návrh zákona? Nepředložil? Předložil pan poslanec Gazdík takový pozměňovací návrh k tomuto našemu návrhu zákona? Nepředložil! Tak není možné vyčítat nám jako předkladatelům, že chceme, aby tento návrh byl přijat.

Já myslím, že tady došlo k velmi pokryteckému hlasování. Prostě je to tak! I taková hlasování v Poslanecké sněmovně jsou. Chápu, že řada členů Poslanecké sněmovny má špatné svědomí, ale není to problém sociální demokracie. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Chci pana předsedu Sobotku ujistit, že mi tento typ debaty nevadí, a chci připomenout, že již v jeho úvodu jsem vyjádřila své přesvědčení, že tento typ debaty právě sem patří. Co je mi ovšem líto, že tato debata neproběhla v době, kdy jsem otevřela rozpravu při projednávání tohoto návrhu zákona a tato rozprava byla uzavřena, aniž by vystoupil jediný řečník. (Projevy nesouhlasu z lavic ČSSD.) Toť vše. Debata proběhla a já tedy doufám, že v tuto chvíli již můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu.

 

Tímto bodem je

 

73.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 168/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan senátor Petr Pakosta a zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Jan Florian. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 168/3.

Otevírám rozpravu. Nevidím, že by se do této rozpravy někdo hlásil, proto tuto rozpravu končím.

Ptám se, zda páni navrhovatel a zpravodaj chtějí vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak. V tom případě přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování a pak jednotlivé návrhy přednášel a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážená vládo, pane senátore, kolegyně a kolegové, jako zpravodaj pléna si vám dovoluji sdělit, že ve druhém čtení senátního návrhu zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění byly předneseny dva pozměňovací návrhy. Pozměňovací návrh, který se týkal změny účinnosti, a návrh, který umožňuje matrikám předávání rodných čísel novorozenců zdravotnickým zařízením. Znění obou pozměňovacích návrhů máte k dispozici ve sněmovním tisku 168/3.

Dovoluji tedy navrhnout proceduru hlasování takto: Sněmovní tisk 168/3 jako bod A uvádí doporučení zdravotního výboru na změnu účinnosti. Toto doporučení není pozměňovacím návrhem a je tedy nehlasovatelné. Proto jako první hlasování doporučuji hlasování o bodu B současně s bodem C3. Jedná se o shodné návrhy na změnu účinnosti. Dalším, druhým hlasováním bude hlasování o bodu C1 a C2. A nakonec ve třetím hlasování budeme hlasovat o návrhu jako o celku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Souhlasí Sněmovna s takto navrženým postupem? Pokud ano, pak o tomto budeme hlasovat. Prosím, abyste přednesl první návrh, o kterém budeme hlasovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji. První hlasování bude bod B shodně s bodem C3. Jedná se o shodné návrhy na změnu účinnosti. Stanovisko zpravodaje je souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Prosím, pan navrhovatel? (Předkladatel souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování číslo 122 z přihlášených 167 poslanců pro 141, proti žádný. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji. Druhým návrhem bude C1 a C2. Je to návrh pana poslance Jaroslava Krákory o matrikách. Stanovisko zpravodaje: neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Stanovisko navrhovatele? (Navrhovatel nedoporučuje.)

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 123 z přihlášených 169 pro 80, proti 44. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pane zpravodaji, bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích. Je tomu tak?

 

Poslanec Jan Florián: Ano, vážená paní předsedající. Nyní tedy zbývá závěrečné hlasování o návrhu zákona jako o celku. Čili prosím o zahájení hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Stanoviska předpokládám, že jsou...

 

Poslanec Jan Florián: Samozřejmě doporučuji schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Nejdříve přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 168, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 124 z přihlášených 169 poslanců pro 148, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že návrh zákona byl schválen. Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu zpravodaji, děkuji též panu navrhovateli.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím už není návrh zákona ve třetím čtení, ale je jím výroční zpráva. Je to

 

88.
Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka
Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2009
/sněmovní tisk 37/

Tento materiál uvede ministr dopravy Vít Bárta a já prosím, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v souladu se zákonem o Státním fondu dopravní infrastruktury v platném znění vám předkládám ke schválení Výroční zprávu o činnosti a účetní závěru Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2009. Předkládaná výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2009 podrobně analyzuje jak finanční zabezpečení plánovaných úkolů v oblasti investic, běžných oprav a údržby, tak i dosažené ekonomické výsledky za rok 2009.

K realizací akcí dopravní infrastruktury lze stručně uvést:

1. Ke stávající silniční síti přibylo v roce 2009 17 nových úseků v celkové délce 87,8 kilometru.

2. Železniční infrastruktura měla v roce 2009 k dispozici cca 28 mld. korun.

3. Ředitelství vodních cest mělo k dispozici cca 1,5 mld. korun na akce spolufinancované z operačního programu Doprava.

Krajům byly poskytnuty návratné prostředky na rekonstrukci silnic II. a III. třídy a další prostředky byly poskytnuty obcím jako příspěvky ke zvýšení bezpečnosti a na výstavbu a údržbu cyklostezek.

Výroční zpráva byla projednána na 3. schůzi hospodářského výboru dne 9. září 2010. Hospodářský výbor zprávu schválil bez připomínek, přítomní poslanci ocenili kvalitu jejího zpracování.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Usnesení hospodářského výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk číslo 37/1 a já prosím nyní zpravodaje výboru pana poslance Františka Siveru, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně a kolegové, já navážu na slova pana ministra. Hospodářský výbor projednal na své 3. schůzi dne 9. září 2010 výroční zprávu Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2009. Konstatoval, že hospodaření fondu bylo v souladu s platnou legislativou a přijatými předpisy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP