(11.00 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Podobně fungují jackpoty u jiných her, podobně se snaží podvádět hazard od sázek na dostihy až po číselné loterie. Firmy, které nepodvádějí, nemají šanci na trhu.

To je jedna z příčin problémů Sazky. Sazka od svých akcionářů takový pokyn nedostala a relativně slušně se snažila v tom byznysu podnikat. A její starporty, pokud nejsou od manažerů, kteří je rozšiřují, spojené s tím, kolik dostanou bokem, tak jsou nekonkurenceschopné. Proto Sazka, která svou nešťastnou furiantsky postavenou Sazka arénou dosáhla velmi špatných ekonomických výhledů do budoucna, se snaží nějak vylepšit tento stav povolením právě systému centrálně řízených her, a skončila, jak skončila. Končí na trhu, omezuje se její segment právě proto, že není schopna čelit tomu nelegálnímu provozování a systému, který tady je zaveden a který není kontrolován.

Zmíním se o kontrole. Ministerstvo financí vykazuje 76 tis. kontrol. Ředitel loterií se s tím chlubí. Prosím vás, v banánové republice by ministr financí při tomto zjištění musel lézt kanálama! U nás se nic neděje. To je prostě ukázka tragičnosti celého systému. U nás se provádějí formální kontroly, a když některý obecní úřad nebo kontrolní orgán zjistí, že tam chybí někde štítek nebo je tam nějaký přesun přístrojů mezi hernou A a hernou B, který není někde na papíře napsán, tak tam vystaví nějakou formální pokutu v malé výši, ale systém funguje naprosto autonomně, naprosto si tady dělá, co chce, a neumožňuje kontrolu.

Já jsem začínal jako starosta Bystřice bojovat s loteriemi, když jsem zjistil jejich důsledky, někdy v 1995-1996, a tehdy se na mě vrhl UNASO a další. Přijeli spolu s právníky, a vzpomínám si na paní Vajnerovou, která tehdy jako představitelka UNASO, když jsem jí řekl, že VHP jako lektor, technický inženýr, každý z těchto přístrojů ošidím a že jí řeknu jak, jak se tam ty epronky a jak se tam uměle vytváří výhernost a že to je vlastně jenom kolovrátek na peníze, který každý dokáže ošidit, tak ona mně řekla zajímavou věc: "Pane starosto, já su chemická inženýrka a ošidím také každý z těch výherních hracích přístrojů." A řekla mně: "Ale co je vám po tom? Vy jste tady starosta, starejte se o svý věci, toto je náš byznys, do kterého nám nekecejte. My vás zažalujem…" Tehdy jsme dosáhli toho, že jsme naše vyhlášky nakonec ustáli. Ale ona měla pravdu. Čí je to starost? Byla to starost státu, aby tohle potíral. A už tehdy stát na to rezignoval a v konečném výsledku jsou v současné době loterie provozovány de facto na živnosťák. Tak daleko to došlo.

Paní Řápková tady před chvílí řekla, že i zavedení poplatků je provázeno soudními spory, prakticky stát už nemá vůbec žádnou páku, jak hazard zdanit, jak ho kontrolovat, jak ho povolovat tak, aby nedocházely spory. A protože jste povolili - a tím mluvím ke starší části Poslanecké sněmovny - výjimky jednomu, postupně si je prosadili všichni a má je celý segment hazardu. Proto jediné řešení je tyto výjimky všechny odstranit.

Já se dívám na hodinky, jestli už je zařazený bod, jestli budu moct pokračovat, protože je toho ještě dost, co bych vám chtěl říct.

A sice k tomu nepořádku, který tady je, se přidal v poslední době poker, který se tváří jako sportovní činnost. Pod rouškou sportovních klubů bylo založeno asi 240 sportovních klubů, které nepodléhají zákonu o loteriích, nepodléhají odvodové povinnosti a chovají se jako občanská sdružení, která si mohou se svými penězi nakládat, jak chtějí. Přitom je to jasná loterie, jsou na to výklady, jsou na to protestní dopisy. A tady sehrálo bohužel špatnou roli Ministerstvo vnitra, které - tvrdí, že s tím nemohlo nic dělat - povolovalo jasné loterijní společnosti formu občanského sdružení.

Abyste věděli, jak ty turnaje fungují. Vstupné je několik tisíc korun, které zaplatíte jako vklad do hry. Nemáte nikde zaručenou jejich návratnost a výhru, čili jasný signál, že to jsou loterie, a jackpot, hlavní výhra, která je s tím spojená, představuje miliony korun a tím se chlubí i reklama na tento byznys. Mimochodem, reklama na hazard je u nás zakázána. Otevřete si internet, vidíte, co všechno je možné včetně internetu, včetně tady toho pokeru aj. Takže ty levárny, které jsou s tím spojené, skutečně řešila policie ve stovkách případů, protože hráči jsou často obráni, olupováni doslova v přímém přenosu.

Já jsem si při svých návštěvách a věnování se těmto problémům skutečně prošel herny třeba tady na Andělu. Jsou herny, třeba elektronická ruleta - když ji vhodně naložíte, tak když má vyplácet výhry, tak tam dokáže padat jedno číslo třeba pětkrát, sedmkrát. Když se nám to stalo, já jsem tam byl jako svědek, tak jsme sepsali protokol, byl u toho notář, matfyz nám udělal posudek a vyšlo nám, že tato situace by při třech vteřinách na jednu hru mohla nastat za 4,6 mld. let. Toto, prosím vás, není pro české soudy nic! Pro české orgány, kdybych tehdejšího ministra Langera a ministra Kalouska k tomu přivzal, k této elektronické ruletě, že takto funguje, tak oni by mohli jedině udělat podle zákona to, že přikážou, že do dvou autorizovaných zkušeben ITC Zlín nebo EZ Praha tato ruleta musí do 14 dnů doputovat. Tudíž by přípravky, které tam slouží k tomu, že ta kulička je vyfukována z těch nesprávných políček, samozřejmě zmizely a tyto zkušebny, tak jak celý kontrolní proces v Česku, by nenašly vůbec nic. Takže to je ukázka toho, jak fungují hry, a je to spíš varování pro hráče, aby nevěřili tomu, že hra je dílem náhody. Hra je dílem programu, který takto funguje a ovlivňuje náhodu způsobem, jakým chce, tj. k získání a maximalizaci zisku celého hazardu.

Přejdu k tomu, kdo za to může. Může za to Poslanecká sněmovna. Poslanecká sněmovna je hlavní zákonodárný orgán a skutečně svým přístupem zavinila tento stav. Okrajově Senát a poté úředníci Ministerstva financí, kterým byl umožněn tento způsob.

Další problém je, že - ukázali to novináři - systém financování politických stran není také imunní k penězům z hazardu. Došlo v několika případech k tomu, že se peníze různým nadacím vracejí politickým stranám, politické strany mají své podpůrné společnosti, je to třeba nadace Růže, která brala od hazardu, je to CEVRO. Podporují hazard tím, jak může náhražku zdanění směřovat, kam chce, tak může podporovat od hasičů až po prezidenta republiky. Tyhle případy tady jsou, církve nevyjímaje, kromě evangelíků. Takže to je jedna z pák, kterou hazard používal a zajistil stav, který teď řešíme.

V této džungli je potřeba udělat pořádek, a proto snad teď ta vůle konečně bude, protože hlavní prolobbovatel, sportovní svazy, jejich představitelé, často estébáci, kteří nám tady přivodili stav, kdy nám Sazka krachuje, kdy nám ostatní, ten privátní hazard zcela zaplnil trh, kdy se sem dostávají mimo zákon herní systémy z Ruska a z dalších zemí, tak skutečně hazardní trh je v současné době velice mimo zákon, a jak jsem řekl, téměř připomíná stav, kdy je to na živnosťák. V současné době stát nemá, ani čím by se opřel o možnost změnit zákonné normy.

Já vidím, že mi už tady ukazujete, já vím, že už je jedenáct a pevně zařazený bod, tak já to klidně přeruším a budeme pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP