(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Připadá mi, že ta situace je mimořádná. Není to často, kdy se v této zemi uvažuje o tom, jakým způsobem by se Česká republika měla účastnit vojenské operace. Zaregistroval jsem informace, že bychom mohli poskytnout chemickou jednotku. Opakuji, že tento typ debat je tak závažný, že rozhodně patří na půdu Poslanecké sněmovny. Apeluji na všechny poslance, aby si uvědomili, že je podle mě vyloučeno, aby se něco podobného odehrávalo mimo debatu této Sněmovny.

Proto bych chtěl požádat, abychom zařadili jako první bod na naše jednání právě zprávu ministra Karla Schwarzenberga a Alexandra Vondry k situaci v Libyi. Děkuji, že mi vyhovíte.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ujasňuji si, že žádáte, aby to byl dnešní první bod našeho jednání. Ano, děkuji. Dále je přihlášen pan kolega Vilímec. Prosím ho o slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si navrhnout vyřazení bodu 38, sněmovního tisku 209, z programu této schůze. Jedná se o první čtení senátního návrhu zákona, kterým se mění rozpočtové určení daní se záměrem převést část finančních prostředků z výnosu daně z elektřiny do rozpočtů územních samosprávných celků. Tento návrh podávám jako zpravodaj tohoto tisku na žádost pověřených zástupců předkladatele tohoto senátního návrhu, a to z důvodu jejich avizované neúčasti při projednání ve Sněmovně tento týden.

Děkuji za vstřícnost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. Nyní požádám o slovo pana poslance Pavla Ploce.

 

Poslanec Pavel Ploc: Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi předřadit bod 41 na dnešním jednání, to je návrh zastupitelstva Libereckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 122, a to jako druhý bod na dnešním jednání schůze. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Nyní je přihlášen pan kolega Petr Tluchoř. Má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Krásné dobré odpoledne, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás požádal o tři drobné úpravy v programu této schůze, a to jednak o zařazení bodů 66 a 64, což jsou třetí čtení, která jsou zařazena původně na zítra, ale dovolil bych si vás požádat o přeřazení na pátek jako první body bloku třetích čtení. U jednoho bodu se jedná dokonce o situaci, kdy teprve dnes máme druhé čtení, a ten bod by tedy musel být přeřazen automaticky.

Třetí žádost se týká bodu pana ministra životního prostředí, který z důvodu zahraniční cesty žádá o přeřazení bodu 97 ze čtvrtečního odpoledne na zítřejší den za bod 88, tedy za pevně zařazený bod. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní pan kolega Pavel Suchánek, poté pan kolega Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Chtěl bych požádat Sněmovnu o zařazení nového bodu, a to třetí čtení tisku 239, novela zákona o státním rozpočtu na rok 2011, a to na středu 23. března jako první bod třetích čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon, je to zařazení nového bodu, sněmovní tisk 239? Slyšela jsem dobře?

 

Poslanec Pavel Suchánek: Ano, 239, novela zákona o státním rozpočtu na rok 2011. V případě, že bude tento nový bod přijat, tak jej zařadit jako první bod třetích čtení zítra.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová První bod třetích čtení zítra. Ano, děkuji. Pan kolega Zbyněk Stanjura má slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne, paní předsedkyně, kolegyně a kolegové. Chtěl bych navrhnout vyřazení bodu číslo 35, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 18/97 Sb., takzvaný atomový zákon, sněmovní tisk číslo 271. V průběhu jednoho měsíce by totiž měla přijít další novela, a pan ministr a ministerstvo to spojí do jedné novely, které bychom pak projednávali současně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Prosím o další návrhy k pořadu schůze. Ještě pan kolega Petrů. Prosím.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych z pověření předkladatele navrhl vyřazení bodu číslo 43, návrh zastupitelstva Jihomoravského kraje na vydání zákona o stížnostech a o změně některých zákonů, zákon o stížnostech, sněmovní tisk 223, prvé čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Navrhujete vyřazení z pořadu schůze. Ještě někdo k pořadu schůze? Není-li nikdo, kdo by se hlásil, budeme hlasovat o návrzích, které byly předneseny.

 

Nejprve pan kolega Jan Vidím navrhuje body číslo 79 a 80 zařadit na pátek 25. 3. jako první body našeho jednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 75. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Upozorňuji, že to jsou volební body.

Hlasování pořadové číslo 75, přítomno 166, pro 35, proti 7. Tento návrh byl přijat.

 

Hlásí se pan kolega Tluchoř? Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já se velice omlouvám. Nepřicházím s dalším návrhem, jenom se chci ujistit, že bylo myšleno jako první bod v pátek po pevně zařazeném bodu, který jsme před malou chvílí odhlasovali, to je návrh vrácený ze Senátu, jestli tomu správně rozumím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Na pátek bylo odhlasováno jako první bod návrh vrácený Senátem, čili toto může být jako druhý a třetí bod. Máte pravdu, pane kolego. Doufám, že to takto můžeme přijmout. Je nějaká námitka proti tomu, že to bude druhý a třetí bod? Pokud není, je to druhý a třetí bod.

Pan kolega Babák má náhradní kartu číslo 18.

Slovo má pan kolega Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem byl požádán, jestli bych souhlasil s posunem, že by bod týkající se Libye byl zařazen až po dnes pevně zařazených bodech. Říkám, že souhlasím s tím, aby Libye byla až po pevně zařazených bodech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře. O návrhu pana kolegy Vidíma jsme již hlasovali.

 

Pan místopředseda Zaorálek navrhuje zařadit nový bod, Informaci o jednáních v Evropské unii a NATO o situaci na Středním východě a v Libyi, o pozici České republiky, a to na dnes po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 76. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 76, přítomno 172, pro 140, proti 7. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP