(10.50 hodin)
(pokračuje Hojda)

S ohledem na to, že výkon státní správy je zapotřebí zajišťovat a rozpočtový výbor tuto položku neschválil - dozvěděl jsem se následně, že Ministerstvo dopravy tuto položku nějakým způsobem dokryje pro rok 2011, to bych chtěl poděkovat pracovníkům Ministerstva dopravy a i ministrovi dopravy, jestli se snažili hledat nějakým způsobem dorovnání těchto prostředků, bohužel to asi bude poslední poděkování panu ministru dopravy.

To je k otázce týkající se prostředků na výkon státní správy v oblasti amatérského letectví a Aeroklubu.

Pak zde padl taky pozměňovací návrh, který přednesl pan poslanec Šlégr. Týká se navýšení pro sportovní asociace, pro sportovní organizace. Samozřejmě je to chvályhodné. Já bych se spíš vyjádřil k jiné věci.

Opět nebylo schváleno v rozpočtovém výboru, a to je otázka státní podpory sportu, která se předává, anebo vždycky předávala prostřednictvím ČSTV. Byla připravena určitá změna, že se tyto podpory sportům nebudou dávat prostřednictvím ČSTV, ale jednotlivým sportovním svazům, které jsou organizovány pod ČSTV. Důsledek tohoto opatření kromě toho, že samozřejmě byly sníženy prostředky, s čímž se byly ochotny celý svaz a jednotlivé svazy vypořádat, ba dokonce se vypořádaly tak, že členské příspěvky v průměru vzrostly o 100 %, někde i o více, tak nastane situace, že přestože v jednotlivých okresech za ČSTV a pro jednotlivé odborné sportovní svazy pracuje vždy jeden, maximálně tři pracovníci uvolnění, kteří zajišťují veškerou činnost pro jednotlivé sportovní svazy organizované pod ČSTV, tak nastane situace, že si bude muset každý sportovní svaz zřídit svého pracovníka. To asi je úplně špatný postup. Navíc ČSTV tím, že toto opatření přišlo na poslední chvíli, nemělo možnost provést takovou reorganizaci, aby doopravdy mohly být prostředky rozděleny tak, aby to nepoškodilo a nezvýšilo náklady činnosti ČSTV.

Čili to je moje připomínka, že by mělo ještě jednou Ministerstvo financí se nějakým způsobem dohodnout, a než tedy ve spolupráci s ČSTV se provede reorganizace, tak ještě pro rok 2011 tyto prostředky převést prostřednictvím ČSTV. U ostatních organizací, jako je například Orel a další, tam to jde na ústřední orgány. Ale pouze u ČSTV je to řešeno takovýmto způsobem a domnívám se, že to je možná i plánovaná likvidace. Ono totiž ČSTV jako takové má poměrně vysoké majetky a já se obávám, aby náhodou nebyl třeba taky zájem na privatizaci těchto majetků, aby se konstatovalo, že ČSTV jako takové je organizace, která je neschopná.

No a poslední věc jenom k tomu, co tady přednesla paní poslankyně Váhalová. Ono se to samozřejmě bude týkat také rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, ale bylo tady řečeno, že Státní fond dopravní infrastruktury je ponížen o více jak jednu třetinu. Dostáváme se opravdu do situace, kdy se musí zastavit stavby. A přestože by to bylo možné řešit ve státním rozpočtu a přerozdělením a přídělem do rozpočtu Ministerstva dopravy, tak aby mohlo Ministerstvo dopravy zajistit i spolufinancování z evropských zdrojů, ale samozřejmě i pomoc ve spolufinancování v krajích, tak bohužel to zajištěno nebude. Já věřím, že pokud se najdou rezervy ve státním rozpočtu, že kromě těch návrhů, které tady byly do sociální oblasti, do oblasti podpory v oblasti tělesně postižených, kde prostě je to nejtíživější, že se najdou i prostředky na to, aby se posílil Státní fond dopravní infrastruktury.

Nepodávám žádný návrh, ale přesto jsem potřeboval se k tomuto vyjádřit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. Nyní tedy prosím předsedu rozpočtového výboru, který chtěl vystoupit ještě v rámci podrobné rozpravy.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Já bych jenom chtěl napravit svoji drobnou chybu z prvního vystoupení a chtěl bych se přihlásit k usnesení rozpočtového výboru číslo 90 z 1. prosince k tomuto tisku, aby ho bylo možno projednávat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona o státním rozpočtu.

Dovolte mi, abych vás ještě seznámila se dvěma omluvami z dnešního jednání, které mi byly doručeny. Jedna je od pana ministra Leoše Hegera, druhá od pana poslance Martina Vacka.

A náhradní karty - Michal Doktor číslo 12, Jiří Šlégr číslo 17.

Nyní má slovo předseda poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, vážená vládo, já bych rád požádal jménem poslaneckého klubu sociální demokracie o dvouhodinovou přestávku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vyhlašuji přestávku do 13 hodin. Ale musíme si zorganizovat práci podrobněji. Ve 13 hodin se sejde tedy organizační výbor. Poslanecká sněmovna bude pokračovat ve svém jednání ve 14 hodin 30 minut.

 

(Jednání přerušeno v 10.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP