(10.10 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Oproti stávajícímu systému dochází ke kvantitativním, jak už jsem řekl, ale i kvalitativním změnám. Nově budou mít možnost shromažďovat údaje nejenom celníci, ale i Evropský policejní úřad, tzv. Europol, či Evropská jednotka pro soudní spolupráci zvaná Eurojust. Celní informační systém je rozšířen i o tzv. identifikační databázi celních spisů, která velmi ulehčí práci celním orgánům všech členských zemí, neboť se dá potom naprosto bleskově zjistit, který orgán vede či vedl v předmětné kauze vyšetřování a kde jsou konkrétní informace k dispozici.

Novela nepřináší žádné podstatné změny na státní správu ani nemá žádný hospodářský a finanční dopad na státní rozpočet. Je to prostě jenom kvalitativně nový systém výměny celních informací v rámci Evropské unie. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi a prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Josefa Cogana.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, tak jak řekl navrhovatel, jedná se o transpozici. V podstatě se jedná o transpozici rozhodnutí Rady OCIS a v podstatě povinnost zajištění implementace je vlastně závazkem České republiky, který vyplývá z její účasti v Evropské unii.

Tak jak navrhovatel řekl, řekl vše podstatné, takže už bych jenom dodal, že tam možná bude problém v rámci zákona s účinností. To znamená, jestli stihne proběhnout legislativní proces tak, aby účinnost byla ta předpokládaná. Takže očekávám v rámci budoucího projednání asi změnu, že bude účinná buď dnem vyhlášení, případně uvidíme, jestli bude nějaký jiný konkrétní návrh.

Takže tím bych ukončil zprávu zpravodaje.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, jestli se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu.

Nezazněl návrh na vrácení ani zamítnutí, budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru rozpočtovému. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby byl tento návrh přikázán výboru rozpočtovému. Kdo je pro? A proti?

V hlasování pořadové číslo 39 přítomno 179. Pro 135, proti dva, návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému, a tím končím projednávání bodu 19, sněmovního tisku 266 v prvém čtení.

 

Pan ministr financí se hlásí o slovo, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Paní předsedkyně, dámy a pánové, já se teď musím přiznat k naprosto neúmyslnému lapsu, za který se omlouvám. Chtěl jsem hlasovat, otočil jsem se zpátky ke své lavici a zmáčkl jsem tlačítko ano, ale zmáčkl jsem tlačítko ano pana premiéra Nečase. Neudělal jsem to úmyslně, nicméně někdo by si mohl všimnout, že na sjetině pan premiér hlasoval, i když nebyl přítomen, a já jsem nehlasoval. Proto podávám s omluvou toto vysvětlení sněmovně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkujeme za toto vysvětlení a nyní zahajuji projednávání bodu číslo

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 189/2004 Sb., o kolektivním
investování, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 276/ - prvé čtení

Pana ministra financí opět požádám o úvodní slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, opět se jedná o transpoziční novelu, která transponuje zejména dvě směrnice, a to směrnici v oblasti kolektivního investování harmonizovaných, tzv. standardních fondů, a směrnici, kterou se mění prospektová a transparenční směrnice.

Jaké směrnice přinášejí hlavní změny? Přinášejí především fungující přeshraniční pas investiční společnosti a související zjednodušenou notifikaci fondů pro fondy, které logicky operují v několika členských zemích. Umožňuje využívat strukturu řídících a podřízených standardních fondů a nahrazuje zjednodušený statut dokumentem sdělení klíčových informací.

Pregnantně potom také upravuje přeshraniční sloučení či splynutí standardních fondů, pokud fúzují mezi sebou z jednotlivých členských zemí přes hranici.

První transpoziční lhůta ke směrnicím, který návrh zákona implementuje, uplyne 30. 6. 2011. V tomto případě si dovolím poprosit Poslaneckou sněmovnu, aby souhlasila s návrhem na zkrácení lhůty na 30 dnů, který pak přednesu v rozpravě, protože v takovém případě implementační lhůtu zvládneme.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Radima Fialu nyní o slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych se ještě vrátil podrobněji k některým věcem, které tady už prezentoval pan ministr financí Kalousek.

Dne 16. července 2009 byla přijata směrnice Evropského parlamentu a Rady číslo 2009/65/ES o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů, známá pod svou anglickou zkratkou UCITS IV. Je to vlastně přepracované znění UCITS III. Hlavním cílem navrhované právní úpravy je včasná a úplná transpozice této směrnice do českého právního řádu co nejúčelnějším způsobem z hlediska stávající právní úpravy, a to jak po obsahové, tak po formální stránce. Směrnice UCITS IV vychází z předchozí směrnice UCITS III, s tím, že dále prohlubuje harmonizaci právní úpravy standardních fondů v členských státech Evropské unie.

Přináší čtyři základní změny, kterými jsou: a) umožnění přeshraničních přeměn standardních fondů, b) zavedení tzv. struktury master-feeder, c) dokument obsahující klíčové informace předkládaný investorům do jednotného dokumentu namísto dosavadního zjednodušeného statutu, tzv. sdělení klíčových informací, a nakonec d) zakotvení pasu investiční společnosti a zjednodušení systému s tím spojené notifikace.

Obsahové pojetí současné právní úpravy kolektivního investování je dále předmětem revize z materiálního hlediska.

Hlavním cílem této novelizace je dosáhnout lepšího fungování českého trhu kolektivního investování, zvýšení právního komfortu podnikatelských subjektů na něm působících a snížení nedůvodných administrativních nákladů.

A nakonec, jak už zde pan ministr financí řekl, lhůta pro transpozici této směrnice a prováděcí směrnice uplyne 30. 6. 2011. Proto doporučuji tento návrh zákona k projednání Poslanecké sněmovně a dále jeho předložení rozpočtovému výboru. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak, končím obecnou rozpravu.

Pardon, pan ministr Kalousek se ještě hlásil, avizoval mi to předem, čili máte ještě slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP