(19.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení poslanec David Vodrážka.

 

Poslanec David Vodrážka: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že se nejedná opravdu o běžnou standardní smlouvu, byli bychom první zemí mimo Organizaci amerických států, navrhuji přikázání této smlouvy zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám v tuto chvíli žádnou přihlášku. Nikdo se nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak, takže přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 72. Z přihlášených 130 pro 116, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, a končím projednávání tohoto bodu.

 

A nyní přistoupíme k poslednímu bodu dnešní schůze.

 

61.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou
České republiky a Švýcarskou spolkovou radou
o výměně a vzájemné ochraně utajovaných informací
/sněmovní tisk 263/ - prvé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl předseda vlády Petr Nečas.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, přestože Švýcarsko vzhledem ke svému tradičně neutrálnímu postavení není členským státem Evropské unie ani NATO, úzce s oběma těmito organizacemi spolupracuje. Od roku 1996 je Švýcarsko členem programu Partnerství pro mír a podílelo se i na některých misích NATO. Švýcarsko je také členem Mezinárodní pracovní skupiny pro průmyslovou bezpečnost, jejímž cílem je vytvoření jednotného rámce ochrany utajovaných informací v oblasti průmyslové bezpečnosti i mimo NATO a Evropskou unii, a tím umožnění snazšího provádění mezinárodních utajovaných smluv. V oblasti ochrany utajovaných informací Česká republika a Švýcarsko dále spolupracují v rámci Evropské kosmické agentury.

S ohledem na výše uvedené lze usuzovat, že intenzivní bilaterální spolupráce bude vyžadovat výměnu i utajovaných informací. Sjednání smlouvy o utajovaných informacích se v tomto kontextu jeví jako výhodné pro obě strany.

Návrh na sjednání smlouvy byl iniciován českou stranou a je plně v souladu se zahraničněpolitickými zájmy České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní prosím, aby se ujala slova zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Květa Matušovská.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych splnila svou povinnost zpravodaje. Myslím, že pan premiér řekl vše podstatné. Já bych to jenom doporučila přikázat zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže končím obecnou rozpravu.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo, prosím, jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 73. Z přihlášených 129 pro 111, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Tímto jsme vyčerpali program dnešního dne. Končím dnešní jednací den a sejdeme se v úterý ve 14 hodin. Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP