(14.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dále pan kolega Vilímec navrhuje vyřadit z pořadu schůze bod číslo 38, sněmovní tisk 209.

Zahajuji hlasování číslo 77, kdo je pro tento návrh na vyřazení bodu z pořadu schůze? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 77, přítomno 172, pro 104, proti 28, návrh přijat byl.

 

Pan kolega Pavel Ploc navrhuje zařadit bod číslo 41, sněmovní tisk 122, je to návrh zastupitelstva Libereckého kraje, a to na dnes jako 2. bod našeho dnešního jednání. Je to, opakuji prosím, bod číslo 41, sněmovní tisk 122, jedná se o návrh - krajský návrh - který jsme zařadili do bloku krajů a Senátu, nyní kraj žádá, aby byl přeřazen někam jinam.

Já chci upozornit všechny naše kolegy, že přípravou pořadu schůze Poslanecké sněmovny trávíme řadu hodin. Na organizačním výboru, před organizačním výborem, v úterý na začátku schůze vám byl předložen velmi podrobný scénář toho, jak bude schůze probíhat, s tím se samozřejmě mohli seznámit všichni, jak senátoři, tak krajská zastupitelstva. Přicházet nyní s takovýmito změnami je jistě možné, ale já vás chci všechny požádat o to, abychom dodržovali elementární úctu k tomu, co již bylo odpracováno, a pouze z vážných důvodů měňme schválený pořad schůze.

 

Nyní tedy návrh bodu 41, sněmovní tisk 122 zařadit na dnešek jako 2. bod jednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 78. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 78, přítomno 173, pro 62, proti 89, návrh přijat nebyl.

 

Nyní pan kolega Tluchoř navrhuje dva body, nebo dvě změny. První se týká bodu 66, prosím o kontrolu, bodu 66 a 64, jsou to třetí čtení a navrhuje je zařadit na pátek 25. 3. jako první body bloku třetích čtení.

Zahajuji hlasování číslo 79, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 79, přítomno 173, pro 151, proti 5, návrh byl přijat.

 

Druhý návrh pana poslance Tluchoře zní: bod 97 zařadit na středu, tedy 23. 3. za bod číslo 88. Je to tak? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování číslo 80, kdo je prosím pro tento návrh?

Hlasování pořadové číslo 80, přítomno 173, pro 124, proti 17, návrh byl přijat.

 

Dále. Pan kolega Pavel Suchánek chce zařadit nový bod na pořad jednání této schůze, jedná se o sněmovní tisk 239, novela zákona o státním rozpočtu na rok 2011. Žádá o zařazení tohoto bodu jako první bod na středu 23. března.

Zahajuji hlasování číslo 81. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 81, přítomno 173, pro 97, proti 29, návrh byl přijat.

 

Pan kolega Stanjura navrhuje vyřazení bodu číslo 35, sněmovního tisku 271 z pořadu této schůze.

Zahajuji hlasování číslo 82. Kdo je pro tento bod - návrh na vyřazení bodu číslo 35, sněmovního tisku 271. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 82, přítomno 175, pro 133, proti 6, návrh byl přijat.

 

Pan kolega Petrů předkládá též návrh na vyřazení bodu z pořadu schůze. Jedná se o bod číslo 43 sněmovní tisk 223, říkám to doufám dobře. Je to tak - vyřazení tohoto bodu z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování číslo 83. Prosím kdo je pro návrh na vyřazení tohoto bodu. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 83, z přítomných 175, pro 160, proti 2, návrh přijat byl.

 

To byly tedy návrhy, které se týkaly změn pořadu schůze, a budeme moci zahájit dnešní jednání, tak jak jsme rozhodli.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 11, je sněmovní tisk 24, jedná se o

 

11.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb.,
o urychlení výstavby dopravní infrastruktury
/sněmovní tisk 24/ - druhé čtení

Prosím, aby za senátory uvedl tento návrh pan senátor Pavel Eybert, kterého mezi námi srdečně vítám, a prosím vás, vážený pane senátore, o vaše úvodní slovo.

 

Senátor Pavel Eybert: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené poslankyně, poslanci, dovolte mi, abych ve stručnosti představil senátní návrh zákona, kterým se má změnit zákon číslo 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

V České republice trvá příprava liniových staveb neúměrně dlouhou dobu. Je tomu tak z různých příčin. Všichni je známe, a proto je nebudu jednotlivě vyjmenovávat. Senát chtěl touto novelou alespoň pro oblast staveb celospolečenského významu dosáhnout zkrácení doby přípravy a tím i výstavby. Povedlo se to možná u dopravní infrastruktury a přijetím této novely by mohlo dojít k podobnému efektu i u staveb vodohospodářských a energetických. Mohlo by dojít k urychlení při přípravě, pro řadu opatření před povodněmi, přípravy výstavby energetických soustav, jak plynárenských, tak elektrizačních, a to v těch případech, které jsou zřizovány ve veřejném zájmu a jsou v souladu s platnou politikou územního rozvoje a zásadami územního rozvoje krajů.

Jsem přesvědčen, že stát nemůže rezignovat na své zásadní funkce a musí mít možnost je prosazovat. Proto vůbec vznikla tato novela. Svým návrhem Senát tuto problematiku otevřel a je jen dobře, že tu dnes před vámi leží komplexní pozměňovací návrh podaný panem poslancem Petrem Skokanem v podobě, která byla konzultována s Ministerstvy průmyslu a obchodu, životního prostředí a také Ministerstvem pro místní rozvoj, která se nad těmito texty shodla. Účel, pro který návrh Senátu Parlamentu České republiky vznikl, se nemění, kvalita je jistě lepší, o čemž svědčí i fakt, že tento komplexní pozměňovací návrh získal vysokou, takřka jednomyslnou podporu v hospodářském výboru Poslanecké sněmovny a byl přijat i ve výboru pro životní prostředí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP