(10.50 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Hráč na trhu, který má 7 % trhu, Sazka, odvádí téměř polovinu, nebo odváděl, než se dostal do potíží, polovinu tohoto odvodu. Druhou polovinu odvádí ten 93procentní segment trhu. A to, jak ji odvádí, o tom se samozřejmě píše, všichni znáte ty příběhy, kam ty peníze jdou, jakým nadacím jdou, kde mizí a že neslouží k tomu účelu, že si v podstatě polovinu platí sami sobě.

Takže to je věc, která by vás měla velmi znepokojit: rezerva v těchto odvodech, pokud bychom sjednotili sazbu, která zase podporuje rozvoj těchto firem a je diferencovaná, 6 až 20 %, by spolu s řádným odvodem a sjednocením této částky přinesla zhruba 2,8 až 3 mld. korun.

Další absurdnost je správní poplatek. Na první pohled se zdá, že 10 mil. v součtu správních poplatků za jednu firmu, za jednoho provozovatele, že to je ohromná částka. Prosím vás, zdání klame. Firma, která má obrat 10 mil., platí skutečně náhražku daně 10 %, což je 10 mil., a je to v pořádku. Ale všichni velcí hráči mají obraty v miliardách. Slyšeli jste částky u předešlých řečníků, je to zhruba 130 mld. legálního plus 10, 20 mld. toho, co jde bokem. Takže z toho plyne, že u miliardového obratu je tato daň pouze jednoprocentní, takže tato limitace je naprosto absurdní a získala by navíc zhruba 0,9 až 1 mld. korun - zrušení limitace správního poplatku.

Další, o čem se chci zmínit, je takzvaný manipulační poplatek. Provozovatelé kursových sázek si ho zavedli proto, že jim vlastně umožňuje nezdaněný příjem. Vstoupíte do místa, kde se odevzdávají sázky, a zaplatíte 10 % vsazené částky. Těch 10 % je nezdaněný příjem a v tomto okamžiku se těm provozovatelům strašně hodí, že tady mají kogentní zákon a tam nikde není psáno, že manipulační poplatek, poplatek ze vstupu, nebo jak jinak ho nazvou, to je úplně jedno, kartelově ho mají dohodnutý, že ho mají všichni stejný, aby mezi sebou tímto poplatkem nemuseli soutěžit, tak těchto 10 % je jejich příjem a je nezdaněný. Zrušením nebo zdaněním tohoto poplatku by se získalo asi 1,1 mld. korun.

Menší část a taková na první pohled zanedbatelná jsou tipsy, to je jako spropitné v kasinech, které by poté, kdy by se zdanily a zahrnuly do částky zdaňované, představovaly zhruba 100 mil. korun.

Potom je tady internet, který slouží k tomu, že se dostalo hraní do míst, kde hraní bylo zapovězeno, zejména ženám v domácnosti, dětem bez jakékoliv kontroly. Internet se zde provozoval již několik let načerno ze zahraničí, provozovaly to takto i české firmy a v současné době má několik společností internetový hazard povolený. Žádná z novel to neřeší, ale dochází tam skutečně k velkým únikům. Je to další problém, který se na nás valí. Vyspělé země a pravicové vlády, jako třeba George Bush ve Spojených státech, Holandsko, které je jinak velmi benevolentní, Švédsko a další internetový hazard zakázaly tím způsobem, že zakázaly převody na účty těchto společností, protože to je o penězích. Pokud tohle bude umožněno, seznam Ministerstva financí, kde hra vypadá jako nepovolená loterie, je to poměrně jednoduché. Není pro to vůle. Navrhoval jsem novelu v Senátu, kde tato možnost zdanit nebo zakázat internetové hraní byla zakázaná.

Já jsem k těmto věcem vypracoval studii, která je k dispozici na stránkách www.stophazardu.cz, kde tyto věci můžete podrobně najít a s čísly se seznámit.

Jaké jsou důsledky toho, co se tady v uplynulých dvaceti letech odehrálo? Máme tady zhruba 100 tisíc patologických hráčů, dalších 300 tisíc příležitostných, a jak zde řekla kolegyně Semelová, skutečně počet postižených osob je zhruba desetkrát a víckrát více. Jsou to zaměstnavatelé, rodinní příslušníci a tak dále, takže se to týká veliké skupiny našeho obyvatelstva. My musíme skutečně tento problém řešit.

Já v té studii zrovna dokazuji, že podle zahraničních zkušeností, v České republice to představuje zhruba 600 sebevražd, zhruba jednu třetinu, představuje to kriminalitu, snížení výkonnosti ekonomiky, protože zaměstnavatelé, věřitelé tímto velmi trpí. Když se podíváte na mapu, kterou Ministerstvo financí má k dispozici, hustoty heren a srovnáte ji s jinou mapou sociodopadu, nebo problémových regionů, tak tyto mapy se téměř shodují. Takže tam, kde jsou sociální problémy, tam je více heren a více problémů.

Dopady na veřejné rozpočty představují částku zhruba 35 mld. korun, a to se držím velmi střízlivě. Kolegyně zde uváděla ještě 10 mld. navíc. Čili náš stát, veřejnost tím velmi trpí, protože příjmy z hazardu jsou zhruba šest a něco miliard. Takže je to nepoměr těchto čísel, a řešení hazardu, jeho potlačení, je veliká nutnost, kterou musíme udělat a napravit škody, které zde byly způsobeny.

Já už jsem nastínil podvody v povolovacím procesu. Chtěl jsem vám ještě naznačit rozdíl mezi interaktivními videoterminály a výherními hracími přístroji. Je to, jako bych srovnával sedmistupňové pivo a kořalku. VHP jsou původní automaty, které měly přesně definované sázky 2 koruny v hospodě, 5 korun v herně a 50 korun v kasinu. IVT jsou přístroje, které můžou hrát o tisícikoruny, nemusí hrát nízkou hru. Než si nahrajete nějaký jackpot a můžete získat větší částku, musíte tam trpělivě házet malé peníze a prohrajete výplatu za deset dvanáct hodin. V IVT prohrajete výplatu za tři čtvrtě hodiny. Za hodinu můžete prohrát, tak jsou ty přístroje konstruovány, až milion korun! A můžete to prohrát na Černém mostě v restauraci, na benzince, v místech, kde vůbec bez kontroly, bez dozoru nemají tyto přístroje být. Tyto přístroje mají být v kasinech, ale tam by byly, kdyby byl dodržován v České republice zákon, samozřejmě v limitované desetitisícové výhře za hodinu. I tam kasina využívají této neuvěřitelné zlotřilosti, které se vykladači zákona na Ministerstvu financí dopustili na našich obyvatelích.

Já se zmíním ještě o jednom. Bylo zde řečeno, kolik má Praha kasin. Celkově jich máme zhruba 230. Těch pravých kasin s monitoringem, s barevným záznamem, se vším, co k tomu patří podle zákona, je zhruba 20. Pouze 20 kasin snese název, zbytek jsou buď pseudokasina, která slouží zneužitím názvu k maskování heren s vyšší výherností, anebo jsou to pračky peněz. Ty se zdají být jakoby na první pohled neškodné, protože tam téměř nikdo nechodí, nepropaguje se tam hazardní hraní, nehrají tam děti a nikdo, jen se tam vykazuje jakýsi obrat, který když tam nepřijde tři měsíce zpátky kontrola, tak se tam vykáže doklad pro vyprání peněz. Je to jednoduché, protože donesete 10 mil., v uvozovkách donesete, dostanete 9 mil. zpátky, a protože jste vyhráli, a nikde se neeviduje, že jste nehráli o peníze, kolik jste tam vsadili, to je jedno, vsadili jste jednu korunu, není podstatné, není dohledatelné, ale prostě jste měli to štěstí, a protože jste vyhráli 10 mil., tak věnujete 1 mil. kasinu. Kasino ho dá do nezdaněného příjmu, a to fíčko za tento kšeft, 1 mil. korun, si prostě nezdaněně nechá. Takže takto fungují ta druhá pseudokasina. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP