(15.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu hejtmanovi. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Bureše.

 

Poslanec Jan Bureš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, pane hejtmane, návrh novely zákona o krajích vychází z praktické zkušenosti z posledních povodní, jak uvedl pan hejtman, které zasáhly především jeho kraj a celé severní Čechy. Pro potřeby rychlého rozhodování zkracuje dnešní desetidenní lhůtu potřebnou pro oznámení o konání zastupitelstva na úřední desce na dva dny.

Záměr Libereckého kraje předkladatelem této novely je srozumitelný a podporyhodný. Jím předložené řešení je však velmi zjednodušené, nevymezuje obsah jednání takového krizového zasedání zastupitelstva ani nezmiňuje, že tato úprava by se musela promítnout i do zákona o obcích a do zákona o hlavním městě Praze. Navíc je potřeba postupovat velmi opatrně, aby tento jistě dobře myšlený návrh nebyl zneužit. Právě z těchto důvodů dávám přednost vládou připravované novele zákona a v rozpravě navrhnu tuto předlohu zamítnout již v prvním čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Rozumím tomu tak, že se, pane zpravodaji, hlásíte do obecné rozpravy - jsme v prvém čtení. Zeptám se tedy, zda se někdo hlásí. (Nikdo se nehlásil.)

Otvírám obecnou rozpravu. Pan kolega Jan Bureš má možnost vystoupit jako první.

 

Poslanec Jan Bureš: Ještě jednou, dámy a pánové, navrhuji tuto předlohu zamítnout už v prvním čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se na další přihlášky do obecné rozpravy k tomuto sněmovnímu tisku v prvém čtení. Hlásí se někdo? Nehlásí. (Nesouhlasná reakce zprava.)

Pardon, pan poslanec Stanislav Polčák se hlásí o slovo. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji vám, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem si vyslechl s pečlivostí zprávu pana zpravodaje. Přesto si myslím, že není úplně na místě být k tomuto tisku takto přísný a já osobně bych nepodpořil návrh na zamítnutí tohoto tisku v prvním čtení, protože skutečností je, že ta úprava může být potřebná. Myslím si, že může vyvolávat současný stav skutečně velmi vážné problémy a poruchy v činnosti krajských zastupitelstev. Nejen krajských zastupitelstev, na to samozřejmě ten zákon nemyslí.

Já si nemyslím, tak jak bylo zde řečeno panem zpravodajem, přestože si jeho stanoviska vážím, nemyslím si, že by snad kraje v té lhůtě dvoudenní prodávaly majetek, činily úkony, které by byly naprosto v rozporu se zájmy dobrého hospodáře. Myslím si, že by právě řešily tu situaci krizovosti. Přesto bych přivítal, kdyby v rámci případně dalšího legislativního procesu, pokud by se k tomu Sněmovna přiklonila, bylo reagováno na námitku vlády, která je v této části relevantní. Je to jistá pojistka, aby v rámci krizového stavu byly řešeny otázky, které skutečně s tím krizovým stavem souvisí, nikoli rozprodávání případně krajského majetku. Že by se ten zákon samozřejmě měl dotýkat i dalších zákonů, které upravují činnost samosprávy a které rovněž jsou dotčeny třeba například vyhlášením krizového stavu, tak to je logické. Ale i tuto námitku lze samozřejmě upravit. Vláda věcně proti tomu v zásadě nic moc nevznáší. A argument, že vláda připravuje novelu, to je sice hezké, nicméně víme, že povodně bývají poměrně často v naší zemi, a já si myslím, že je třeba na tento praktický, nikoli politický problém reagovat co nejdříve.

Tudíž já si tohoto návrhu Libereckého kraje v zásadě vážím. Myslím si, že případné garance proti zneužití té úpravy, kterou navrhuji, je možné do textu předlohy vtělit. A tudíž já se k tomu návrhu na zamítnutí nepřipojím a budu hlasovat opačně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Polčákovi. Nyní je přihlášen pan poslanec Václav Klučka. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já se připojuji k slovům, která zde řekl pan Polčák. Krizové řízení vyžaduje skutečně rychlé, účinné, efektivní nástroje rozhodování, které jsou potřebné i v úrovni zastupitelstev. Nesmírně si vážím iniciativy Libereckého kraje, který chce přispět právě k této věci, aby efektivnější práce zastupitelstev v těchto situacích pomohla řešit krizové stavy. Nic není proti ničemu z hlediska zákona o krizovém plánování. Skutečně ty připomínky, které k tomu jsou z vlády, plus další možnosti, které můžeme rozvést v diskusi v jednotlivých výborech, kterým to určitě připadne, tak aby to projednaly do druhého čtení, případně do třetího, skutečně nic nepokazí. Já moc prosím, abychom tento návrh propustili do dalšího čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Klučkovi. Hlásí se, prosím, někdo dále do obecné rozpravy? Ještě do obecné rozpravy, nebo se závěrečným slovem, pan hejtmane? Se závěrečným slovem. Tak ještě se ptám na obecnou rozpravu. Nehlásí se nikdo.

Končím obecnou rozpravu. Závěrečné slovo nejprve pan hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler má slovo.

 

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler Vážená paní předsedkyně, dámy pánové, já bych chtěl reagovat na některá slova, která zde zazněla. Chtěl bych poděkovat panu Polčákovi, panu Klučkovi za podporu. Víte, skutečně tato malá změna zákona vchází z té reality, které jsem byl přímo přítomen, když tato živelní událost postihla Liberecký kraj.

Chtěl bych jenom reagovat na ta slova o nedůvěře. Já jsem tady řekl, že předkládáme novelu zákona a chceme jenom zkrátit lhůtu na svolání zastupitelstva z deseti na dva dny, což je potřeba k operativnímu řízení krizového štábu. Nic víc. Já jsem velmi zdůrazňoval ve svém úvodním slovu, že se nejedná ani o žádný tlak na rozpočty, ani na převedení pravomoci jednotlivých orgánů. Stejně by o tom předloženém materiálu rozhodlo zastupitelstvo, jenom s tím, že by to netrvalo deset dnů, jak je to standardní, ale 48 hodin. Protože kdo měl možnost Liberecký kraj navštívit, právě když tam bylo nejhůř, a byla to většina ministrů této vlády - já bych jim chtěl tímto i poděkovat za pomoc v prvních dnech -, tak viděli, co jsme tam řešili. A jestliže my máme bojovat ještě s tím, že budeme deset dnů čekat na rozhodnutí, zda těm nejpostiženějším lidem, kteří přišli o všechno, co měli, kteří přišli mnohdy i o své příbuzné - protože já znovu zdůrazňuji, že tato katastrofa stála pět lidských životů - pak potom je to nasnadě. Skutečně to vychází jenom z potřeby a z vlastních zkušeností, které jsme si v Libereckém kraji v srpnu loňského roku museli prožít.

Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Závěrečné slovo pana zpravodaje. Pan kolega Jan Bureš má slovo. Nehodlá ho využít.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který byl předložen, o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování číslo 86. Kdo souhlasí s tímto návrhem na zamítnutí? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 86. Přítomno 174, pro 47, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Má, prosím, někdo jiný návrh na přikázání? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování číslo 87. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 87. Přítomno 175, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Končím projednávání bodu číslo 41, sněmovního tisku 122. Děkuji panu hejtmanovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu číslo 42.

Ještě předtím oznamuji, že od 16 hodin se bude omlouvat z dnešního jednání pan kolega Pavel Bém z osobních důvodů.

 

A nyní jsme u bodu

 

42.
Návrh Zastupitelstva Středočeského kraje na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví
/sněmovní tisk 146/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 146/1. Předložený návrh odůvodní hejtman Středočeského kraje pan poslanec David Rath. Prosím, pane kolego, o vaše slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP