(15.30 hodin)

 

Poslanec David Rath: Děkuji, dámy a pánové. Středočeský kraj navrhuje posílení financování hasičských záchranných sborů, a to jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Vycházíme z určitých modelů, které fungují v některých státech okolo nás. Například Rakousko má tento model. A jde o to, že pojišťovny z povinného ručení každoročně odvádějí zhruba 4 % na speciální fond, který spravuje příslušné ministerstvo, a tyto peníze jsou účelově určeny na financování jak profesionálního hasičského záchranného sboru, tak na posílení financování dobrovolných hasičů.

Logiku to má jednoduchou. Myslím, že se to nemusí složitě vysvětlovat. To povinné ručení je určeno nejenom na škody, ale mělo by částečně krýt, řekněme, i provoz těchto záchranných sborů, protože podstatná část práce hasičských záchranných sborů nespočívá jen a výhradně v hašení požárů, to je pouze zlomek jejich práce. Možná i daleko více času, více finančních prostředků a sil je stojí prakticky každodenní zásahy u dopravních nehod. Takže to je hlavní důvod našeho návrhu. A zvláště v dnešní době, kdy jsou rozpočty záchranných sborů vládou snižovány, si myslíme, že posílení touto formou je plně na místě.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o slovo nyní zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Radima Fialu. Pan kolega Fiala má náhradní kartu číslo 21. A teď již nás může seznámit se svou zprávou zpravodaje.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil se zpravodajskou zprávou k návrhu zákona o pojišťovnictví. Hlavním cílem navrhované právní úpravy je zajištění vícezdrojového financování jednotek hasičských záchranných sborů a jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Hned v úvodu je třeba říci, že tento záměr projednávala Sněmovna nedávno, a to v prosinci roku 2010 jako návrh Pardubického kraje, a nebyl úspěšný. Sněmovna tento návrh zamítla hned v prvním čtení. Nebyl úspěšný patrně také proto, že významně zasahuje do činnosti soukromých subjektů, tedy pojišťoven, a tento způsob financování s dopady na činnost pojišťoven považuji za nekoncepční. Tento návrh znamená také nepředpokládaný zásah do hospodaření pojišťoven. Jejich hlavním předmětem činnosti je stále krytí pojistných rizik. Pokud bychom pojišťovnám určili zákonem i jiné povinnosti, svými nepřímými dopady by to mohlo poškodit zájmy klientů pojišťoven, například zvýšením pojistného při zhoršení finanční situace.

Myslím, že ani tvrzení, že navrhovaná právní úprava nemá vliv na státní rozpočet a rozpočty krajů a obcí, není úplně objektivní. V každém případě by tato novela nepochybně vyvolala výdaje v souvislosti s přerozdělováním získaných finančních prostředků. Nezanedbatelné jsou však také náklady pojišťoven v souvislosti s plněním odvodové povinnosti.

Proto stejně jako u návrhu zastupitelstva Pardubického kraje, který jsem zpravodajoval, stejně tak i u tohoto návrhu budu navrhovat Poslanecké sněmovně zamítnutí v prvním čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane zpravodaji. S tímto návrhem jistě vystoupíte ještě v obecné rozpravě.

Obecnou rozpravu zahajuji. Mám do ní jednu písemnou přihlášku, a to od pana poslance Laudáta. A poté tedy pan kolega Fiala bude mít slovo.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jak tady již zaznělo od pana zpravodaje, my jsme se stejným návrhem zabývali již jednou. Zamítli jsme ho. Já se domnívám, že jestliže soukromému subjektu, jakémukoli a v jakémkoli oboru, uložíme nějakou další finanční povinnost, tak to znamená pouze jediné - že zdražíme tu službu, on si to k tomu připočítá. Z těchto důvodů potom v podrobné rozpravě, protože si nejsem jistý, zda tady zazněl návrh na zamítnutí, podám návrh na zamítnutí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní se hlásí o slovo pan poslanec Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, jak jsem již avizoval ve zpravodajské zprávě, navrhuji zamítnutí tohoto návrhu zákona již v prvním čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan kolega Václav Klučka je přihlášen nyní do rozpravy.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji mockrát, paní předsedkyně. Kolegové a kolegyně, já možná budu mluvit stejně, jako jsem mluvil v době, kdy tady ten návrh byl předkládán Pardubickým krajem. To opravdu není žádné objevení Ameriky, že pojišťovny se podílejí na vícezdrojovém financování takových složek, které jim v praxi vlastně snižují škody při požárech, snižují škody při živelních pohromách, kde jsou tyto jednotky nasazeny.

Chcete-li, pokud se povede tento model vícezdrojového financování, tak ten státní rozpočet nemusí do těchto jednotek dávat tolik peněz, kolik dává dnes. Dokonce už dneska funguje to, a povedlo se to, teď musím říci, bez zákona, že u dopravních nehod, kde nehrozí větší škody na zdraví a životech, kde se jenom uklízí po nehodě, tím, že tam vyjede jednotka hasičského záchranného sboru, tak pojišťovny jim náklady na úklid už hradí. Což je dobře. A myslím, že zrovna dneska v médiích vyšla zpráva, že už je to několik milionů korun, které se podařilo takto vybrat.

Já bych jenom poprosil, aby tyto iniciativy byly skutečně vzaty vážně. Pusťme tento zákon do druhého čtení ve výborech, pojďme se podívat na to, co je třeba v tomto textu dále doplnit, a když to neuděláme, pak tedy prosím, aby nám vláda řekla, kdy míní tuto věc do zákona, což nebude ojedinělé v Evropské unii, vsadit, kdy připraví vládní návrh. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Klučkovi. Prosím o další přihlášku do obecné rozpravy. Není-li žádná taková, obecnou rozpravu končím.

Jsou před námi závěrečná slova. Zeptám se nejprve navrhovatele na závěrečné slovo. Prosím, pan poslanec Rath má slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, není asi překvapením, že tady ze strany vládních lavic zaznívají návrhy na zamítnutí. Já si ale myslím, že to odůvodnění není logické a správné.

Povinné ručení je svého druhu daň, povinná daň, kterou musí platit každý, kdo chce jezdit svým motorovým vozidlem na silnicích. Je povinná proto, že z této povinné daně, chcete-li povinného pojištění, se hradí škody, které on způsobí. Přece součástí těch škod jsou i náklady spojené se zásahem těch záchranných jednotek. To jsou přece náklady, které by nikdy nevznikly, pokud by ten člověk nezpůsobil dopravní nehodu. Dokonce logicky by se takto do toho mohly brát i náklady spojené třeba s léčením zraněných, se zásahem záchranných služeb, čili dokonce by možná stálo za úvahu tento návrh a tuto logiku dále rozšiřovat a extendovat. Protože vše toto by aspoň částečně mělo přece pokrývat to povinné ručení, tedy povinné pojištění, svého druhu povinné zdanění těch, kteří se pohybují na silnicích. Takže říkat, že je nesprávné zatížit soukromé pojišťovny tím, že by měly z povinného ručení platit i další náklady, které vznikají právě v souvislosti s tou nehodou, je myslím neopodstatněné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP