(Jednání pokračovalo v 14:32 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám popřál příjemné odpoledne a zahájil odpolední jednání Sněmovny, tuším, že máme pevně schválené body, které jsou v této chvíli dané v pořadu schůze, takže budeme postupovat podle schváleného programu.

Jenom vám sdělím, že ke mně dospěly některé omluvy. Omlouvá se poslanec Milan Šťovíček z jednání Poslanecké sněmovny dnes a také tady mám omluvu - pracovně se omlouvá ministr Kamil Jankovský - ale ten se omlouvá pouze z dopoledního jednání, takže to už neplatí.

 

Tak a teď co máme před sebou. Podle schváleného pořadu schůze ve středu 8. prosince pokračujeme tak, že prvním bodem našeho odpoledního programu je

 

83.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropským společenstvím a jeho členskými
státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, kterou se mění
Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci
/sněmovní tisk 151/ - prvé čtení

Já poprosím místopředsedu vlády a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, aby přednesl úvodní slovo. (Hluk v sále.)

Tak, vážení kolegové, prosím vás o klid v jednací síni a pan ministr má slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Pane předsedo, pozvolna se naplňující poslanecké lavice. (Trvalý hluk v sále.)

Jihoafrická republika je země s demokratickým politickým systémem a je významným hráčem na africkém kontinentu a má tudíž -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, nevím jak vás, mě rozhodně zajímá, co pan ministr říká o Jihoafrické republice a návrhu, který je předkládán! Pokud vám to nepřipadá, tak prosím, abyste šli debatovat jinam, ale já bych rád vyslechl to, co pan ministr říká, a prosím, všechny, kteří podobně jako já mají zájem, aby sledovali jeho vystoupení a nevěnovali se, pokud možno, ničemu jinému. Děkuji za pochopení.

Omlouvám se, pane ministře. Prosím, ještě jednou.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Děkuji, pane předsedo.

Jihoafrická republika jako země s demokratickým politickým systémem a zároveň významný hráč na africké pevnině má nadstandardní vztahy s Evropskou unií. Tyto vztahy jsou zakotveny v Dohodě o obchodu, rozvoji a spolupráci mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, která byla podepsána 11. října 1999 v Pretorii a vstoupila v platnost 1. května 2004. Česká republika se stala smluvní stranou Dohody o obchodu, rozvoji a spolupráci v roce 2004 v návaznosti na příslušné ustanovení aktu o přistoupení k Evropské unii. V Dohodě o obchodu, rozvoji a spolupráci je zakotven požadavek její revize během pěti let od vstupu v platnost. Dohoda o první revizi, jejíž celý název zní Dohoda mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Jihoafrickou republikou na straně druhé, kterou se mění Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci, byla podepsána dne 11. září 2009 v jihoafrickém Kleinmondu a nyní se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s její ratifikací.

Z pohledu evropského práva se jedná o takzvanou smíšenou dohodu, jež je sjednávána Evropskou unií a zároveň i jejími členskými státy. Bude uzavřena poté, co ji schválí všechny členské státy Evropské unie v souladu se svým ústavním pořádkem a až souhlas s jejím uzavřením vysloví i Evropský parlament. Revizní dohoda se týká některých ustanovení o rozvojové a hospodářské spolupráci. Nově se do smluvních vztahů mezi Evropskou unií a Jihoafrickou republikou doplňuje ustanovení o boji proti terorismu, Mezinárodním trestním soudu, zbraních hromadného ničení, žoldnéřích, ručních a lehkých zbraních.

Dohoda o obchodu, rozvoji a spolupráci obsahuje taky část k obchodním vztahům, revize této části však byla odložena vzhledem k dosud neuzavřeným jednáním o Dohodě o hospodářském partnerství, tzv. Economic Partnership Agreements /EPA/ mezi Evropskou unií a členskými zeměmi regionálního integračního sdružení jihoafrických států, kam patří i Jihoafrická republika.

Tato dohoda je v souladu s právním řádem České republiky a se závazky, vyplývajícími z členství v Evropské unii a z jiných platných smluv a také je v souladu se zásadami mezinárodního práva. Dohoda nebude mít dopad na státní rozpočet a nepředpokládá se přijetí žádných vnitrostátních právních předpisů k jejímu provádění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, nyní bych požádal paní zpravodajku pro prvé čtení poslankyni Lenku Andrýsovou, jestli by doplnila vystoupení pana ministra. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Určitě, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jen, mně nezbývá nic jiného, než potvrdit tady to, co pan ministr přednesl. Přednesl téměř vyčerpávající zprávu, já už nemám co dodat, snad jen to, že JAR patří mezi ty země, kde ještě stále máme ambasádu, tudíž určitě je relevantní a dobré, když tuto dohodu projednáme na našem zahraničním výboru, kam tedy doporučuji tuto zprávu a tento sněmovní tisk předat a tam ho projednat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Otevírám obecnou rozpravu k tomu, co bylo předneseno. Nikdo se do obecné rozpravy nehlásí, pak tedy obecnou rozpravu můžeme ukončit a budeme se zabývat rovnou návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu. Ptám se, jestli kromě zahraničního výboru ještě někdo navrhne nějaký další výbor. Tuhle smlouvu. Není o to zájem, takže budeme hlasovat pouze o přikázání výboru zahraničnímu.

 

Prosím, zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Je někdo proti?

Hlasování má pořadové číslo 37. Přihlášeno 167, pro hlasovalo 125, proti žádný. Takže to bylo přijato. Tento návrh byl přikázán a ukončuji projednávání bodu 83. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP