Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. března 2011 ve 14.03 hodin
Přítomno: 175 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny.

Všechny bych vás velmi ráda přivítala. Dělalo by se mi to ale mnohem lépe, kdybyste přivítali i mě, a to tím, že zasednete do svých lavic a budete věnovat pozornost tomu, co vám právě říkám. Takže vás důrazně všechny žádám - nebudu pokračovat do doby, než všichni zasednou na svá místa... A tím myslím jak členy vlády, tak tím myslím také poslankyně a poslance a všechny žádám, aby zaujali místa ve svých lavicích. Začíná řádný jednací den schůze. Vše, co je potřeba říci mimo tento program, si prosím řekněte mimo tento program. Děkuji.

Prosím vás nejprve, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Prosím též, abyste mi oznámili, kdo má kartu náhradní. Zatím tak učinil pan poslanec Oliva, který má náhradní kartu číslo 3. Paní poslankyně Řápková má náhradní kartu číslo 7.

Nyní bych vás ráda seznámila s omluvami z dnešního jednání. (V sále je stále značný hluk.)

Prosím předsedy poslaneckých klubů, aby svým ovečkám napověděli, že započal jednací den Poslanecké sněmovny. Děkuji.

Omluvy. Z poslanců se omlouvá Jan Farský - zahraniční cesta, Jan Hamáček - zahraniční cesta, Jitka Chalánková - do 17 hodin z pracovních důvodů, Petr Jalowiczor - zdravotní důvody, taktéž Vítězslav Novák (Jandák), Lenka Kohoutová od 16 do 18 - hodin pracovní důvody, Kateřina Konečná - zahraniční cesta, Václav Kubata - zdravotní důvody, Ivan Ohlídal - zdravotní důvody, Viktor Paggio - zahraniční cesta, Anna Putnová - pracovní důvody, Ivana Řápková od 15 do 18 hodin - pracovní důvody, Jaroslava Schejbalová - zdravotní důvody, Jiří Šlégr od 17 hodin - pracovní důvody, Tomáš Úlehla - rodinné důvody, Martin Vacek - zahraniční cesta a Cyril Zapletal - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Petr Nečas je na zahraniční cestě, Josef Dobeš - pracovní důvody, Alexandr Vondra - pracovní důvody. Tolik omluvy z dnešního jednání.

Ráda bych vás upozornila na to, jak už jsme avizovali v úterý 15. března u návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, je to sněmovní tisk 206/2, vrátil nám jej Senát a je již splněna zákonná lhůta. Předkládám tedy tento vrácený návrh zákona k projednání na základě dohody na dnešním grémiu a navrhuji jej zařadit na pátek 25. března jako první bod. O tom budeme hlasovat. Poté bych dala prostor těm, kteří se chtějí ještě vyjádřit k programu schůze.

Pan kolega Kostřica má náhradní kartu číslo 15. Děkuji.

 

Takže nejprve hlasování o zařazení sněmovního tisku 206/2, tedy podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, a to na pátek 25. března jako první bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 74. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 74. Přítomno 146, pro 113, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Nyní zde mám pět přihlášek k pořadu schůze. Nejprve prosím místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka, poté pan kolega Vidím, poté pan kolega Vilímec, pan kolega Ploc, pan kolega Tluchoř. Prosím.

(Místopředseda Zaorálek před řečništěm dává přednost poslanci Vidímovi.)

Pardon, takže pan kolega Vidím jako první. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, dovolím si požádat Poslaneckou sněmovnu o pevné zařazení dvou volebních bodů, a to konkrétně bodu Návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny a Návrh na volbu předsedů stálých delegací Poslanecké sněmovny, a to na pátek jako první a druhý bod jednacího dne.

Důvod je ten, pokud bychom nezvolili v prvém kole, aby byl ještě čas připravit a realizovat kolo druhé. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za tento návrh. Prosím pana místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré odpoledne. Děkuji, paní předsedkyně.

Dámy a pánové, já bych chtěl požádat o zařazení nového bodu na program Poslanecké sněmovny.

Když se dnes podíváte na dnešního vydání deníku Financial Times, tak na první straně je tam titulek "Trhlina nad řízením akce v Libyi" a "Hněv Spojených států a Británie na francouzské údery".

Je to poměrně vážná situace, protože probíhá akce uprostřed občanské války v Libyi, u které se vážně debatuje o tom, že spojenci, se kterými jsme členy Evropské unie a NATO, se účastní akce, ve které není jasno, kdo jí velí, ve které Spojené státy se včera odpoledne vyjádřily, že by daly přednost, kdyby tu akci řídil někdo jiný. Já si myslím, že to je poměrně vážná situace. Ona se vlastně netýká jenom Libye. Upozorňuji na to, že stejně komplikovaná situace je ve státě Bahrajn, kde vlastně také dochází k demokratickému povstání, ke kterému se ale stavíme jinak. A pokud to povstání bylo potlačováno vojáky našeho spojence, Saúdské Arábie, kteří byli přizváni do země, tak jsme to nějak moc nekomentovali. Takže nejde jen o situaci v Libyi, ta je součástí širšího kontextu, který je neméně komplikovaný.

Já vím, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se účastnil jednání ministrů států Evropské unie. Slyšeli jsme o poměrně bouřlivém jednání velvyslanců států NATO. Já bych chtěl požádat představitele vlády, především Karla Schwarzenberga, ale také Alexandra Vondru, aby nám podali informace o tom, co se v posledních dnech odehrálo na těchto setkáních, ať se to týká Evropské unie, NATO, právě k tomu tématu situace v Libyi a na Středním východě, protože to zřejmě nelze oddělovat. Zároveň bych je chtěl požádat, aby nás informovali o pozici České republiky, kterou jsme na těchto jednáních zaujímali, a jak se ta věc může vyvíjet do budoucna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP